Film

Skribent

MovieZine

16 december 2022 | 19:30

Två år kvar till "Avatar 3" - här är allt vi vet om uppföljaren hittills

Nu när ”Avatar: The Way of Water” äntligen är ute på bio, riktar vi blicken framåt. När kommer ”Avatar 3” och vad ska den egentligen handla om?
Regissören James Cameron har alltid haft storslagna planer för ”Avatar”, som sträcker sig långt över en enda film. I början av 2011 skrev vi för första gången om två planerade uppföljare med sikte på julpremiär 2014 och 2015 - det blev ju som bekant lite förseningar.
 
Men nu är ”Avatar 3” redan inspelad. Vad är egentligen känt om nästa del i den spektakulära sci-fi-serien?
 
 

Vad ska ”Avatar 3” handla om?

 
James Cameron har av naturliga skäl inte pratat så mycket om ”Avatar 3”. Hans fokus hittills har varit på att marknadsföra tvåan, ”The Way of Water”, som till större delen utspelar sig i Pandoras undervattensmiljöer. Men vi kan faktiskt hitta lite ledtrådar i gamla intervjuer.
 
Redan 2010 berättade Cameron för LA Times om att den andra filmen skulle lämna regnskogarna för att dyka ned i Pandoras hav. I samma veva sa han att den tredje filmen kan lämna Pandora och utforska stjärnsystemet kring planeten.
 
- Vi har skapat en bred canvas för filmens miljöer. Det täcker inte bara Pandora utan hela Alpha Centauri AB-systemet. Vi kommer att expandera ut i systemet och ta med mer av det i berättelsen - inte nödvändigtvis i den andra filmen men mer mot den tredje filmen.
 
Producent Jon Landau bekräftar för Collider att filmen är så gott som inspelad, och kommer låta familjen Sully bekanta sig med nya platser och karaktärer:
 
- Vi har spelat in 95% procent av tredje filmen, och första akten på den fjärde. Det fina med alla manus är att varje film ska ta dig till nya miljöer och kulturer. ”Jag ser dig” är ledordet, tanken är att möta och acceptera nya och annorlunda klaner som skiljer sig från Omaticaya, som en metafor för vår värld. Vi vill skicka budskapet att se folks inre och inte döma dem på utsidan.
 
 

När släpps ”Avatar 3”?

 
Här finns det iallafall klara besked... även om ett premiärdatum inte nödvändigtvis betyder så mycket när man har med James Cameron att göra.
 
"Avatar 3" ska enligt tidigare rapporter komma på bio den 20 december 2024. Eller sannolikt den 18 december 2024, om man nu följer samma trend med att Disneys storfilmer kan nå svensk publik två dagar innan USA.
 
 

Vad heter "Avatar 3"?

 
Redan 2018 läckte ett gäng titlar via brittiska BBC News, och de träffade onekligen rätt med "Avatar: The Way of Water".
 
Enligt samma källa ska nästa film heta "Avatar: The Seed Bearer". Fyran skulle bära titeln "Avatar: The Tulkun Rider" och femman "Avatar: The Quest for Eywa". Men ta allt med en stor nypa salt då mycket kan hända. "Lita inte på vad ni har läst", tipsar filmernas producent Jon Landau.
 
Large 4bdf61882bc7a9ba139170c20ef4602c avatar way
 

Hur många "Avatar"-uppföljare blir det?

 
Först planerades en ensam uppföljare. Sedan växte det till löften om en trilogi, och vips så fick vi premiärdatum för hela fyra nya filmer.
 
Tanken är att en ny "Avatar"-film ska upp på bio med två års mellanrum, så "Avatar 5" kommer i december 2028. Men det gäller att tvåan och trean blir tillräckligt framgångsrika. Det är ruskigt dyra filmer att producera och Disney avvaktar med att spela in fyran och femman just nu. Fast får Cameron bestämma ska sagan fortsätta till "Avatar 7" och kanske ännu längre - vem vet?
 
 
Titeln är inte spikad, men premiären i december 2024 kan vi förhoppningsvis lita på. Ser du redan fram emot "Avatar 3"? Vad hoppas du få se i filmen? Kommentera gärna.
| 16 december 2022 19:30 |