Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

13 augusti 2013 | 18:01

84 procent föredrar 2D framför 3D

SF Bio svarar på läsarnas kritik: "Vi försöker återge filmen som den är tänkt att visas."

"The Wolverine", "Monsters University" och "Pacific Rim" är bara några av senaste veckornas storfilmer som rullat ut på biograferna i 3D. Vill du slippa brillorna och se 2D-versionen hänvisas du ofta till en mindre biosalong. Känns det igen?

Enligt en ny undersökning på MovieZine föredrar hela 84% av läsarna att se biofilm i 2D. Men som många noterat, är det sällan man har något val överhuvudtaget.

- Tyvärr hamnar jag ofta på 3D-filmer då i min lilla stad är de alltid den som kommer upp först. Vill man inte vänta i en vecka eller två och gå på en salong med liten duk så har man bara 3D som val, kommenterar signaturen Barbastark.

- Eftersom de lägger alla 2D-visningar i de minsta salongerna så är det ju bara att boka biljetter på 3D-visningen om man vill ha den maffiga upplevelsen en stor salong ger, tycker Nras.

- Föredrar 3D om det är något riktigt spektakulärt, annars bryr jag mig inte om det är det ena eller det andra, skriver Disse86.

Men enligt Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, har man inte märkt av något minskat intresse för 3D-film:

- Det är väldigt många som vill ha 2D-versionen också, och det är oftast den rösten som hörs i media när det görs såna här undersökningar. Men om man ser till hur filmerna går, så går 3D-filmerna väldigt bra. Det är många som vill ha 3D. Men de skriver å andra sidan inte till oss och klagar. Det gör däremot den minoriteten som vill kunna välja 2D, och de är inte så nöjda när de inte får se filmen i 2D.

Bioaktuella "Elysium", något så ovanligt som en sci-fi bara i 2D.

Att det är förre salonger som visar filmerna i 2D-versioner är inte biokedjans egna val, säger Runfors.

- Det är filmbolagen som bestämmer, och det blir oftast färre kopior i 2D, när filmen är gjord i 3D för en 3D-publik. Vi försöker låta 2D-kopiorna gå runt, men man kanske får vänta på den kopian. Men fortfarande är det så att utomlands, framför allt i Asien, är 3D väldigt populärt. Då är det klart att man gör filmer i 3D när det finns en så stor marknad. Det är inte alltid man kostar på sig att ta fram eller distribuera kopior i 2D också.

Vad kan man göra som biotittare om man tröttnat på 3D-filmerna?

- Förhoppningsvis märker då filmmakarna detta. Som filmmakare gör man ett konstnärligt val att göra filmen i 3D. Man väljer att presentera filmen på ett visst sätt, då får vi leva med det. Visar det sig att folk inte vill se filmer i 3D, då kommer det att reflektera tillbaka på dem som gör film. De ser vad som händer, och när folk inte gillar 3D-filmer då får de tänka om.

Det är alltså inte lönt att klaga på SF Bio?

- Precis. Om en film är gjord i Cinemascope då vill man visa den i Cinemascope. Ibland kan man tycka att ljudet är väldigt högt i vissa filmer, men de har ju mixat ljudet på ett visst sätt. Vi försöker återge filmen som den är tänkt att visas. Att man visar 3D-filmer i 2D är en viss kompromiss.

| 13 augusti 2013 18:01 |