Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 september 2020 | 12:00

9 hårresande peruker på film

En peruk är ofta en del av en skådespelares förvandling till aktuell karaktär. Men det är inte alltid de är så lyckade som man hoppas… Här är några av de värsta.
Att casta rätt skådespelare för rätt roll är livsviktigt för en film men även att denna har passande utseende för nämnd karaktär. Detta inkluderar smink, kostym och självfallet hår. När styling och hårfärg inte räcker till blir det dags att rota i peruklådan. Men att få en peruk att se ut som äkta, naturligt hår är inte alltid det lättaste och här är nio fall där man inte riktigt lyckades…
 
 

1. Jennifer Aniston i "Familjetrippen" (2013)

 
“Vänner”-stjärnan har själv berättat om hur fuktigheten utomhus nästan förstörde hennes peruk, som hon själv kallade sin tupé. Tydligen användes fel schampo för att tvätta fejkhåret och enligt Aniston började det hela likna könshår. Går inte att göra annat än att hålla med.
 
 

2. Nicolas Cage i "Ghost Rider" (2007)

 
Oscarvinnaren har tappat mer och mer hår ända sedan ”Arizona Junior” 1987 och det blev inte bättre när han fick rollen som Johnny Blaze, en i serien blond man i 30-årsåldern. Det istället svarta håret tog tre timmar att fästa. Enligt motspelaren Rebel Wilson var det ett känsligt ämne för Cage som blev rasande när hon kommenterade – och rörde – nämnd peruk.
 
 

3. Bette Davis i "Bortom skogen" (1949)

 
Den legendariska stjärnan var inte främmande för att höja rösten och starta bråk på filmproduktioner. Filmbolaget tvingade henne att bära en illa passande peruk i denna svartvita film noir. Hon hatade den så pass mycket att hon gjorde ett skämt av att sabotera den under inspelningen.
 
 

4. Cameron Diaz i "I huvudet på John Malkovich" (1999)

 
Den före detta modellen och numera pensionerade skådespelaren ansågs vara en av Hollywoods vackraste kvinnor. Rollen som John Cusacks försummade fru i Spike Jonzes komedi var därför en utmaning, inte minst för makeup-teamet. De ansvariga för Diaz bisarra svintohår har erkänt att det var svårt att få stjärnan att se alldaglig ut.
 
 

5. Diane Keaton i "Gudfadern" (1972)

 
Det går inte att hitta många fel i Francis Ford Coppolas älskade klassiker, men ska man klaga på något så är det Keatons hiskeliga peruk i rollen som Al Pacinos olyckliga fru. Oscarvinnaren själv hatade den och har efteråt berättat hur tung den var och att den distraherade henne från resten av filmen.
 
 

6. Taylor Lautner i "Twilight" (2008)

 
Han blev alla Team Jacob-flickors våta varulvsdröm med rollen i den populära ”Twilight”-serien. Men i första delen ingick en peruk som skulle etablera karaktärens arv från ursprungsbefolkningen men lämnade mycket att önska. Skådespelaren själv har kommenterat att det fanns ett ömsesidigt hat mellan honom och peruken som är det sista han saknar från filmerna.
 
 

7. Julia Roberts i "Mother’s Day" (2016)

 
Den korta scenen från “Notting Hill” där Roberts medverkar i science fiction-filmen ”Helix” med en tveksam peruk går att ha överseende med. Att Oscarvinnaren och makeup-avdelningen på Garry Marshalls romcom tyckte att den röda bobfrisyren var värd en repris med bredare repertoar är dock ett mysterium.
 
 

8. Barbara Stanwyck i "Kvinna utan samvete" (1944)

 
Hon etablerade sig som en av filmhistoriens mest minnesvärda femme fatales i denna klassiska thriller. Detta trots en peruk så ful att filmteamet gav henne smeknamnet George Washington. Anledningen till peruken var att Stanwyck hatade att färga håret men det är svårt att tro att det var omöjligt att finna någon bättre på lager.
 
 

9. Robin Tunney i "Den onda cirkeln" (1996)

 
I filmen ”Empire Records” rakar Tunney av sig håret på riktigt så när hon skulle spela hjältinnan i den här tonårsrysaren så fanns inte mycket att jobba med. Regissören Andrew Fleming kallade henne freak och fixade en peruk som han tydligen var nöjd med. Men med tanke på perukens kvalité så är frågan om en skallig Tunney inte hade varit att föredra.
 
Vilka dåliga peruker på film minns du?
| 13 september 2020 12:00 |