Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

21 september 2016 | 12:00

68 spännande fakta du kanske inte visste om författaren George R.R Martin

Vem är egentligen den 68-åriga fadern till "Game of Thrones"?
Den 20 september, 1948, föddes vår moderna Shakespeare - George R.R Martin - i New Jersey, USA. Han behöver knappast presenteras som författaren bakom "A Song of Ice and Fire", som blev grunden till tv-serien "Game of Thrones", som pecis vann pris som bästa dramaserie på helgens Emmy-gala.

Låt oss hylla geniet genom att lära känna honom bättre!

Hypable har satt ihop 68 fakta om George R.R Martin som du kanske inte visste om författaren:

1. Han hette från början George Raymond Martin, men lade till sitt andra R (för Richard) när han var 13.

2. Martins pappa var italienare och mamman var halvt irländsk.

3. Martin påminde nyligen amerikanerna inför presidentvalet att de flesta amerikaner härstammar ifrån invandrare - även han själv.

4. Han beskriver sin far som "en fungerande alkoholist", vilket har påverkat hans skrivande (Tyrion?)

5. När Martin var liten skrev han berättelser om ett mytologiskt kungarike där hans sköldpaddor bodde.

6. Hans sköldpaddor fick bo i ett leksaksslott och de dog ganska ofta. Martin började föreställa sig att det berodde på att de alla började planera pakter för att ta död på varandra. Därmed var det första fröet sått inför "A song of Ice and Fire".

7. Han brukade sälja historier till andra barn i området för pengar.

8. Han brukade också ha högläsning av sina egna verk som liten, vilka påminde om H.C Andersens tidiga verk.

9. Han var ett stort fan av Marvel och DC Comics som liten och var ett aktivt pre-internet fan som skrev kedjebrev och bidrog till fan-magasin.

10. Hans fan-brev publicerades i Fantastic Four, nummer 20.


George R.R Martins fan-brev till Marvel, publicerat i "Fantastic Four", #20.

11. I ett av dessa brev hävdade han att Stan Lee i själve verket var bättre än Shakespeare. Sedan dess har Martin själv blivit jämförd med Shakespeare.

12. Sedan Martin blev känd har han träffat sin hjälte Stan Lee ett flertal gånger på konvent. Dessvärre "verkar inte Lee ha den blekaste aning om vem jag är".

13. Martin stod först i kö när New York City Comic Convention först öppnade 1964 och tog emot en brosch för "#1 comic-fan" för engagemanget.

14. Han har sparat de flesta av sina gamla serietidningar och äger fortfarande de eftertraktade första numren av "The Amazing Spider-Man" och "Fantastic Four", vilket han skämtsamt menar är nog så värdefulla för att täcka hans pension.

15. Han tyckte särskilt mycket om "Fantastic Four" och "The Avangers" och en av hans favoritkaraktärer var den kortlivade Wonder Man.

16. Han ville helst ha Green Lanterns superkrafter. "Jag ville hitta den där ringen som jag kunde ta på mig och få vilken kraft som helst, sålänge den var grön. Det verkade mindre smärtsamt att hitta en ring än att bli träffad av blixten som The Flash".

17. Han skriver ofta om Marvel Cinematic Universe i sin Not-a-blog. Medan han hyllar Ant-Man, kritiserar han samtidigt de senaste storskurkarna för att inte vara hotfulla nog (svårt att toppa Cerseis mästerplan i säsong 6!).

18. Trots att han själv vann priser för sin Marvel-fanfiction som barn, är han starkt emot fanfiction baserat på hans egna "A Song of Ice and Fire".

19. Anledningen är att han åtminstone uppfann sina egna karaktärer och berättelser inom Marvels universum.

20. George R.R. Martin har en examen i journalistik från Northwestern University.


George R.R Martin som ung.

21. I samband med Vietnam-kriget konstaterade Martin att "krig tar fram det bästa och det sämsta hos människor". Detta framgår tydligt i hans böcker.

22. Han älskar sport. Han hejar på New York Jets inom fotboll och New York Mets inom Baseball.

23. När han var yngre sommarjobbade han fyra år i rad som sportjournalist åt en mindre baseball-förening.

24. Det är knappast förvånande för "Game of Thrones"-fans, men han är en riktig hejare på schack.

25. Han brukade hålla i lokala schackturneringar tidigt i karriären för att dra in lite extra stålar vid sidan av skrivandet.

26. Martin föddes i New Jersey, men har bott i Santa Fe sedan 1979.

27. År 2010 tog Martin över en indie-biograf i Santa Fe kallad The Jean Cocteau Cinema. Den kunde öppnas igen 2013.

28. Biografen fick stor uppmärksamhet 2014 då den vågade visa den kontroversiella filmen "The Interview" med James Franco och Seth Rogen, trots att Nordkorea hotade alla som tänkte visa den.

29. Innan han började skriva Fantasy, hann han med många scifi-berättelser i en tänkbar framtid kallad "The Thousand Worlds".

30. Hans första roman, "Dying of the Light" från 1977, domineras av samma mörker som "A Song of Ice and Fire" och beskrivs som "oerhört tragisk".


George R.R Martin med sin syster och jultomten.

31. Han har även ägnat sig åt vampyrberättelser i "Fevre Dream" från 1983.

32. Hans fjärde roman "The Armageddon Rag" floppade stort 1984 och blev nästan slutet på hans karriär som författare. I förtvivlan sadlade han om för att bli manusförfattare för TV istället.

33. George R.R Martin var manusförfattare och produent på CBS kortlivade dramaserie "Skönheten och Odjuret" med Ron Pearlman och Linda Hamilton i huvudrollerna.

34. Han har också skrivit "The Twilight Zone".

35. Martin började skriva "A Song of Ice and Fire" 1991 och såg det ursprungligen som en trilogi.

36. "Game of Thrones" har vunnit fler Emmy Awards än någon annan tv-serie.

37. George R.R Martin är ett stort fan av J.R.R Tolkiens "Sagan om Ringen"-böcker, men har samtidigt kritiserat författaren för att skildra medeltiden som "rena Disneyland".

38. Trots detta har Martin förvarnat fansen på att "A Song of Ice and Fire" kommer att få ett bitterljuvt slut, precis som "Sagan om Konungens Återkomst".

39. Han tycker att Gandalf borde ha dött. "Jag gillade aldrig Gandalf the White like mycket som Gandalf the Grey och tycker inte om att han kom tillbaka. Jag tycker att berättelsen hade varit starkare om Tolkien hade låtit honom vara död".

40. "Thrones"-fans bör vara oroliga: Martin har tidigare sagt att han "ogillar typiska lyckliga slut".

41. Martins favoritkaraktär är Tyrion Lannister.


George R.R Martin och Tyrion Lannister, spelad av Peter Dinklage.

42. Hans favoritfilmer inom scifi-genren är "Forbidden Planet", "Aliens" och "Blade Runner".

43. Martin skriver fortfarande på en WordStar 4.0 dator, vilken använder DOS-läge. 

44. Han gillar LiveJournal, där han har sin Not-a-blog.

45. George R.R Martin frågade Stephen King i en intervju tidigare i år: "Hur tusan skriver du så fort?"

46. Martin erkänner att han själv inte är en vidare snabb författare och beundrar de som är. 

47. Å andra sidan ritade han kartan över Westeros på "ungefär 30 minuter". Westeros är i och för sig i stort sett bara Storbritannien med ett uppochnedvänt Irland under sig.

48. George R.R Martin älskar vargar och stödjer Wild Spirit Wolf välgörenhet för att bevara vargen. Den som donerar mer än 20 000 dollar kan få en karaktär uppkallad efter sig i "The Winds of Winter" och sedan dödas. 

49. Trots en inkomst på 15 miljoner dollar om året lever Martin ett hyfsat simpelt liv.

50. Han kör till exempel fortfarande sin gamla Mazda.

51. Han har ett ganska magnifikt privatbibliotek i sitt hem.


George R.R Martin och hans första fru, Lisa Tuttle, som skriver sci-fiböcker.

52. Sir Patrek of King's Mountain kom endast till för att Martin förlorade en vadslagning. Han såg senare till att döda karaktären som hämnd.

53. Martin konfirmerades när han var 13 i en katolsk kyrka. Han är idag ateist, men finner religion fascinerande.

54. Han hade en cameo i "Sharknado 3: Oh Hell no!" 2015 och fick en våldsam död.

55. Han hade också en zombie-cameo i "Z Nation".

56. Han önskar att HBO inte hade lagt ner "Rome", som gick mellan 2005-2007.

57. Många fans fick panik när Beatles bandmanager George Martin dog. George R.R Martin fick gå ut i sociala medier och konstatera att han inte var död ännu.

58. "A Song of Ice and Fire" hämtar mycket inspiration från Rosornas Krig i brittisk historia. "Jag har Lannisters mot Starks och i verkligheten var det Lancasters mot Yorks".

59. Den stora isväggen vid The Night's Watch är baserad på Hadrians Mur i Skottland, som restes av romarna för att hålla skottarna borta från Romanska Riket.

60. Han dejtade scifi-författaren Lisa Tuttle som ung och tillsammans skrev de "The Storms of Windhaven" innan de gjorde slut. 


George R.R Martin och hans nuvarande fru Parris McBride.

61. Martin träffade sin nuvarande fru Parris McBride redan 1975, samma år som han gifte sig med sin ex-fru Gale Burnick. George och Parris gifte sig 2011.

62. "The Red Wedding" är baserad på en verklig händelse, men lyckligtvis inte sitt egna bröllop. Inspirationen kom ifrån en skotsk familjefejd.

63. Han beskrev "The Red Wedding" som "den svåraste scen jag någonsin behövt skriva... Det var som att mörda två av mina egna barn".

64. Martin har skrivit tusentals sidor av bakgrundshistoria till Westeros, vilket han kan tänka sig utveckla till spinoff-serier en dag.

65. Ordet "Lord" används 6861 gånger i "A Song of Ice and Fire".

66. Den mest omnämnda karaktären än Jon, vilken omnämns hela 2904 gånger.

67. "Game of Thrones" showrunners vet redan hur bokserien slutar, men eftersom tv-serien hinner avslutas innan böckerna kommer de troligen att skilja sig från varandra.

68. Martin har lämnat instruktioner att om han hinner gå bort innan böckerna är färdiga, ska alla hans anteckningar och manus förstöras så att ingen annan författare kan slutföra hans berättelse.
| 21 september 2016 12:00 |