Film

Skribent

MovieZine

15 januari 2024 | 21:10

Det tog 25 år - nu har "Beck" vunnit sin första Guldbagge

Sveriges favoritsnut spöade både Jocke Lundell och Mikael Persbrandt.
Det krävdes 50 filmer under 25 års tid - men nu är "Beck"-serien med Peter Haber officiellt belönad med Filmsveriges finaste pris!
 
Ikväll tilldelades "Beck - Inferno" publikens pris på 2024 års Guldbaggegala. Priset togs emot av filmseriens producent Francy Suntinger. Med sig på scen hade hon bland annat skådespelarna Martin Wallström och kommissarie Beck själv, Peter Haber, som fick ett tack för att ha skapat "hela Sveriges favoritpolis".
 
 
 
Omröstningen har pågått under några veckors tid på Aftonbladets sajt. Till slut stod det mellan tre favoriter, där "Beck" fick möta den Joakim Lundell-producerade skräckfilmen "Canceled" och dramat "Hammarskjöld" - med ingen mindre än Mikael "Gunvald" Persbrandt i huvudrollen. 
 
"Beck - Inferno" är den enda av de tre nominerade filmerna som inte fick biopremiär utan släpptes på streaming. Den gick upp på TV4 Play under december månad.
 
Nu är det också känt att fortsättningen "Beck - Dödläge" släpps redan i februari.
 
Det här är dock inte första gången som en Beckfilm vinner Guldbaggen. 1993 års "Mannen på balkongen" (med Gösta Ekman) vann en bagge för Bästa manus och nominerades till ytterligare 3 priser. Och den fristående thrillern "Mannen på taket" (1976) knep både Guldbaggen för Bästa film och ett skådespelarpris till Håkan Serner.
 
| 15 januari 2024 21:10 |