EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

19 september 2020 | 09:50

Eftersnack: "The Mandalorian" lägger i nästa växel

27 tankar om det tredje avsnittet, som görs av regissören till den kommande Obi-Wan-serien, och lägger i en ny växel när det gäller både action och karaktärsutveckling.
Efter att ha skämt bort oss med tre avsnitt på en vecka får vi nu lära oss tålamod då Disney i fortsättningen bara kommer ge oss ett "Mandalorian"-avsnitt i veckan.

Regissören bakom det här avsnittet är extra spännande, det är nämligen så att Deborah Chow kommer att vara ensam regissör av den kommande serien om Obi-Wan Kenobi – även känt som det jag längtar efter mest i världen just nu. 

Det var hennes arbete med två avsnitt av "The Mandalorian" som säkrade jobbet, så håll i din blankpolerade hjälm för nu tar vi oss an det första av hennes avsnitt.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Tydligen är det inte bara vi som kallar the Mandalorian för Mando. Det gör hans uppdragsgivare också. Kallar han en Wookiee för Wook också? Känns som ganska otydlig kommunikation. Prisjakt ska ju vara en grej många Mandalorians håller på med.

2. Likt en mellanchef som inte riktigt kan släppa taget om ett projekt sticker uppdragsgivaren in huvudet som en mellanhand fast det här uppdraget skulle vara inofficiellt.

3. Baby Yodas lilla röst är en mix av ljud från bebisar, Veckelbjörn och Öronhund ifall någon undrar. 
 
4. Vid 04:02 passerar någon som ser ut som ett barn i rymddräkt med röd hjälm. Känns som en referens till något men jag kommer inte på vad.

5. Ett av Star Wars-estetikens främsta signum är att det mesta som inte tillhör Imperiet/First Order är smutsigt och skamfilat, och jag är glad att de fortsatt med det. Här är det så lerigt att det i vissa bilder ser ut som att ett lerskred täckt taken.

6. Baby Yoda levereras och Mando får en massa beskarstål som fortfarande ser ut som staplar med mobiltelefoner i en gastub. Imperiets logga ser till och med ut som kameran.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
7. Att hitta en Mandalorian är tydligen svårare än att få tag i beskarstål. Den stora utrensningen nämns återigen. Jag tycker att det fungerar väldigt bra med de små kornen av information vi får om Mandalorians, deras kultur mm, det håller en verkligen nyfiken. Hur lyckades man slå ut detta mäktiga krigarfolk?

8. Mandalorians lever alltså dolda, men det är skitmånga personer med väldigt särskilda hjälmar de aldrig tar av som hänger på samma plats. Känns spontant som att någon skulle lägga märke till det här ganska snabbt.

9. Jag får känslan av att Mandalorians har en syskonkärlek sinsemellan. De kan vara rätt våldsamma mot varandra utan problem, men om någon utifrån bråkar med en av dem då jävlar.

10. Det är nära att Mando får den förhistoriska noshörningen som sitt sigill, vilket han avböjer. Han säger att det är på grund av att han fick hjälp att döda den, men jag väljer att tro att det är av estetiska skäl. ”Noshörningen var rätt cool… men jag lovar att jag kan döda nåt ännu coolare.”

11. Notera en rea-Darth Maul (eller Dathomirian/Zabrak som arten heter) i förgrunden.

12. Mandos nya rustning har vibben RoboCop på väg till medeltidsveckan, men han får det att funka.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
13. Twi’leker verkar – ifall någon någonsin tvivlat – officiellt valda till den sexigaste arten i galaxen. Bortsett Jabbas tolk Bib Fortuna då.
 
14.  "The Mandalorian" utspelar sig 5 år efter att Imperiet föll. Det ska officiellt inte finnas kvar, men Star Wars alltid vidrört är att om att även om det är svårt att döda en motståndsrörelse, är det lika svårt att helt krossa det de kämpar mot. Nya Republiken når liksom Imperiet bevisligen inte överallt, och för Mando är det ett skämt att han skulle rapportera någon till dem.

15.  Mandos uppdragsgivare rekommenderar honom också att köpa krydda, något som Han Solo smugglade. Anledning att Han stod i skuld till Jabba var att han dumpade kryddan när Imperiet kom för nära.

16. Det är skickligt hur de lyckas göra Mando så uttrycksfull trots hjälmen. Hatten av till både Pedro Pascal som skådespelare och de bakom kameran.

17. Mando kan inte sluta tänka på Baby Yoda. Han bryr sig om hittebarnen. Han brukade vara ett hittebarn. Och vem mer är ett hittebarn? Baby Yoda förstås.

18. Det pratas om att ”extrahera materialet vi behöver” (från Baby Yoda för en anta) och vi får verkligen hålla tummarna att midi-chlorians inte är på väg att göra comeback.

19. I samma mening pratar läkaren även om att han inte kan garantera någons säkerhet. Undrar vad det kan röra sig om, något sorts experiment kanske? En spion i Imperiets mitt?

20. Stormtroopers var aldrig de skarpaste verktygen i lådan men det känns som att de här individerna satsar på något sorts pris. 

21. Det här avsnittet är också en bra påminnelse om alla finurliga grejer Mandos rustning och vapen kan göra. Dryckesspelregel nummer 3: Ta en klunk varje gång du känner igen något från Boba Fetts utrustning, till exempel repet från handsken som Boba använde när han slogs med Luke.

22. Jag uppskattar att Mando absolut kan slåss med både nävar och tillhyggen men inte tanklöst kastar sig in i slagsmål (även om beslutet att ta tillbaka Baby Yoda kanske var lite impulsivt.). Personligen tycker jag att det beräknande är mer intressant, och det är hur jag föreställt mig att Mandalorians slåss (när de inte dör klumpigt och ovärdigt i den alldeles för långa inledningen av "Jedins återkomst").
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
23. Gillade scenen där alla prisjägarnas spårare slås på samtidigt, så effektivt sätt att få höja spänningen. ”The Mandalorian” kallas ju rymdwestern, vilket verkligen syns i scenen där hans förföljs och sen omringas. Nån behöver klippa in Ennio Morriconemusik till den, lovar att det skulle bli sömlöst. Men rätt häftigt är det ändå att musiken i "the Mandalorian" gjorts av svenske Ludwig Göransson.

24. Det här att det går att hota droider med våld för att få dem att lyda. Någon programmerare somnade på jobbet, eller ville bara skapa kaos.

25. Mandalorians. Med. Jetpack! Det var coolt tills en av dem gjorde honnör.

26. Mando och Baby Yoda flyger igen och jag älskar mitt liv.

27. Satsar dock ett block beskarstål på att de har en fripassagerare ombord. Förmodligen prisjägaren som blev dissad i baren tidigare.
 

Sammanfattning

 
Nu känns det som att ”The Mandalorian” verkligen dragit igång. Vi har karaktärsutveckling, vi har action, vi har mer bakgrundshistoria i god balans. Baby Yoda gör livet bättre, men överanvänds inte. Jag ser verkligen fram emot att se Mando bli jagad genom galaxen av en bunt prisjägare.

Det känns också som att Obi-Wan är i trygga händer, och som om det är väldigt långt till nästa fredag.
 
"The Mandalorian" släpper ett nytt avsnitt varje fredag på Disney+. 
| 19 september 2020 09:50 |