Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 april 2024 | 07:00

Riktiga "Baby Reindeer"-stalkern klagar på serien: "Det är jag som är offret"

Kvinnan som den otäcka och verklighetsbaserade miniserien hos Netflix bygger på, uppskattade inte serien: "Jag är faktiskt inte oattraktiv".
Komikern och manusförfattaren Richard Gadd har släppt en av årets hittills mest uppskattade och skrämmande miniserier hos Netflix. Handlingen är baserade på verkliga händelser, även fast Gadd har varit tydlig med att namnen har bytts ut och att vissa saker även har gjorts om för dramatisk effekt. Något som är väldigt vanligt när det kommer till verklighetsbaserade adaptioner... annars hade man ju lika gärna kunnat spela in en dokumentärserie istället.
 
Handlingen i "Baby Reindeer" handlar framför allt om hur Gadd blev stalkad av en äldre kvinna under drygt fyra års tid, som bland annat resulterade i 41 071 mejl, 744 tweets, 106 brevsidor och 350 timmar av inspelade röstmeddelanden. Gadd ändrade namnen på de inblandade i serien och har bett seriens fans att inte försöka leta upp de verkliga personerna bakom rollerna i miniserien. Men det har givetvis inte stoppat varken hängivna fans eller brittiska tabloider. 
 
Daily Mail har, utan att avslöja kvinnans namn (vilket även gör det omöjligt att helt bekräfta uppgifterna), varit i kontakt med kvinnan i fråga och hon är allt annat än nöjd med Gadd och miniserien:
 
- Han använder "Baby Reindeer" till att stalka mig nu. Jag är offret. Han har skrivit en jävla tv-serie om mig. 
 
Hon passar även på att förtydliga att namnet som Gadd valt på serien inte har någon grund i verkligheten.
 
- Jag har aldrig ägt en leksaksren och jag skulle aldrig ha pratat med Richard Gadd om en barndomsleksak.
 
Richard Gadd och Jessica Gunning som Donny och Martha i "Baby Reindeer". 
 
I tv-serien spelar Gadd sig själv och skådespelerskan Jessica Gunning ("The Outlaws") spelar stalkern med det påhittade namnet Martha Scott. Även här vill den verkliga kvinnan, enligt Daily Mail, poängtera att "hon ser typ ut som mig efter att jag gått upp 25 kilo under lockdown, men jag är faktiskt inte oattraktiv".
 
Stalkern är däremot inte den enda verkliga person som Gadd återberättar väldigt hemska berättelser om i sin utlämnande miniserie. Flera fans, som lyckats lista ut de riktiga identiteterna bakom fejknamnen i serien, har skickat dödshot till de verkliga personerna. Ett faktum som Gadd starkt valt att ta avstånd ifrån: "det var inte poängen med miniserien". 
 
 
Miniserien "Baby Reindeer" består av totalt sju avsnitt, alla skrivna av Gadd själv. Den svenska skådespelerskan och regissören Josephine Bornebusch ("Älska mig", "Solsidan") har regisserat två av avsniten. 
 

Läs också: 3 spännande svenska tv-serier släpps under helgen - så bra är de!

 
Har du hunnit ge "Baby Reindeer" en chans ännu? Kommentera gärna nedan. 
| 28 april 2024 07:00 |