Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 januari 2019 | 21:40

”Black Panther” blev Oscarsnominerad och folk är inte nöjda

Marvel skrev historia med den första superhjältefilmen att tävla om Bästa film. Men är det verkligen rätt val? Fansen är oense.
För tio år sen rasade många över att ”The Dark Knight” snuvades på en Bästa film-nominering. Akademin hade just utökat antalet nomineringar från 5 till uppemot 10, och både ”Avatar” och ”District 9” (!) fick vara med och tävla, men ingen Batman. En Oscar till Heath Ledger blev det, alltid nåt.

Sedan dess har flera stora publikfriande filmer lyckats nästla sig in i finrummet - vi glömmer aldrig året då både ”Mad Max: Fury Road” och ”The Martian” tävlade om Bästa film. Men trots ett växande utbud av superhjältefilmer som dominerade på biotoppen, har de inte fått vara med och slåss om de stora priserna.

Förrän nu, då Ryan Cooglers ”Black Panther” knep 3 Golden Globe-nomineringar och hela 7 Oscars-nomineringar. Inklusive den för Bästa film, vilket är historiskt för Marvel och hela serietidningsgenren.
 
 
Var det dags att hylla en storfilm som hyllar mångfald? Kände de röstande pressen att kvotera in en publikdragare? Eller, hör och häpna, är ”Black Panther” kanske tillräckligt vass för att slå ut titlar som ”First Man” och ”If Beale Street Could Talk”? Hur juryn tänker och resonerar vet vi inte, men MovieZines läsare verkar skeptiska och missnöjda. Här är några kommentarer på dagens nomineringar:

”Black Panther kan vara världens mest överskattade film.”

”Är förvånad över att Black Panther fick mest nomineringar. Filmen är ju ett skämt! Men det är väl klart att tekniken också spelar in. Slöseri kan jag tycka!”

”Black Panther blir nominerad men inte First Man, otroligt…”

”Black Panther, bästa film??!!! Det är väl inte 1 april idag.”

”Skämt att Black Panther blev nominerad för bästa film. Finns flera superhjältefilmer som förtjänat det mycket mer genom åren.”
 
 
Nomineringen till ”Black Panther” verkar den som skapar mest debatt bland er läsare, men det finns också några som stöttar valet:

"Black Panther förtjänar verkligen sina nomineringar. Jag hade förvisso kunnat se Infinity War där också, men man kan ju inte få allt", skriver en läsare.
 
Att Oscarsgalan väcker starka känslor är känt sedan länge. Vi kanske istället kan glädjas åt Marvels framgångar, och att galan försöker bredda sig och göra plats åt blockbusters. Men jag tycker personligen att "Logan" förtjänade den här nomineringen först.
 
Var står du i "Black Panther"-debatten? Vilka andra superhjältefilmer borde ha blivit nominerade genom åren? Tyck till nedan.
| 22 januari 2019 21:40 |