Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 april 2017 | 07:00

Beslutsångesten försvinner med streamingjättens nya betygsättning

Istället för att fundera på om titeln var "bra" eller "mycket bra" kommer du snart bara att behöva ge tummen upp eller ner på Netflix. Hur påverkar detta våra rekommendationer?
Netflix kommer snart att ersätta sin klassiska betygssättning där tittaren har kunnat ge upp till fem stjärnor. Istället anammar de tummen-upp-kulturen där du helt enkelt avgör om du gillade filmen eller inte. Inga gråskalor.
 
Istället för stjärnor kommer tittaren se en procentsats för hur väl en film eller serie matchar just din smak. Cameron Johnson, produktutvecklare på Netflix, förklarar i ett blogginlägg att algoritmerna kommer att analysera hur just du använder tjänsten och vad du verkar fastna för, snarare än vad som är populärt bland andra tittare.
 
Om du ger en titel tummen ner kommer den fortfarande att vara sökbar, men den kommer inte att synas mer i ditt flöde.
 
Alla är förstås inte helt sålda på en här förändringen, men enligt deras egna experiment ökade antalet betygsättningar med 200% genom att förenkla det femstjärniga systemet till ett enklare beslut: gilla eller inte gilla. Och bättre koll på vad vi gillar ska ge bättre underlag för rekommendationer. Nedan är ett klipp från Netflix som förklarar det nya systemet. Vad tycker du som användare?
 
 
Ger du den nya betygsättningen tummen upp eller ner?
| 6 april 2017 07:00 |