Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

29 december 2016 | 09:30

4 frågor vi undrar över inför säsong 4 av "Sherlock"

Det nya året inleds med nya avsnitt den 2 januari på Netflix.
Väntan är alltid lång för de som följer "Sherlock", men det nya året börjar med tre nya avsnitt. Säsong 4 väntar runt hörnet med premiär den 1 januari och det är inte mycket vi kan veta ännu, mer än att Watson har fått en bebis ihop med Mary och att Moriarty verkar spela en viss roll i den nya säsongen, trots sin förmodade död. Säsongens nya skurk heter dock Culverton Smith och har tidigare beskrivits av skaparna som "ren och skär ondska", medan säsong 4 kallas "den mörkaste säsongen hittills".

Inför starten på den potentiellt sista säsongen någonsin av "Sherlock" - på grund av svårigheter med schemaläggningen sedan Benedict Cumberbatch och Martin Freeman har fått sådana kometkarriärer - listar vi 4 frågor vi undrar inför säsong 4.



Lever Moriarty fortfarande?

Det senaste avsnittet från säsong 3 hintar att Moriarty kommer tillbaka på något sätt. Sherlock var på väg att fly när Moriarty dök upp på alla skärmar med frågan "har du saknat mig?". Men hur i allsin dar skulle han kunna ha överlevt sitt eget självmord där han skjöt sig själv i huvudet?

Sherlock frågar sig själv samma sak i förra årets julspecial "The Abdominable Bride" där han hallucinerar att de löser ett liknande fall i London 1890. En kvinna har precis skjutit sig i huvudet och kommit tillbaka, likt Moriarty. Sherlock har först en teori om hur hon kunde ha fejkat sin egen död, men kommer sedan fram till att varken hon eller Moriarty kan ha lyckats iscensätta det.

"Jag sa aldrig att han är vid liv. Jag sa att han är tillbaka", säger Sherlock till Watson i slutet av avsnittet. "Klart att han är död. Han skjöt sig själv i skallen så att hjärnan flög ut. Ingen överlever det."

Han fortsätter med "Moriarty är död. Inget snack om saken. Men det viktigaste är att jag vet vad hans nästa steg är". Om detta ska betyda att Moriartys planer fortfarande är i görningen efter hans död, att han har en dubbelgångare eller att någon helt annan skjöt sig själv på taket är oklart än så länge, men det framgår tydligt i "The Abdominable Bride" att Sherlock aldrig kan bli helt fri från Moriarty, vars minne fortfarande lever vidare likt ett virus i Sherlocks hjärna. 



Hur ska det gå för Watson och Mary nu när de har en bebis?

Visst är det bra för Sherlock att ha så nära och lojala vänner, men de blir också lätt gisslan i dramat. I förra säsongen använde Magnussen information om Mary som utpressning och Watson kastades levande i en brasa.

Samtidigt vet de som har läst "Sherlock"-böckerna att Mary dör efter att hon har gift sig med John Watson. Skådespelaren Martin Freeman har tidigare hintat om att tv-serien kan följa den handlingen.

- Medan vi ofta leker runt med originalhistorierna, följer vi samtidigt oftast det som är tragiken i vad Conan Doyle skrivit. Watson gifter sig och Mary dör, så det är mest troligt att hon dör, förklarade Freeman.

Efter att han och Sherlock sitter i ett hav av blod i trailern kan man ju helt klart börja undra över hur länge till Mary och deras nyfödda egentligen har kvar att leva i "den mörkaste säsongen hittills".



Får vi se en tredje Holmes-broder?

Sherlocks sju år äldre bror Mycroft Holmes hintade i det senaste avsnittet att det finns en tredje Holmes-broder. Repliken löd ungefär "jag ägnar mig inte åt kärleksfulla gester bröder emellan. Du vet vad som hände med den andra".

Kommer vi att få se den tredje brodern? Sedan Mycroft-skådisen och serieskaparen Mark Gatiss lade upp en bild under Comic-con på sig själva ihop med Tom Hiddleston har ryktet gått att Hiddleston kommer att spela den tredje brodern. Bildtexten "blud", som betyder "kompis", skulle kunna hinta om en broderrelation i rutan.



Har Sherlock ersatt Watson med en hund?

En av de första bilderna som BBC släppte från säsong 4 föreställer Sherlock ihop med en blodhund. I "Sherlock"-boken "De fyras tecken" tar detektiven hjälp av blodhunden Toby för att spåra en människa. Är det detta som händer även i säsong 4, eller kan det vara så att Sherlock behöver ett nytt sällskap nu när Watson säkert är upptagen med sin fru och bebis?

"Sherlock" har först premiär på BBC den 1 januari, men släpps redan nästa dag på Netflix. SVT kommer inte att sända "Sherlock" den här säsongen. Netflix har gått in och köpt de exklusiva internationella rättigheterna till avsnitten.

Har du fler stora frågor att lägga till inför säsong 4? Vilka funderingar har du kring de som listats här?
| 29 december 2016 09:30 |