Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 juli 2023 | 11:00

Dåliga nyheter för "Mission: Impossible"? Tom Cruise får smisk av Barbie

"Mission: Impossible - Dead Reckoning" förlorar tusentals biodukar - bara ett par veckor efter premiären.
"Barbies" enorma framgångar och snacket kring "Oppenheimer" (och Barbenheimer) blev en jäkla boost för världens biografer och filmindustrin i stort. Hajpen kring de två filmerna var precis vad bion behövde efter tröga pandemiår.
 
Goda nyheter, kan tyckas. Men dåliga nyheter om man heter Tom Cruise. För det innebär att hans "Mission: Impossible - Dead Reckoning", släppt en vecka tidigare, redan har fallit i glömska.
 
Trots fantastiska betyg och ett mycket gott mottagande håller den sjunde filmen om agent Ethan Hunt på att försvinna. "Dead Reckoning" kommer förlora över 1100 biodukar i USA nu till helgen, skriver Dark Horizons. Färre biodukar innebär såklart mindre publik och intäkter. Vi kan bara gissa att samma sak håller på att hända runt om i världen, när folk föredrar Barbie och Christopher Nolan.
 
Tom Cruise hänger löst när "Dead Reckoning" tappar biopublik.
 
Vad innebär det då för biointäkterna för filmen? "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One" har hittills spelat in 380 miljoner dollar. Den skulle behöva dra in dubbelt så mycket för att komma upp i samma nivå som föregångaren "Fallout" (790 miljoner).
 
Sen ska man inte glömma att corona-pandemin ökade filmens budget avsevärt. Den kostade 290 miljoner dollar att producera, och måste dra in minst dubbelt så mycket för att inte gå med en förlust. Ska detta bli den första "Mission: Impossible"-filmen som går mot strömmen och faktiskt... floppar?

Lustigt nog trodde Tom Cruise att Nolan skulle bli hans största konkurrent om biodukarna. Premiären för "Oppenheimer" gav "M:I" bara nio dagars exklusivitet på IMAX och de andra stora bioformaten.
 
Men vem kunde ana att en rosa komedi om plastdockor skulle sno titeln som sommarens största blockbuster?
 
En åttonde film är redan under inspelning. 
 
Cruise stod själv för 2022 års största blockbuster med "Top Gun: Maverick", som sköt iväg till oanade höjder. Filmens intäkter landade över 1,4 miljarder dollar världen över. Så det måste svida att hans senaste actionrulle inte alls levererar som förväntat.

Agent Ethan Hunt är tillbaka på bio redan nästa sommar. I juni 2024 kommer "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two" (om inte strejken gör den försenad). Cruise och gänget får nu hoppas att fans fångar första filmen på streaming istället för att få den kompletta storyn.
| 29 juli 2023 11:00 |