LISTA

Skribent

Alexander Kardelo

10 september 2021 | 18:30

11 filmer om 11:e september

Den 11 september 2001 är ett datum som världen aldrig kommer glömma. Inför 20-årsdagen tipsar vi om elva filmer om terrordåden som skakade USA.
Terrorattackerna i USA den 11 september 2001 är ett mörkt kapitel i USA:s historia. Hela världen såg på när tvillingtornen rasade och lämnade Manhattan i aska och tårar. Vi följde nyhetsrapporteringen om jakten på Usama bin Ladin och det politiska efterspelet när George W. Bush utlyste krig mot terrorismen.

Även filmens värld påverkades. Månaderna efter 9/11 stoppades alla biopremiärer som handlade om terror. Men det dröjde inte länge innan filmskaparna lät sig inspireras av verklighetens tragedi. Några vände fokus mot hjältarna i rasmassorna eller de efterlevandes tunga sorg. Andra ville kritisera Vita husets agerande med vass satir.

20-årsdagen av terrordåden är här, och vi passar på att tipsa om sevärda 11 filmer som skildrar 11:e september-attackerna och åren som följde.
 
 

Fahrenheit 9/11 (2004)


Michael Moores dokumentär tar en kritisk titt på Bush-administrationens agerande efter terrordåden. Filmskaparen är på sitt mest besvärliga och satiriska humör, men humorn blandas med mycket allvar.
 
 

World Trade Center (2006)

 
Från Moore till en annan filmskapare som inte räds för att vara provokativ och besvärlig: Oliver Stone. Här lägger han dock det åt sidan för att berätta om hjältarna, brandmännen och polismännen som ryckte ut efter att skyskraporna hade rasat. Rakt igenom bra casting med Nicolas Cage i täten. Finns att hyra hos Google Play, Blockbuster med flera.
 
 

United 93 (2006)

 
Paul Greengrass film fokuserar på det kapade planet som inte nådde sitt mål: Flight 93. En respektfull skildring i realtid - det känns nästan som en dokumentär - av vad som hände ombord när passagerarna slog tillbaka mot terroristerna. Samma historia berättas även i tv-filmen "Flight 93" som kom samma år. "United 93" kan hyras på Blockbuster och andra tjänster.
 
 
Vänner för livet (2007)
 
Glöm aldrig: Adam Sandler kan vara en riktigt vass skådis. När han är på det humöret, och får rätt roll och rätt regissör. I detta finstämda drama spelar han en man som förlorat sin familj i WTC-attacken, men finner en ny vän i Don Cheadle. Hyr "Vänner för livet" på SF Anytime eller iTunes.
 
 

Remember Me (2010)

 
Det är nästan en spoiler att ha med "Remember Me" på denna lista. Filmens koppling till det ödesdigra datumet blir tydlig först mot slutet... och kan lämna publiken med en besk eftersmak. Fram till dess är detta en fin kärlekshistoria mellan Robert Pattinson och Emilie de Ravin, två nyförälskade ungdomar med egna familjetrauman att hantera. Ta fram näsdukarna och hyr den hos SF Anytime eller Blockbuster.
 
 

Extremt högt och otroligt nära (2011)

 
Ännu en film om att hantera sorgen när det ofattbara har inträffat. Stjärnspäckat Stephen Daldry-drama med Tom Hanks, Sandra Bullock och Max von Sydow i några av rollerna - men i fokus står 9-årige Oskar (Thomas Horn) som ger sig ut på skattjakt med en nyckel han hittat bland pappas tillhörigheter. Kan ses på Amazon Prime Video och Viaplay Store.
 
 
Zero Dark Thirty (2012)
 
Kathryn Bigelows berättelse om det dyraste beställningsmordet i modern tid - jakten på terroristledaren bin Laden. Filmen är lika hyllad för hantverket och spänningen som för Jessica Chastains briljanta insats i huvudrollen. Filmen kan streamas på Prime Video och Netflix.
 
 

Camp X-Ray (2014)

 
Verklighetsbaserade "Camp X-Ray" låter publiken titta in i Guantanamo Bay, fängelset där USA satte många misstänkta terrorister. Ofta fick de sitta där i åratal utan åtal. Kristen Stewart spelar vakten som formar en osannolik vänskap med en av de långvariga fångarna. Istället för att handla om kriget mot terrorn ligger fokus på ett engagerande och intimt drama. Finns bland annat på Draken Film och iTunes. Kan bli en bra double-bill ihop med "The Mauritanian" med Jodie Foster, på Prime Video.
 
 

9/11 (2017)

 
Alla filmer har inte hanterat det allvarsamma temat 9/11 lika finkänsligt. Skippa gärna denna katastroffilm med Charlie Sheen och Whoopi Goldberg, som utspelar sig inuti ett av tornen som snart ska rasa, utan något att säga om den verkliga tragedin och skräcken.
 
 

The Report (2019)

 
I efterdyningarna av 11:e september-attackerna börjar CIA att använda sig av extrema förhörsmetoder på misstänkta. I den verklighetsbaserade politiska thrillern upptäcker Adam Driver att det rörde sig om ren tortyr. Filmen finns exklusivt på Prime Video.
 
 

Worth (2020)

 
Nyaste bidraget till denna lista: ännu en verklighetsbaserad film som utspelar sig under tiden direkt efter 11:e september-attackerna. Ett drama om juristen som fick i uppdrag att beräkna hur mycket skadestånd som de efterlevandes familjer ska få. Men hur värdesätter man människoliv? Michael Keaton och Stanley Tucci medverkar. "Worth" släpptes på Netflix i USA häromveckan. Här i Sverige väntar förmodligen en biopremiär längre fram.
 
Vilka andra 9/11-filmer eller dokumentärer är värda att se? Tipsa gärna nedan.
| 10 september 2021 18:30 |