Skribent

Mats Karlsson

9 december 2010 | 22:10

Biokriget trappas upp

SF Bio har länge varit stark motståndare till premiärfilmer på nätet och nu börjar biokriget att trappas upp ordentligt.

När filmdistributören NonStop Entertainment ville ha ut "I'm Still Here" på VOD och på bio samtidigt valde SF Bio att tacka nej till att visa filmen på deras biografer.

- En film som lanseras på Voddler kommer att försvinna i bruset. En film i en sådan kanal blir ointressant att visa också på SF bio, och då får de som har producerat filmen knappast sina pengar tillbaka, säger Thomas Runfors på SF Bio.

NonStop gav dock inte upp utan gick vidare till Folkets Bio som gärna ville visa filmen på sina biografer, samtidigt som filmen visades på Voddler.

- Vi ser hur folks konsumtionsmönster förändras. Då bör formerna för hur en film lanseras kunna diskuteras från fall till fall, menar Gunno Sandahl som är kulturchef vid Folkets hus och parker.

Men SF Bio vägrade att ge upp kampen. Idag skickade man ut ett pressmeddelande där man rapporterar om en undersökning om folks vilja att betala för premiärfilm på nätet. Undersökningen har genomförts av konsultföretaget People in Stores och visar att betalningsviljan är låg för premiärfilmer på nätet. Enbart sex procent är beredda att betala samma pris för en film på nätet som för en biobiljett.

- Det är glädjande att så många tycker det är en speciell känsla att se film på bio, samtidigt innebär den låga betalningsviljan för premiärfilm på internet att det svårt att behålla lönsamheten i filmbranschen om filmer har samtidig premiär på biograf och på internet, kommenterar Thomas Runfors.

SF Bio ser ett hot mot sin verksamhet och försvarar den med näbbar och klor. Inget ont med det, så länge det inte går till överdrift. Men man har tydligen förträngt att alla bor inte i storstäderna och har inte samma möjlighet att gå på bio. Speciellt inte med tanke på de lite smalare filmerna som går upp i max 6 städer, ibland bara i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Det är synd och skam att SF Bio väljer att bromsa utvecklingen och sätta käppar i hjulen när det tas fram lagliga och funktionella alternativ.

Den här kampen lär fortsätta och det är bara att hålla tummarna för att fler aktörer väljer att köra med fler visningsfönster framöver. Människor gillar nämligen att få möjligheten att ha valmöjligheter, något som SF Bio tydligen har förträngt.

| 9 december 2010 22:10 |