Serie

Skribent

Alexander Kardelo

29 januari 2021 | 11:15

Veckans "Wandavision" gav oss några svar, desto fler nya frågor

Äntligen börjar bilden att klarna... eller? Spoilervarning om avsnitt 4!
Det fjärde avsnittet av "Wandavision" är nu ute på Disney+, och om du ännu inte har sett det så rekommenderar vi att du gör så, innan du läser vidare.

Varning för spoilers!
 
 
Efter tre avsnitt i lättsam sitcom-anda blir det äntligen ett miljöombyte. Veckans "Wandavision" utspelar sig helt utanför staden Westview, och introducerar oss för agenturen S.W.O.R.D. (en motsvarighet till S.H.I.E.L.D. som försvarar jorden mot utomjordiska hot) samt dottern till Maria Rambeau (känd från "Captain Marvel").

Här blir det klart och tydligt att serien utspelar sig kort efter händelserna i "Avengers: Endgame".
 
Monica Rambeau försvann i "the snap" och vi får se hur hon återvänder i "the blip" (och om dessa ord inte säger dig någonting så har du några Marvel-filmer att se ikapp).

Avsnittet börjar med hur Monica uppenbarar sig från ingenstans på ett sjukhus, i tron att hon bara har tagit en tupplur vid sin mors säng - egentligen har hon varit borta i fem år. Precis som halva jordens befolkning.
 
Chocken har knappt lagt sig innan hon återvänder till jobbet som S.W.O.R.D.-agent, och blir indragen i ett mysterium med en till synes försvunnen stad.
 
 
"Wandavision" skiftar ton och i det här avsnittet fick vi knappt se Wanda Maximoff eller Vision - förutom på tv-skärmar. S.W.O.R.D.-agenterna är lika förbryllade som vi tittare har varit under de senaste veckorna. "Avengers i en sitcom?!"

Avsnittet bekräftar vad många redan har gissat: att komediserien i staden Westview är något slags drömscenario framkallat av Wanda - kanske för att dämpa sorgen efter Visions död. Som många fans har noterat är det ett scenario starkt inspirerat av Marvel Comics storyline "House of M" från 2005.

Några viktiga frågor har alltså just blivit besvarade, flera nya väcks. Vem ska kunna ta sig förbi fasaden och ställa allting till rätta? Kan Wandas lyckliga förortsliv bli en fara för omvärlden? Fem avsnitt återstår, och som Disneys promobilder har visat väntar mer lyckliga sitcom-scener med pålagda skratt, nästa gång i 80-talstema.
 
 

Vilka filmer bör jag se innan "Wandavision"?

 
Med fler än 20 sammanvävda filmer i Marvel Cinematic Universe kan det kännas som en gigantisk uppgift för någon som inte har hängt med från början. Men det finns några titlar som är viktigare än andra, om du är ny till MCU och vill förstå "Wandavision" bättre.

"Avengers: Age of Ultron" presenterar superhjälten Scarlet Witch aka Wanda Maximoff och hennes bror Quicksilver. Filmen är också viktig för att förstå hur androiden Vision skapades.

I "Captain America: Civil War" fördjupas relationen mellan Wanda och Vision, även om den är en liten sidohandling.

"Avengers: Infinity War" och "Avengers: Endgame" är den stora, tvådelade filmen om kampen mot rymdskurken Thanos. Se dem för att förstå "the snap" och "the blip", samt vad som hände med Vision.

Mellan "Infinity War" och "Endgame" kan man också klämma in "Captain Marvel", för att möta Maria Rambeau och hennes dotter Monica som liten. Samtliga finns att streama på Disney+.
 
Vad tyckte du om veckans "WandaVision"? Vilka frågor och teorier har ni inför kommande avsnitt? Kommentera gärna.
| 29 januari 2021 11:15 |