Film

Skribent

Mats Karlsson

21 december 2009 | 16:02

"Avatar" ny etta på biotoppen

Föga överraskande blev det "Avatar" som tog över förstaplatsen. Camerons hypade science fiction-äventyr lockade 132 000 personer till biograferna. Lite längre ner i listan placerade sig dramat "Sin Nombre" och Cannes-vinnaren "Det vita bandet" på en 9:e och en 11:e plats. Men svenska dramakomedin "Oskar, Oskar" lyckades däremot aldrig ta sig in på listan.

I USA blev det också "Avatar" i topp. Trots kraftig snöoväder på östkusten spelade Pandoraäventyret in finfina 73 miljoner och på världsbasis blev det 232 miljoner dollar. Det är bara "I Am Legend" som har presterat en bättre bioöppning för en film som inte är en uppföljare, med 77 miljoner dollar. "Avatar" har med det fina resultatet lyckats spela in en stor del av sin budget som enligt vissa insiders ligger i närheten av 400 miljoner dollar.

Nu annalkas årets viktigaste biohelg med många biobesökare som letar sig till biograferna efter den sedvanliga julmaten och därför är det ingen slump att hela sju filmer får premiär på juldagen. Men frågan är vilken film som kommer att dra flest biobesökare, "Avatar" eller den mer lättsamma komedin "Göta Kanal 3". Spännande värre.  

Kolla in hela topplistan här

| 21 december 2009 16:02 |