Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

20 september 2016 | 11:05

"Blair Witch 2"-regissören om uppföljaren som världen hatade

Joe Berlinger: "Jag hade inte modet att ta bort mitt namn från filmen".
Efter den monumentala succén som "The Blair Witch Project" åtnjöt ville studiocheferna snabbt få ut en uppföljare som kunde rida på pengavågen. Uppdraget att regissera sagda uppföljare föll på regidebuterande Joe Berlingers axlar, och nu, 16 år efter filmens premiär, har han tagit bladet från munnen och berättat mer om hur det egentligen var att stå för en uppföljare som världen hatade.

I en intervju med Deadline om de dåliga biosiffrorna för Adam Wingards bioaktuella "Blair Witch" berättade Berlinger om hur svårt det var att hantera floppen som "drabbade" hans film, och passade samtidigt på att slå hål på en del myter kring "Blair Witch 2 - Book of Shadows".

- Ironiskt nog så var jag faktiskt i Toronto men jag kunde bara inte få mig själv att gå och se "Blair Witch" och återuppleva mitt trauma. Vilket trauma? Jo, att studion klippte om "Blair Witch 2 - Book of Shadows" och satte in scener med slafs och blod mot min vilja, och jag hade inte modet då att bara ta bort mitt namn från filmen. Och att sedan bli uppkäkad av kritiker för en version av filmen som jag inte hade godkänt gjorde det hela dubbelt så smärtsamt. 

- Med det sagt så kanske inte min director's cut hade fått bättre kritik, men jag hade åtminstone kunnat stå för att den representerade min vision. Och om folk då hatade den versionen så hade det varit mindre smärtsamt för filmen hade i alla fall varit vad jag ville se.

Berlinger talade också om att filmen inte var en total flopp, åtminstone inte rent ekonomiskt:

- Det finns en myt om att filmen var en ekonomisk katastrof. Faktum är dock att den var Artisans (produktionsbolaget) näst mest inkomstbringande film i deras historia, där original-"Blair Witch" låg etta. Den drog in 48 miljoner dollar världen över och ytterligare 25 miljoner dollar på DVD, och det på en budget på 10 miljoner dollar. Mina utbetalningar från den där filmen betalade för min dotters college-utbildning.


"Blair Witch 2 - Book of Shadows" sågades hårt när den kom (och i efterhand, och, får vi förmoda, i framtiden) men den var åtminstone ingen ekonomisk flopp. Trots det "inte jättebra" betyget 4/10 på IMDB.

Ska du se nya "Blair Witch"?
| 20 september 2016 11:05 |