Skribent

Alexander Dunerfors

31 maj 2013 | 15:01

Allt fler svenskar hyr film på nätet

Det har blivit enkelt och bekvämt att hyra sin film utan att lämna TV-soffan. Enligt en ny undersökning har var fjärde svensk använt video on demand under de senaste 12 månaderna, och siffran bara stiger.

SF Anytime frågade 1000 svenskar om deras filmvanor, både idag och vad de tror om framtiden. Rapporten visar att medan de flesta tror att deras biobesök sker ungefär lika ofta om fem år som nu, så kommer både TV-tablålagda filmer och köp av DVD/Blu-ray bli mindre intressant för dem. Film via nätet står för den stora ökningen:

"Att hyra film på nätet har med åren blivit både lätt och smidigt. Det anser i alla fall konsumenterna. Och effekten har inte låtit vänta på sig. Under 2012 svarade 16 procent att de under de senaste tolv månaderna använt video on demand. Motsvarande siffra i år (2013) är 25 procent. På bara ett år har alltså antalet som svarar att de hyrt film online ökat med 56 procent.

Den främsta anledningen till att fler använder video on demand är att det är enkelt och bekvämt. Det anger 38 procent av svenskarna. Att man inte behöver ta hänsyn till öppettider och se film när det passar en själv bäst är också en stor fördel, det svarar 16 procent. Tio procent tycker även att det är bra att man i lugn och ro kan välja film hemifrån", skriver SF Anytime i sin rapport.

Idag är klassisk tablå-TV det absolut populäraste sättet att se film på, så konsumerar 62 procent av svenskarna de flesta av sina filmer.

"Men när de får sia om framtiden och svara på frågan om hur de tror att de kommer att se film om fem år, så minskar tittandet via den vanliga tv-tablån drastiskt enligt undersökningen. Endast 42 procent av de tillfrågade svarar att de i framtiden kommer att se film som sänds på tv.

Det är dock på nätet som den största förändringen kommer att ske. 22 respektive 19 procent tror nämligen att de i framtiden kommer att konsumera film online genom antingen en abonnemangstjänst eller hyra film styckvis, detta jämfört med dagens 13 respektive nio procent. Dessutom uppger 15 procent att de om fem år kommer att konsumera digital film genom sin tv-operatör, idag är den siffran endast nio procent."

Video on demand-tjänsten film2home.se är en av dem som växer i takt med att fler och fler upptäcker VOD:

- 2013 har kallats "VOD-år" och "streamingår" och det kan vi skriva under på. Nu är nästa steg att få användarna att hitta rätt i streamingdjungeln. Många upplever till exempel att det är lite gammal film på Netflix, men vet inte varför eller vart man ska vända sig för nyare film. Här kommer mycket att hända, säger VD:n Mikael Lindahl.

- En väldigt tydlig trend just nu är också att allt fler använder sin smart-TV att hyra film i och den utvecklingen är jag övertygad om att den bara har börjat.

Hur laddar ni upp för det ökade intresset för streaming?

- Vi verkar i en bransch som förändrar sig från månad till månad men genom att hålla samma stadiga kurs som vi gjort i många år, där vi erbjuder de senaste filmerna i den bästa kvaliteten utan bindningstider och prenumerationer så växer vår grupp av "stammisar" stadigt. Idag går det att få en lika bra filmupplevelse streamad som med en BluRay-skiva.

| 31 maj 2013 15:01 |