EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

4 april 2019 | 14:00

David F. Sandberg förklarar slutet i ”Shazam!”

Spoilers kring den där lilla karaktären, den där stora karaktären och såklart alla de där andra karaktärerna…
En ny superhjälte är född. Inte för att det råder brist på dem på bioduken, men de är sällan lika sköna och underhållande. ”Shazam!” har tack vare lite svenska superkrafter möjlighet att bli en riktig publikfavorit i vår.

Vi har tidigare publicerat en lång intervju med regissören David F. Sandberg, som besökte Stockholm och gästade en galavisning med MovieZines läsare. Jag passade också på att fråga ut Sandberg om några av filmens slutscener, och vad de betyder för en eventuell uppföljare. Nu blir det spoilervarning!
 

 
I slutscenen ser vi Mark Strong i en cell. Det dyker upp en liten mask i fönstret - vem är det, för de som inte vet?

- Mister Mind är en karaktär som funnits nästan sedan början av Captain Marvel. Han är en "evil mastermind" från Venus. Det är en sån rolig karaktär, för han är jättefarlig och ond, och ändå bara en liten mask med en voicebox. Det var väldigt roligt att få ha med honom, och även att få göra rösten till honom. Det är jag själv, som är evil mastermind (skratt).

Ska det tolkas som någon hint inför framtida filmer?

- Det fanns ingen direkt plan eller så. Det känns mest att det förväntas att man ska ha med en bonusscen i superhjältefilmer nuförtiden. Och jag gillar den karaktären så mycket. Vi ville ha med honom på något sätt.

Mister Mind ser ut som en praktisk effekt, en liten docka.

- Nej, det är faktiskt CGI. Praktiska effekter däremot är de här krokodilmännen som man ser bakom en dörr. Det är jag igen, som spelar alla tre krokodilmän. Jag sa att vi behöver bara göra en dräkt, vi kan filma den tre gånger och spara lite pengar. Då sa producenten Peter Safran när vi hade möte: "David kan spela krokodilmannen!" Jag tänkte, "ja, okej, det får jag väl göra då." Jag har verkligen fått respekt för creature performance, för det var riktigt jobbigt att vara i den dräkten. Man får inte ha klaustrofobi.
 

 
Jag är väldigt förtjust i den här gruppen av superhjältar som introduceras i slutet. Vad skönt att trailers inte har spoilat något. Har de ett namn? Får vi se dem igen?

- Förr i tiden har de kallats för Marvel Family, men nu är det väl Shazam Family, haha. Skådespelarna själva kallade sig för Shazamily. Nja, det är något man verkligen skulle kunna jobba mer med i framtiden. En hel familj, man vill gärna se hur de förhåller sig till livet när de alla kan bli superhjältar. Det var något som var självklart att vi ville ha med i den här filmen.

- De har varit med i serietidningarna, så jag såg folk spekulera online. "Kommer de ha med det i den här filmen?" Många sa: "Nej, det gör de säkert i uppföljaren." Men vi vill ju göra den bästa Shazam-filmen som vi kan göra. Man vill inte spara på saker till uppföljaren, utan man vill ha med allt i en film. Sen får vi fundera på uppföljaren efter att filmen har kommit ut.

Sen fick vi ett litet gästspel av Superman. Men inte Henry Cavill, som många kanske tänkte skulle dyka upp.

- Planen var faktiskt att Stålmannen skulle ha en liten scen där på slutet. I manuset sätter han sig vid bordet och de pratar en liten stund. Men sen kunde vi inte få Henry Cavill. Vi filmade i Toronto och hade bara tillgång till den här skolan en viss tid. Han kunde inte komma dit. "Hur fan gör vi nu?”, tänkte vi. Vi hade dräkten, och vi använde Zachs stuntman till att komma in. Jag trodde aldrig det skulle funka om man inte visar ansiktet. Men när vi testade i klipprummet, och så fort Freddy reagerar så klipper vi till eftertexterna... Det blev faktiskt roligare så än vad scenen skulle ha varit.
 
 
När superhjälten skapades under 1930-talet hette han Captain Marvel, men efter mycket om och men knep Marvel Comics rättigheterna till namnet. Serietidningarna återupplivades under namnet ”Shazam” och det blev också hjältens officiella namn.

Det är ett stående skämt genom filmen att Shazam, eller vad vi nu ska kalla honom, inte har något officiellt namn. Vad heter han egentligen?

- Det är ju Shazam nuförtiden. Det går inte riktig att ha Captain Marvel nu, speciellt inte när den andra filmen finns. Han får helt enkelt heta Shazam. Sen har frågan kommit upp: ”Kan han inte säga att han heter Shazam, kommer han att förvandlas varje gång?” Det är också något att fundera på om man gör en uppföljare. Det var inget vi behövde bry oss om. Man kan ju göra så att han måste säga det med mening för att bli Shazam. Han kanske kan säga det vanligt.
 
 
 
"Shazam!" går nu på bio. Vad tyckte ni om filmen, och vad hoppas ni få se i en eventuell uppföljare? Kommentera nedan.
| 4 april 2019 14:00 |