Serie

Skribent

Fredrik Adolvsson

12 september 2016 | 18:00

50 snabba fakta genom 50 år av Star Trek

I dagarna har ganska exakt ett halvt sekel gått sedan första avsnittet av "Star Trek" sändes. Fira med en djupdykning i onödigt vetande kring sju tv-serier och tretton långfilmer.
Sex TV-serier (om du räknar den animerade, sju stycken om du räknar med nästa års ”Star Trek: Discovery”) och tretton långfilmer är inget att fnysa åt (även om enskilda serier och filmer förtjänar många fnys). För att fira hela härligheten har jag letat upp femtio vitt skilda fakta, ett för varje år, högst orättvist balanserat mellan dessa 18 (eller tjugo) instanser. Mycket nöje!

1. Vulcanernas klassiska v-hälsning skapades av Leonard Nimoy, skådespelaren bakom Spock, och är en modifierad judisk gest.
2. Varken Spock 2 – det vill säga Zachary Quinto – eller William Shatner (James T. Kirk) kan göra vulcanhälsningen.

3. En vulcanisk gest, nervnypet, uppfanns också av Nimoy, inför en scen i original-”Star Trek” där alternativet hade varit något opassande våldsamt.

4. Under landstigningen av Normandie 1944 träffades James ”Scotty” Doohan av flera skott från egna sidan, överlevde tack vare ett cigarett-etui i bröstfickan, men förlorade ett finger.

5. Doohan var för övrigt kanadensare, och inte skotte.

6. Men han kunde språk och var inledningsvis inblandad i utvecklandet av såväl klingonska som vulcanernas tungomål.

7. Worfs panna stals tidigt i ”Star Trek: The Next Generation” och det är därför den förändrades.
8. Teleportering introducerades i originalserien av budgetskäl.

9. Teleporteringseffekten i ”The Next Generation” är glitter omrört i vatten.

10. I rebooten ”Star Trek” från 2009 är ljudet från de automatiska dörrarna egentligen tågtoaletter som spolas.

11. Alla Khans män från ”Star Trek II: The Wrath of Khan” medverkade i danstruppen Chippendales.

12. ”Wrath of Khan” innehåller även filmhistoriens första helt datoranimerade sekvens.13. Nichelle Nichols (Uhura) tänkte sluta efter originalseriens första säsong men självaste Martin Luther King fick henne på andra tankar.

14. På grund av lyckade terrorattacker förenades Irland år 2024, i ett avsnitt av ”TNG” som bannlystes på såväl Irland som i Storbritannien.

15. USA:s president Ronald Reagan tyckte att klingoner påminde om den amerikanska kongressen.

16. I ”The Next Generations" första säsong bar en del av besättningsmännen kjol, vilket är logiskt i en jämlik framtid.

17. I Star Trek-skaparen Gene Roddenberrys utopiska framtid saknar männen brösthår.

18. ”Beam me up, Scotty” är en fras som aldrig hörs i originalgängets serie eller filmer.

19. Efter originalseriens slut jobbade Nichelle Nichols som frivillig på NASA, där hon rekryterade kvinnor och minioriteter.
20. Spock var från första början tänkt att ha röd hud och en platta i magen som han absorberade energi med, istället för att äta mat.

21. Leonard Nimoys pappa var en hårfrisör som efter sonens rymdfararframgång började klippa den karaktäristiska spockfrisyren.

22. Originalserien skulle ha fått en fortsättning i TV på sjuttiotalet, med undertiteln ”Phase II”, men projektet sket sig och utvecklades istället till stjärngängets första långfilm.

23. Till originalseriens ledmotiv skrev Roddenberry en text som tacksamt nog (den är jättedålig) aldrig användes.

24. Gene Roddenberry var en polis som utvecklade sitt skrivande med hjälp av manus för polisserien ”Dragnet”.

25. Innan dess var han även en pilot som överlevde en flygkrasch i syriska öknen.

26. Tidigt i utvecklingen av ”TNG” fanns en tanke om att inte använda sig av rymdskepp, utan helt enkelt låta äventyrarna teleportera sig mellan planeterna.

27. Patrick Stewart, allas vår favoritbefälhavare (okej då, han är min) Jean-Luc Picard, var övertygad om att ”TNG” (ett jobb han tog mest för pengarnas skull) inte skulle klara sig och dröjde därför veckor med att packa upp sina väskor.
28. Rollen som skeppsbartendern Guinan i ”TNG” specialskrevs för Whoopi Goldberg, en livslång trekkie som fick kämpa för att övertyga seriens producenter om att hennes passion var äkta.

29. En annan känd gammal trekkie är Tom Hanks, han kunde ha spelat Zefram Cochrane i ”Star Trek: First Contact” men hade inte tid (och rollen gjordes istället av James Cromwell).

30. En tredje känd trekkie var Frank Sinatra, som visade intresse för att dyka upp i ”Star Trek: Deep Space Nine”.

31. En fjärde känd trekkie är Christian Slater, vars mamma var rollbesättare på ”Star Trek VI: The Undiscovered Country” och kunde se till att han fick en cameo i den.

32. Bryan Singer ville göra en serie, ”Star Trek: Federation”, som skulle skulle både respektera och förnya franchisen, utan att reboota.

33. Wesley Snipes var aktuell för rollen som Geordi LaForge i ”TNG”.

34. Kathryn Janeway, som ledde besättningen i ”Star Trek: Voyager”, spelades i hela två dagar av fransk-kanadensiska Geneviève Bujold, innan hon hoppade av och ersattes av en mer passande Kate Mulgrew.

35. Innan ”Star Trek: Deep Space Nine” blev ”Star Trek: Deep Space Nine”, och långt före ”Firefly”, var planen att göra en vilda västern i rymden.

36. James Earl Jones erbjöds rollen som Benjamin Sisko i ”DS9”.

37. Alexander Siddig, systerson till Malcom McDowell, var också påtänkt för rollen men visade sig vara för ung och fick bli läkare ombord istället.

38. Avery Brooks, som slutligen blev Sisko, ville redan från början ha rakad skalle och skägg men producenterna var oroliga att tittarna skulle identifiera honom med för mycket en karaktär han tidigare hade spelat på TV.
39. ”The Next Generations" ärkeskurkar borgerna var från början tänkta som en insektsliknande ras.

40. Stephen Hawking är den ende i Star Treks långa historia som har spelat sig själv (som hologram i ”TNG”).

41. Det har funnits planer på att visa homosexuella relationer i ”TNG” och ”DS9” men produktionen fegade alltid ur.

42. Om inte Leonard Nimoy gillat manuset till rebooitfilmen, hade hade produktionen skjutits framåt för att kunna skriva om det för hans skull.

43. Rymdskeppet Enterprises namn i Roddenberrys tidiga manus var Yorktown (ett namn som har dykt upp i franchisen sedan dess).

44. NASA:s första rymdskyttel, byggd 1976, skulle ha hetat Constitution men bytte namn till Enterprise efter en kampanj där Star Trek-fans skrev till NASA och bad om det.

45. Innan Abrams gjorde ”Star Trek” 2009 hade en prequelfilm varit under utveckling till och från sedan sent 80-tal, och Gene Roddenberry luftade själv idén så tidigt som 1968.

46. Första gången någonsin en science fiction-serie innehållit film från en tvättäkta planet som inte är jorden, var i “Star Trek: Enterprise”. 

47 är ett nummer som ofta dyker upp i ”Star Trek”-franchisen, som ett internskämt.
48. Christopher Doohan, James Doohans son, gör ett litet inhopp i ”Star Trek into Darkness”.

49. Jaylah i ”Star Trek Beyond” har fått sitt namn efter Jennifer Lawrence, vars framträdande i ”Winter’s Bone” var en inspirationskälla för karaktären.

50. Att ”Star Trek: Insurrection” visade sig bli franchisens mest underskattade film är kanske inte allmänt ansett som fakta, men det här är min lista och jag bestämmer.
| 12 september 2016 18:00 |