Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 augusti 2020 | 12:00

5 viktiga ingredienser vi vill se i “Scream 5”

Det är nu klart att det kommer en femte "Scream"-film om Ghostface, mördaren i spökmask som blev känd i Wes Cravens skräckklassiker från 1996. Vi är glada och spända – men har några önskemål.
Den framlidne regissören Wes Craven och manusförfattaren Kevin Williamson återuppväckte och förändrade skräckgenren för alltid när deras ”Scream” blev en oväntad braksuccé 1996. Mindre oväntat kom tre uppföljare samt en TV-serie med varierande resultat. Tvåan var en av de bästa av sin sort medan del 3 och 4, som bägge plågades av flertal omskrivningar, tappade lite i kvalitet.
 
Nu har det annonserats en femte film med biopremiär 2022. Äran har lagts i händerna på begåvade regissörerna Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett, som gjorde våldsamt underhållande ”Ready or Not”. Samma films manusförfattare Guy Busick har fått uppdraget att skriva tillsammans med James Vanderbilt (”The Amazing Spider-Man”, ”Zodiac”) medan Williamson är kvar som exekutiv producent.
 
Med nya namn för regi och manus är vi exalterade men kanske lite oroliga. För fansen är ”Scream”-serien helig mark som inte får ödeläggas, trots att uppföljarna inte alltid levt upp till originalet. Det finns trots allt några ingredienser som är nödvändiga för att filmen ska gå hem – här är fem saker vi vill se i ”Scream 5”.
 
 

1. En grym inledningsscen

 
När Drew Barrymores telefon ringde i ”Scream” satte den en ny, hög ribba för inte bara skräckgenren utan även inledningsscener på film överlag. Biografsekvensen med Jada Pinkett i tvåan var smart och skrämmande på ett annorlunda sätt som tidigt bevisade att det var en uppföljare av högre standard vi hade att göra med. I trean och fyran började dessvärre inspirationen sina lite och vi hoppas nu att man lyckas återgå till vad som gjorde framför allt originalet så bra- en sympatisk skådespelare i ett relaterbart scenario och oförutsägbar situation.
 
 

2. Kreativa slasher-mord

 
Redan i originalfilmens första kvart har två personers insidor landat på marken och senare finner ett annat offer sitt öde i form av en garagedörr. Bland det mest spännande och skrämmande med åtminstone de två första ”Scream”-filmerna var morden och att man inte riktigt visste när, var och hur de skulle begås. I de två sista filmerna var det mest uddlösa (ursäkta ordvitsen) knivmord utan större finess. ”Scream” är trots allt en slasher och mellan humor och spänning vill vi ha brutala, utstuderade slasher-mord. Det kallas underhållningsvåld av en anledning.
 
 

3. Glimten i ögat

 
Det briljanta med ”Scream” är att det är en skräckfilm om karaktärer som faktiskt ser på och pratar om skräckfilm. Gott om filmreferenser och blinkningar, och meta-humorn togs till ännu en nivå i följande filmer i och med introduktionen av ”Stab” där Tori Spelling spelade huvudrollen och vars studio besöktes av Jay & Silent Bob. Williamsons nördiga, kunniga filmhumor är något som alltid höjt ”Scream”-seriens underhållningsvärde och det vill vi självklart ha mer av i del 5.
 
 

4. Originaltrion

 
”Scream”-serien är historisk som skräck-franchise där man lyckats behålla filmens tre huvudkaraktärer och skådespelare. I de fyra filmerna har Neve Campbell som hjältinnan Sidney, Courteney Cox som bitska reportern Gale och David Arquette som klumpiga Dewey vunnit våra hjärtan. Troligen återvänder alla tre i femman (Cox och Arquette har skrivit på) och vi vill självklart att man tar vara på våra favoriter. Campbells roll i trean var tämligen tidsbegränsad och Arquette aningen bortkastad i fyran. Det har talats om möjligenheten att en eller alla biter i gräset men oavsett så vill vi se Sidney sparka Ghostface-röv, Gale göra livet surt för omgivningen och Dewey misslyckas med att bli tagen på allvar.
 
 

5. Oväntade mördare

 
De skyldiga bakom Ghostface-maskerna har alltid visat sig vara mer än slumpmässiga galningar. Vi har träffat metodiska psykopater med ofta väldigt personliga motiv, från Billy (Skeet Ulrich) som beskyller sin mammas frånvaro på Sidneys egen promiskuösa mamma till Sidneys egen halvbror (Scott Foley) som föraktar Sidney för mamman han själv aldrig fick. Vi har även skämts bort med begåvade skådespelare, som exempelvis en ung Timothy Olyphant eller numera Oscarsnominerad Laurie Metcalf. Vi väntar oss inget mindre denna gång  - däremot kanske utelämna Sidneys familj efter död mamma, moster, bror och kusin…
 
Vad – och kanske vem - vill du se i ”Scream 5”? Kommentera nedan. 
| 30 augusti 2020 12:00 |