LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

7 juni 2020 | 12:00

11 ikoniska filmscener som fyller 40 år i år

Vad skulle man inte göra för att få sitta i biopubliken för 40 år sedan och uppleva de magiska filmögonblicken som kom att skapa historia? Här är filmscenerna från 1980 som vi aldrig glömmer.
1980 var året då Max von Sydow som ond kejsare försökte förgöra Jorden i ”Blixt Gordon”, Brooke Shields skapade snuskiga associationer till öde öar i ”Den blå lagunen” och djurslakt chockade i ”Cannibal Holocaust”. Vi förlorade storheter som Alfred Hitchcock, Peter Sellers och Mae West. Men vi såg även blivande stjärnor som Tom Hanks, Michelle Pfeiffer, Sharon Stone och Bruce Willis på vita duken för första gången.
 
Vi fick också för första gången höra numera klassiska repliker som ”I am your father” och ”I am serious and don’t call me Shirley”. Det var första gången vi mötte idag oförglömliga karaktärer som Stig-Helmer Olsson, Pamela Voorhees och bröderna Blues. Många filmer roade och berörde oss till den grad att ögonblicken präntats in i såväl våra minnen som filmhistorien. Här är elva filmscener från 1980 du aldrig glömmer.
 
 

1. Fönstershopping på fyra hjul i "Blues Brothers"

 
John Landis komedi "Blues Brothers" blev den första filmen baserad på ”Saturday Night Live”-karaktärer och en kultfilm av sällan skådad sort. En orgie i häftiga, vilda, galna och våldsamma bilkrascher där en inne på ett köpcentrum speciellt lägger sig på minnet. Dan Aykroyd och John Belushi ödelägger diverse shoppingbutiker med både Bluesmobile och sarkastiska kommentarer med polis i hälarna. Det nedstängda Dixie Square Mall som användes ryktades att öppna efter inspelningen. Universal Pictures stämdes senare då de inte återställt lokalerna i ursprungligt skick, något som aldrig avtalats.
 
 

2. Singalong med stil i "Fame"

 
"Fame" lanserade en av 1980-talets mest spelade (och Oscarbelönade) popplågor men var även ett starkt, insiktsfullt drama av Alan Parker om ungdomar och prestationsångesten de går igenom. Bland de många musikalnumren, inklusive ledmotivet, så minns vi framför allt när den osäkra Doris äntligen vågar ställa sig på scen. Parker bjöds in av de många riktiga elever han träffade under inspelningen till de populära ”Rocky Horror Picture Show”-visningarna. Upplevelsen inspirerade honom till scenen där aspirerande skådespelaren Doris ansluter till ett ”Time Warp”-nummer.
 
 

3. Jason dyker upp i "Fredagen den 13:e"

 
Ingen anade att den blodiga slasher-rullen "Fredagen den 13:e" skulle bli en succé eller den första independentfilmen någonsin av sin sort att få distribution av en stor studio. Den första delen i den evighetslånga filmserien överraskade med en kvinnlig mördare, Mrs. Voorhees, men det var det korta framträdandet av hennes son Jason som många minns bäst. Scenen i slutet när han attackerar den överlevande hjältinnan ute på sjön var egentligen inte i det ursprungliga manuset, men makeup-designern Tom Savini hade precis sett ”Carrie” och insåg att de behövde en effektiv slutkläm.
 
 

4. Hissnande mord i "I nattens mörker"

 
"I nattens mörker" är vågad, ökänd sexuell thriller som inte olikt andra Brian De Palma-filmer åkte snålskjuts på Hitchcock. Den här gången var ”Psycho” mallen i en film som inte bara etablerade Brian De Palmas personliga stil men även hans förkärlek till sex och våld. Han har själv kallat hissmordet – en uppdatering av en viss, klassisk duschscen – den bästa mordscenen han gjort och det är svårt att inte hålla med. Klippningen, musiken och skådespelarprestationerna när en skamtyngd Angie Dickinson konfronteras av en rakhyvelförsedd främling är nästintill cinematisk perfektion.
 
 

5. Elak chef kedjeröker i "9 till 5"

 
En av årets mest populära komedier var "9 till 5" som förenade stjärnorna Jane Fonda, Lily Tomlin och en filmdebuterande Dolly Parton. Den nästintill banbrytande feministiska hämndrullen skildrade tre kvinnliga kontorsarbetare som får nog av sin chef Dabney Colemans vidriga beteenden och bestämmer sig för att slå tillbaka. Resultatet är en rad hejdlösa sekvenser men en av de roligaste när de tillfångatar och binder honom i S/M-utstyrsel. Scenen var faktiskt stjärntrions egna favoritscen, vilket de avslöjade på en nypremiär i samband med en av Fondas välgörenhetsgalor.
 
 

6. Vader leverar tung spoiler i "Rymdimperiet slår tillbaka"

 
"Rymdimperiet slår tillbaka", George Lucas fortsättning på ”Stjärnornas krig” var en av de mest emotsedda och älskade uppföljarna på 80-talet. Är det någon scen som sticker ut är det tveklöst den chockerande twisten att Darth Vader var Lukes pappa. Knappt någon förutom Lucas visste om hemligheten när den filmades – Mark Hamill själv fick informationen någon minut före sin närbild och ändå är hans förtvivlade skrik en dramatisk höjdpunkt som säljer scenen. Detta blev även inte oväntat årets mest inkomstbringande film och anses av många vara den bästa filmen i den långa men populära filmserien.
 
 

7. Juice på flyget i "Sällskapsresan"

 
Det är omöjligt att inte inkludera vår egna, blågula klassiker  "Sällskapsresan" på den här listan. Lasse Åbergs första äventyr som hopplösa nörden Stig-Helmer blev och förblir en älskad publikfavorit vars framgång på biograferna inte ens slogs av ”Så som i himmelen”, som dock kom nära. Chartersatiren är full av citatvänliga scener men den vi minns bäst är när vår hjälte på ett flygplan försöker använda serviceknappen för att fylla på sitt juiceglass. Den byggde på ett riktig berättelse från en flygvärdinna och Åberg trodde aldrig scenen skulle bli så omtalad.
 
 

8. Johnny är här i "The Shining"

 
Få skräckfilmer är så ikoniska som Stanley Kubricks filmatisering av Stephen Kings "The Shining" och samma gäller scenen där Jack Nicholson bokstavligen yxar sig igenom en badrumsdörr. Inspirerad av sekvenser från både dramat ”Broken Blossoms” och svenska klassikern ”Körkarlen”. Nicholson improviserade själv berömda repliken ”Heeeere’s Johnny”, känd som Ed McMahons introduktion på Johnny Carsons talkshow. Stjärnan lyckades även, tack vare sin bakgrund som volontär brandman, hugga sig igenom den fejkdörr som en skeptisk Kubrick förberett.
 
 
 

9. "Titta vi flyger" levererar örfilar

 
Den hejdlöst roliga "Titta vi flyger" som introducerade parodigenren för världen är full av minnesvärda gags och skämt. En av de bästa är den hysteriska kvinnan som ”lugnas ner” av en rad våldsamma medpassagerare. Ursprungligen skulle scenen ta slut efter två konfrontationer men det var skådespelaren Lee Bryant som själv föreslog att scenen skulle dras ut med en hel kö av irriterade passagerare. Regissörerna Jim Abrahams och bröderna Zucker gick till slut med på det och lade även till vapen som rekvisita. Leslie Nielsens andra örfil råkade dock träffa på riktigt.
 
 

10. "Tjuren från Bronx" tar emot smällar

 
"Tjuren från Bronx", Martin Scorseses skildring av boxaren Jake LaMotta är en av hans högst ansedda klassiker. Med hjälp av fotografen Michael Chapman skapade Scorsese en intensiv intimitet i boxningsscenerna genom att placera kameran i ringen istället för utanför. För den slutliga fighten mellan LaMotta och Sugar Ray Robinson lät sig regissören inspireras av bildmanuset för duschscenen i ”Psycho”. Tack vare mästerlig regi, klippning, kameraarbete och inte minst Robert De Niros fysiska och emotionella prestation är det en sekvens som refererats och parodierats otaliga gånger.
 
 

11. Den frivillige golfaren är "Tom i bollen"

 
Harold Ramis regidebut "Tom i bollen" om rivalitet på golfbanan anses vara en av de roligaste sportkomedierna någonsin och blev även av årets mest framgångsrika filmer. En av de mest minnesvärda höjdpunkterna har vaktmästaren Bill Murray slå blommor som golfbollar medan han fantiserar om att vinna en stor golfturnering. Det blir inte mindre roligare av att scenen – liksom Murrays samtliga i filmen – var nästan helt improviserad med att agera likt ett barn som enda regi. En simpel men hejdlöst kul insats som stal showen från stjärnorna Chevy Chase och Rodney Dangerfield.
 
Vilka är dina favoritscener från 1980?
| 7 juni 2020 12:00 |