Film

Skribent

Marcus Ljung

21 februari 2017 | 15:00

Cecilia Forss i kortfilm om psykisk ohälsa

Efter en tvåårig filmfestivals-turné släpps idag den prisade svenska kortfilmen ”Indigo” online.
Kortfilmen ”Indigo” har vunnit 22 internationella priser och har visats i nästan lika många länder. Kanske är det för att den belyser ett viktigt ämne som många har fattat tycke för den.

Cecilia Forss spelar huvudrollen, en världskänd stjärna som bor på hotell i New York och ser ut att ha all lyx som man kan önska sig i livet. I New York bor också en ung man som jobbar som cykelbud på dagarna, spelad av John Matton. Båda två känner sig vilsna, ensamma och de lider av depression.

Filmen är väldigt personlig både för regissören Paul Jerndal och skådespelerskan Cecilia Forss.

– Eftersom jag själv har erfarenhet av psykisk ohälsa så känns det jättefint att få dela med sig av det i denna film. Jag känner mig befriad för att jag äntligen vågade prata om det, för först då kunde jag läka på riktigt, berättar Cecilia Forss i ett pressmeddelande.



”Indigo” har två bra skådespelarinsatser som är väldigt trovärdiga och filmen är en välproducerad skildring av hur psykisk ohälsa kan se ut. Det känns som att filmen vill berätta att du kan må väldigt dåligt oavsett ifall du är ett slitande cykelbud eller en glamorös världstjärna.

Om du har svårt för filmer som står med pekpinne och vill förklara väldigt bokstavligt för dig vad du ska känna så finns det någon sådan scen i ”Indigo”, men annars kan man verkligen förstå att Paul Jerndals film har fått ett gott mottagande världen över.

Kan det vara så att ”Indigo” har inspirerats av Sofia Coppola? I alla fall så känns modellfotograferings-scenen som är med i ”Indigo” som en mörkare version av Bill Murrays väldigt komiska skildring av samma scenario i ”Lost in Translation”.

”Indigo” finns tillgänglig att se på Viafree från och med idag.
| 21 februari 2017 15:00 |