RYKTE

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

15 januari 2020 | 13:30

Colin Trevorrows "Star Wars 9" skulle ha blivit en helt annan film

Innan J.J. Abrams tog över "Star Wars: The Rise of Skywalker" planerade Trevorrow för "Star Wars: Duel of the Fates". Nya detaljer om filmen har kommit fram.
Innan J.J. Abrams återvände till "Star Wars"-franchisen var det tänkt att Colin Trevorrow skulle avsluta Skywalker-sagan. Hans planer för kapitel 9 var helt annorlunda än vad vi fick se i "The Rise of Skywalker".

The Playlist bekräftar en matig rapport som först publicerades på Reddit. Här får vi bland annat veta att filmen skulle hetat "Star Wars: Duel of the Fates", och att karaktären Rose Tico hade en betydligt större roll.

First Order stoppar all kommunikation

Det ursprungliga manuset av Trevorrow och Derek Connolly började med att First Order hade lyckats kapa all kommunikation mellan planeter. Detta för att tysta upproret som började växa efter Lukes uppoffring i "The Last Jedi". Rebellerna första uppdrag var att åter öppna kommunikationen och uppmana galaxen till att kriga.

Mer fokus på Finn och Rose

Filmen var tänkt att vidareutforska konflikten inom Finn, hur han som en före detta Stormtrooper kan vända sig mot sina före detta kollegor. Han lyckad mobilisera en egen armé av avhoppade Stormtroopers.

Rose Tico, spelad av Kelly Marie Tran, fick en närmast obetydlig roll i Abrams "The Rise of Skywalker". Hon medverkar på bioduken i drygt en minut, har någon räknat ut. I Trevorrows manus hade hon en mycket mer framträdande roll vid Finns sida. 

Och Palpatine? Han var omnämnd i manuset, men var aldrig tänkt att återfödas som den stora skurken.
 
En ny generation jedikrigare

"Star Wars: Duel of the Fates" skulle avslutas (efter en maffig rymdstrid, förstås) med att Finn och Rise samlade ihop alla barnen med Kraften och tog dem till en avlägsen planet. Där skulle de tränas av Rey som nästa jedi-generation. Pojken med kvasten (från Rian Johnsons "The Last Jedi") var tänkt att vara en av dem.
 
 
Jag vet inte vad ni säger, och allting har väl redan sagts om Disney-erans Star Wars-filmer. Visst är de hyfsad popcorn-underhållning med sina bra och dåliga sidor, alla tre. Jag har inte direkt behövt klaga högöljutt på någon av filmerna.
 
Men att ens fundera på att påbörja en trilogi utan en klar, övergripande plan för alla tre filmer låter i mina öron som en riktig björntjänst för fansen. Varje regissör har för varje ny film behövt starta om från ruta ett, och komma på koncept längs vägen, vilket bevisligen gav oss tre rätt splittrade filmer som också splittrar fansen.
 
Vad tycker ni om Trevorrows vision för "Star Wars 9"? Hade ni velat se den här filmen? Kommentera nedan.
| 15 januari 2020 13:30 |