Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

3 november 2016 | 09:00

Abrams nästa serie "The Nix" värvar en förstklassig manusförfattare

Manusförfattaren John Logan har gett oss "Penny Dreadful", "Skyfall", "Spectre", "Hugo", "The Aviator", "Gladiator", "Sweeney Todd" och "The Last Samurai".
Regissören J. J Abrams har många järn i elden. Just nu jobbar har på så många som nio produktioner, däribland "Star Wars: Episod VIII" och den nya, populära tv-serien "Westworld". Saken är den att en helt ny miniserie som han producerar, "The Nix", har goda förutsättningar att bli bra om man kollar på vilka han jobbar med.

Som vi skrev om nyligen har Meryl Streep hoppat på projektet och nu är även "Penny Dreadful"-författaren John Logan ombord. Han ligger även bakom "Skyfall", "Spectre", "Hugo", "The Aviator", "Gladiator", "Sweeney Todd" och "The Last Samurai". Hans utmaning blir att skriva om Nathan Hills storsäljande debutbok som nådde en femteplats på New York Times lista över 2016 års mest sålda böcker."The Nix" handlar om en college-professor och skribent vid namn Samuel Andresen-Anderson som inte har sett sin mamma, Faye, sedan hon övergav honom som liten. Nu har hon dykt upp igen efter att ha begått ett märkligt brott som det pratas om överallt på nyheterna och på nätet och som inflammerar en redan politiskt splittrad samhällsdebatt. Media målar upp Faye som en radikal hippie med ett ont förflutet, men såsom Samuel minns sin mor var hon en helt vanlig kvinna som gifte sig med sin första pojkvän från high school. Vilken version är sanningen?

För att kunna rädda sin mamma måste Samuel själv djupdyka i sin livshistoria, från småstadslivet till New York, till upploppen i Chicago 1968, för att upptäcka vem hans mamma egentligen är. De begravda hemligheterna sträcker sig över flera generationer och hela vägen till Norge, där han upptäcker den mystiska Nixen.

En nix förekommer i olika former i olika mytologiska berättelser, men i norska sägner kan nixen till exempel vara en vit häst som kidnappar barn. I andra historier är det ett vattentroll som dyker upp om natten för att sluka folk. Meryl Streep ska spela mamman Faye, medan Samuel inte är rollsatt ännu. Om tv-serien väljer att spela in bitar i Norge kan vi hoppas på att se fler nordiska stjärnor i övriga roller när rollsättningen drar igång på allvar. Men med tre stora kvalitetsstämplar ombord som exekutiva producenter redan, lär vi få höra mer om "The Nix" medan produktionen går framåt.

Blir du nyfiken på serien? Har du läst boken kanske?
| 3 november 2016 09:00 |