Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

29 december 2018 | 18:00

7 nya svenska tv-serier du inte får missa under 2019

Vilka nya svenska serier ser du fram emot mest under 2019?
Nytt år, nya tv-möjligheter - är det inte så man brukar säga? I takt med att den svenska tv-branschen blir allt starkare, kommer vi att kunna förvänta oss bättre och bättre svenska originalproduktioner.
 
C More-serierna "Dirigenten" och "Jägarna" avslutade 2018 starkt, med ännu en grym höst från SVT:s "Vår tid är nu" innan det. Flera svenska serier återvänder med nya säsonger under det kommande året, men den här listan kommer enbart att fokusera på det kommande årets helt nya svenska serier.
 
Det råder ingen tvekan om att Viaplay har växlat upp tempot, som ett alternativ till Netflix internationella originalproduktioner levererar Viaplay överlägset flest nordiska originalproduktioner. Men till denna lista har jag plockat bort deras nya danska, finska och norska originalproduktioner. Vilket lämnade plats åt C More och HBO Nordic att lyckas få med en serie var på listan!
 

"Hidden - förstfödd" - 1 februari (Viaplay)

 
 
Viaplay: "I grunden ligger en berättelse om sökandet efter sitt ursprung, en jakt som leder oss in en dold värld präglad av mörka hemligheter och okända krafter."
 
"Hidden – Förstfödd” blir är först ut under 2019 bland Viaplays långa rad av originalserier. Med Izabella Scorupco och August Wittgenstein i huvudrollerna, verkar det här kunna bli en utmanare till övernaturligt ambitiösa "Jordskott" hos SVT.
 

"Den inre cirkeln" - 22 mars (Viaplay)

 
 
Viaplay: "Niklas Engdahl spelar näringsminister David Ehrling som tillsammans med sin skarpa pressekreterare, spelad av Nanna Blondell, försöker utöka sin position inom partiet samtidigt som hans inte helt fläckfria förflutna börjar komma upp till ytan."
 
"Den inre cirkeln" beskrivs som en politisk dramathriller, som tar avstamp under några heta sommardagar i Almedalen, och baseras delvis på Per Schlingmanns bok "I maktens öga". För oss som minns Sven Otto Littorins avgång som arbetsmarknadminister under Almedalsveckan för  några år sedan, finns det minst sagt verklig inspiration att dra från här.
 

"Störst av allt" - våren 2019 (Netflix)

 
 
Netflix: ”När en skolskjutning sker i en av Stockholms rikaste förorter står en vanlig gymnasieelev, Maja Norberg, anklagad för mord. När händelserna från den tragiska dagen uppdagas avslöjas också privata detaljer om Majas förhållande med Sebastian Fagerman och hans dysfunktionella familj.”
 
Netflix första svenska originalserie dimper äntligen ned under 2019. Felix Herngrens FLX, vars SVT-serie "Bonusfamiljen" redan visas på Netflix globalt, producerar den nya serien baserad på boken "Störst av allt" av Malin Persson Giolito. I några av rollerna hittar vi William Spetz, Felix Sandman, Christopher Wollter, Anna Björck och David Dencik.
 

"Gösta" - hösten 2019 (HBO Nordic)

 
 
HBO Nordic: ""Gösta" handlar om 28-årige, nyutexaminerade psykologen Gösta, som får sitt första jobb på BUP i en liten småländsk stad. Gösta vill vara världens snällaste människa och hjälpa alla han möter. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra..."
 
Lukas Moodysson står för både manus och regi till HBO Nordics första svenska originalserie "Gösta". Amerikanska HBO är legender när det kommer till kvalitets-tv, det ska därför bli enormt spännande att se om "Gösta" kan bli det lyckade starskottet på en hel drös nya svenska kvalitets-serier. 
 

"Heder" - hösten 2019 (Viaplay)

 
 
Viaplay: ”Hur långt är man beredd att gå för att bevara sin mörkaste hemlighet? För de fyra kvinnorna på advokatbyrån Heder är det svårt nog att navigera i en bransch där fall med kvinnliga brottsoffer bortprioriteras till förmån för viktigare saker. Och med en dödlig hemlighet i bagaget är det nästintill omöjligt.”
 
En ny originalserie med fyra starka kvinnliga huvudroller som axlas av Alexandra Rapaport, Eva Röse, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius. Sofia Helin ("Bron") är även medskapare och exekutiv producent av "Heder", hon skulle inledningsvis ha spelat en av seriens huvudroller - men har sedan dess tackat ja till rollen som Kronprinsessan Märta i "Atlantic Crossing".
 

"Älska mig" - hösten 2019

 
 
Josephine Bornebusch: ”Det här är en serie som handlar om relationer och hur man hanterar kärlek i olika skeden av sitt liv. En varm serie om livet, från start till slut. Det känns som att jag måste nypa mig i armen varje dag. Sjukt roligt och spännande och overkligt och lustfyllt och skrämmande och givande och lärorikt och… jag kan bara fortsätta.”
 
"Älska mig" beskrivs som höstens stora feelgood-romcom. Personligen tycker jag alltid att det är spännande att se produktioner där samma person skrivit manus, regisserat och spelar huvudrollen - vilket är precis vad Josephine Bornebusch gör här. Även Sverrir Gudnason, Johan Ulveson och Görel Crona dyker upp i olika roller.
 

"Fartblinda" - någon gång 2019 (C More)

 
 
C More: "Under en jakthelg i Skåne nås Peder af Rooth av ett samtal som kommer att förändra allt: den anrika bank där han är vd riskerar konkurs. Någon timme senare sitter han i ett privatplan med sin fru på väg tillbaka till Stockholm där dramatiska dygn väntar. Den egensinniga ekonomijournalisten Beatrice Farkas fick tipset som skulle kunna fälla banken för länge sedan. I månader har hon stridit mot ett par av landets mäktigaste finansmän. Aldrig hade hon kunnat ana konsekvenserna av sitt avslöjande."
 
En av blott tre serier på listan som inte är ett Viaplay Original, men det kan mycket väl bli en av årets mest spännande nya svenska thriller-serier. "Fartblinda" är baserad på Carolina Neuraths roman (med samma namn). Julia Ragnarsson ("Springfloden") har landat huvudrollen som Beatrice medan Matias Varela ("Narcos") kommer att spela Peder af Rooth.
 
Vilka nya svenska tv-serier är du mest peppad på under 2019? Kommentera gärna nedan!
| 29 december 2018 18:00 |