Film

Skribent

Katarina Emgård

30 september 2018 | 18:00

7 korta skräckfilmer du måste se inför Halloween

Istället för att berätta spökhistorier för varandra runt lägerelden i sommar kolla in några av nätets mest sevärda kort-skräckisar. Det bjuds på jump-scare, en massa kletigt blod, glada monster och en surrealistisk klassiker.
Om du gillar skräck kan nätet idag i princip erbjuda allt: slashers á la 70-talet, läskiga paper-bag-män, hämndlystna döda ex-flickvänner och Lovecraft-inspirerade monster. Flera kortfilmer bygger på jump-scares eftersom det finns lite tid att bygga upp någon psykologisk spänning, men jag har ändå försökt hitta några skräckisar på varierande tema. Detta är bara ett fåtal av alla guldkorn som finns därute, men jag hoppas att de ska ge lite kalla kårar. 
 

1. Lights Out (2014)

 
Med  flera miljoner visningar på youtube lyckades den svenska lågbudget regissören David F. Sandberg och hans fru skådespelerskan Lotta Losten kamma hem ett Hollywood-kontrakt för att göra om denna hyllade kortfilm till en fullängdsproduktion. Bygger på det enkla konceptet som gällde när man var liten – lampa tänd håller monstren borta - lampa släckt... (Känns jobbigt att jag har samma påslakan som kvinnan i filmen).
 
 

2. The Backwater Gospel (2011)

 
Mer slashig än jump-scareig, men sevärd för sin snygga, genomarbetade och välpolerade teckningsstil. Storymässigt bjuds det på flera klassiska skräckelement: arg mobb, läskiga kråkor, slagsmål i ösregn och en riktigt bad-ass-präst. Berättelsen tar vid (gissningsvis) under den stora depressionen i den lilla hålan Backwater där de gudfruktiga invånarna regelbundet hemsöks av The Undertaker, döden. Men den här gången går något fel...
 
 

3. The Smiling Man (2015)

 
En liten flicka i rosa T-shirt och hästsvansar sitter och tittar på Musse Pigg när hon hör ett mystiskt ljud utifrån hallen. Väl där får hon syn på en skinande, vacker röd ballong, sedan en blå... och... Kortfilmen har vunnit en massa priser bl.a. för bästa film på American Short Film Awards och Fantastic Cinema Festival. Monstret är visuellt sätt definitivt inspirerat av Creepypasta-sägnen "The Smiling Man" även om jag inte hittat någon officiell koppling.
 
 

4. Mama (2008)

 
Med bara tre minuter till förfogande lyckades regissören Andy Muschietti övertyga Guilmero Del Torro om att kortfilmen ”Mama” var värd en långfilmsbudget. Del Torro har sagt att det är en av de obehagligaste scenerna han någonsin sett. Välgjord, klaustrofobisk och riktigt riktigt läskig om en flicka som försöker väcka sin lillasyster då "mamma" kommit hem.
 
 

5. The Sandman (1991)

 
Denna animerade kortfilm var nominerad till en Oscar på sin tid. Regissören och animatören Paul Berry gick också sedan vidare och jobbade på inspelningen av ”Nightmare Before Christmas”. Och det syns för estetiken är som en blandning av just Henry Selick och Tim Burton. En lagom mysryslig saga för hela familjen om en liten pojke som försöker somna trots att månen kastar mystiska skuggor i rummet.
 
 

6. He took his skin off for me (2014)

 
Det är mer kletig kärlek än skräck som sätter stämningen i denna kortfilm, men det är en vacker historia om hur nära man egentligen bör/kan komma en annan människa. Maria Hummer, författaren till novellen som kortfilmen är baserad på, leker med splatter på ett nyanserat sätt som förhoppningsvis öppnat upp för fler udda tolkningar av genren.
 
 

7. Den andalusiska hunden (1929)

 
Jag känner att listan inte vore helt komplett utan en gammal klassiker. Detta är en surrealistisk kortfilm av konstnären Salvador Dalí i regi av Luis Buñuel. Den är särskilt omtalad för sina visuella effekter av kroppsstympning. Bland annat får man se en ung kvinnas öga snittas och hästlik släpas över lägenhetsgolvet ovanpå pianon. Bisarrt och underhållande.
 
 
Fyll gärna på i kommentarsfältet med alla bisarra grejer ni hittat, från högt till lågt, slasher, jump-scare, spökhistorier. Tipsa varandra om kortfilmerna som måste ses. Jag vill ha mer!
| 30 september 2018 18:00 |