Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 augusti 2019 | 15:00

7 heta Netflix-filmer att se fram emot i höst

Historiskt drama, gangsterepos eller actionthriller? I höst fortsätter Netflix att samarbeta med några av de största filmskaparna i Hollywood.
Att välja film på Netflix är ibland som att spela rysk roulett. Streamingtjänsten skryter över sina tittarsuccéer ("Bright", "Bird Box") och stoltserar med Oscarsfavoriter ("Roma", "Mudbound"), men samtidigt känns det som att allt fler direkt-till-dvd-rullar dumpas i utbudet numera. Man får gå som på minfält mellan kletiga collegeromanser och Adam Sandler-komedier för att hitta de där guldkornen bland originalfilmerna.

Men Netflix mer prestigefulla samarbeten är långt ifrån över. I höst ska vi bland annat få se stora produktioner av namn som Martin Scorsese och Steven Soderbergh.

Vi tittar närmare på några heta titlar som kommer innan årets slut. Flera av filmerna får premiär på höstens stora festivaler i Venedig och Toronto. (Observera att det ännu inte finns några spikade premiärdatum.)
 
 

The Irishman

 
Efter "Maffiabröder" och "Casino" är Scorsese onekligen kungen, eller gudfadern om man vill, av episka gangsterfilmer. Förväntningarna är skyhöga när han samlar ihop Robert De Niro, Joe Pesci, Al Pacino och Harvey Keitel för historien om en lönnmördares våldsamma liv och karriär. Eftersom filmen utspelar sig under flera årtionden kommer herrarna få en digital föryngring, något vi fick se en liten skymt av i den första trailern.
 
 

The Laundromat

 
Jag skulle med nöje kunna se Meryl Streep och Gary Oldman stå och vika tvätt i två timmar. Här handlar det snarare om en änka som undersöker ett försäkringsbedrägeri och snubblar över Panamadokumenten - låter inte heller helt tokigt. Steven Soderbergh regisserar, men om även denna är filmad på en iPhone (som hans senaste Netflix-film, "High Flying Bird") framgår tyvärr inte.
 
 

The King

 
Timothée Chalamet spelar unge kung Henry V, en motvillig monark under sena 1300-talet. När han får ärva tronen efter sin far måste han hantera intriger inom palatset såväl som ett kommande krig mot Frankrike. Regissören David Michôd gjorde senast "War Machine" åt Netflix.
 
 

Marriage Story

 
Indie-favoriten Noan Baumbach är tillbaka med en dramakomedi, som skildrar ett äktenskap i kris. Scarlett Johansson och Adam Driver spelar paret som bryter upp men håller ihop för familjens skull. Regissören erkänner att han sneglat åt Ingmar Bergmans "Persona" för inspiration.
 
 

The Last Thing He Wanted

 
Ben Affleck, Anne Hathaway och Willem Dafoe spelar huvudrollerna i en politisk thriller i 80-talsmiljö. Det handlar om en journalist som slutar på tidningen för att ta hand om sin döende far. Efter en oförutsedd rad händelser blir hon vapenhandlare för amerikanska regeringen. För regin står Dee Rees ("Mudbound").
 
 

In the Tall Grass

 
Stephen King har skrivit boken och Vincenzo Natali ("Splice", "Cube") står bakom filmatiseringen. Vågar vi hoppas på en premiär lagom till Halloween? Handlingen följer två barn som går vilse på ett fält i Kansas, där något ondskefullt döljer sig. Patrick Wilson medverkar.
 
 

6 Underground

 
Netflix är inte rädda för att öppna den stora plånboken för några av sina filmer. "The Irishman" kostade dem 140 miljoner dollar och för "Six Underground" fick de betala 150 miljoner. För denna prislapp får man ett explosivt actionäventyr signerat Michael Bay, med Ryan Reynolds i huvudrollen. Sex miljardärer fejkar sin död för att bli hemliga brottsbekämpare.
 
 
Vilka Netflix-filmer ser ni fram emot i höst? Kommentera nedan.
| 10 augusti 2019 15:00 |