Film

Skribent

Alexander Svensson

18 april 2024 | 14:30

Brutala filmen om Stockholms blodbad får äntligen digitalpremiär

Mikael Håfström blandade rå svensk historia med en dos attityd i en av vinterns storfilmer.
“Stockholm Bloodbath” är Mikael Håfströms försök att göra storfilm av svensk historia, vilket rent allmänt är något vi enligt undertecknad ser för lite av. I “Stockholm Bloodbath” är det det (föga överraskande) välkända Stockholms Blodbad som står i fokus, och vi får följa såväl historiska som fiktiva karaktärer i en film som försöker vara både “Game of Thrones”-inspirerat drama och en Tarantinodoftande hämndhistoria.
 
Huvudpersoner är systrarna Anne och Freja som är ute efter hämnd då hela deras familj dödats. På annat håll planerar danske kungen Kristian II (också känd som Kristian Tyrann) att kapa huvudena av den samlade svenska adeln i Stockholm.
 
Claes Bang bjuder på en minst sagt färgstark tolkning av Kristian Tyrann.
 
Trots att det är en film om svensk historia från en svensk regissör så är “Stockholm Bloodbath”, som titeln antyder, på engelska. Rollistan är internationell, och består av en blandning av svenska, danska och brittiska namn. Sophie Cookson (“Kingsman”-filmerna) och Alba August (“Unga Astrid”) gör huvudrollerna som Anne och Freja, medan Claes Bang (“The Northman, “The Square”) spelar Kristian II. Övriga roller görs av bland andra Emily Beecham (“1899”), Matias Varela (“Raised By Wolves”), Jakob Oftebro (“Hamilton”) och Adam Pålsson (“Young Wallander”).
 
"Stockholm Bloodbath" hade biopremiär den 19 januari, men först nu har den nått digitaltjänster. Så om du missade du att se “Stockholm Bloodbath” på biograferna så finns filmen alltså från och med idag tillgänglig på digitaltjänster, exempelvis SF Anytime.
 
| 18 april 2024 14:30 |