Film

Skribent

Alexander Dunerfors

16 november 2013 | 11:01

Blofeld kan komma tillbaka i Bond-filmerna

Fritt fram för superskurken att återvända nu när en urgammal fejd om rättigheter är över.

Redan år 1959 började en dispyt mellan James Bond-skaparen Ian Fleming och Kevin McClory, som föreslog en Bondfilm som skulle utspela sig på Bahamas - det som senare blev boken och filmen "Åskbollen".

Men McClorys namn nämndes aldrig när romanen "Åskbollen" publicerades, så han stämde Fleming och rättighetsbråket kastade en skugga över 007:s framgångar... ända fram tills i fredags. Den komplicerade, mer än 50-åriga konflikten (som THR kan berätta mer om) är äntligen över nu när MGM gjort upp med McClorys familj, flera år efter hans död.

Framför allt innebär det att deras gemensamma skapelse Ernst Stavro Blofeld, Bonds nemesis i flera av de gamla filmerna, äntligen kan komma tillbaka. Den flintskallige mannen med en kissekatt i knät, bland annat spelad av Max von Sydow och Donald Pleasance, var en av karaktärerna som var inblandad i "Åskbollen"-konflikten och har därmed inte synts på vita duken på flera årtionden.

Nu hoppas fansen (samt undertecknad) att favoriten Blofeld och den onda organisationen SPECTRE kan göra en storstilad comeback. Kanske redan i Sam Mendes "Bond 24"?

Bond-serien skulle bara må bra av en återkommande storskurk, och Blofeld har trots allt varit den här filmseriens mest framstående. Vi håller tummarna för att producenterna hittar ett sätt att ge 007:s mest klassiska karaktär en plats i James Bonds moderna värld igen.

Nästa Bondfilm är satt att ha premiär i oktober 2015, givetvis med Daniel Craig åter i huvudrollen.

| 16 november 2013 11:01 |