Skribent

Alexander Dunerfors

7 maj 2013 | 14:30

Anne Holts deckare filmas

TV4 och Sonet Film lovar att förse Sverige med massproducerad crime i några år till.

Eftersom vi bara inte får nog av TV-drama som Beck, Wallander, Irene Huss, Van Veeteren, Winter och Vares och Varg Veum: Sonet Film har köpt rättigheterna till norska deckardrottningen Anne Holts (inte att förväxla med TV-snuten Anna Holt) böcker om den brottsbekämpande duon Vik/Stubö.

Fem böcker har det blivit hittills om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik och poliskommissarie Yngvar Stubö. De utspelar sig i Oslo, men i den kommande TV-serien ska handlingen flyttas till Stockholm.

Producent Sandra Harms ser i Anne Holts spänningsromaner något som skiljer sig från resten:

- Det handlar om internationell brottslighet ända upp på politikernivå. Vi får se samhället från olika håll, och det kommer vi inte att banta ner i serien men snarare bygga ut, berättar Harms för MovieZine.se.

Den första säsongen blir på åtta sammanhängande avsnitt, som bygger på en av Holts böcker. Det ska alltså bli få, om ens några, likheter med svenska kriminalfilmer:

- Danskarna är bättre på såna serier, som "Brottet" och "Livvakterna", men i Sverige är det ovanligt. "Bron" är det närmaste som gjorts, säger Harms.

Vilken deckarserie tror du blir den nästa att filmas? Kommentera nedan.

| 7 maj 2013 14:30 |