Skribent

Andreas Samuelson

3 september 2011 | 13:47

10 skådisar som borde stannat inom TV

Det finns de som går från TV-rutan till silverduken utan större hinder. Och så finns det här gänget, som aldrig borde få lämnat det lilla formatet.

Neil Patrick Harris är en Emmybelönad och Golden Globe-nominerad skådespelare som jobbat över tjugo år i branschen och spelat i flera framgångsrika TV-serier, senast ”How I Met Your Mother”. Ändå blir hans första stora huvudroll på vita duken i en halvdan film med datoranimerade blåa gubbar – ”Smurfarna”.

Trots det är det inte riktigt sådant bottennapp som andra TV-stjärnor varit med om när de försökt sig på filmkarriär. Här är de värsta stackarna…

Matt LeBlanc (Vänner)

Stackars ”Joey” drog kortaste strået av sina kollegor när det vankades framtida karriärer. Inte nog med att hans spinoff-serie gick i stöpet, filmrollerna har varit sparsamma men knappast minnesvärda. Med undantag för korta inhopp i ”Charlies änglar”-filmarna så åtog han sig otacksamma roller i ”Ed”, där han spelade mot en apa, och ”All the Queen’s Men”, där han agerade transa. Storbudgetfilmen ”Lost in Space”, där han fick spela mot Gary Oldman och William Hurt, floppade.

Bill Cosby (Cosby)

Cosby var redan en folkkär TV-personlighet när han bestämde sig för att satsa på en filmkarriär. Resultatet blev den ohyggliga floppen ”Leonard Part 6” om en hemlig agent som ska rädda världen från en ond skurk. Cosby, som även skrivit och producerat, gick själv ut och varnade folk för filmen och mottog sedan kalkonpriset Razzie för Sämsta film, skådespelare och manus.

Eva Longoria (Desperate Housewives)

Som yngsta och minst erfarna hemmafrun var det givet att L’Oreal-modellen skulle upp på bioduken. Riktigt lika bra som Oscarsnominerade Felicity Huffman gick det dock inte. Romantiska komedin ”Over Her Dead Body” med Paul Rudd, där hon hade sin första huvudroll som spöke, tog sig knappt till de svenska DVD-hyllorna. Biroller i ”Hotet inifrån” och ”Heartbreak Kid” hjälpte knappast. Nu är framtiden oviss för den f.d. basketspelarfrun när TV-serien går ner i höst.

Pamela Anderson (Baywatch)

Den storbystade blondinen har genom hela sin karriär varit känd för allt annat än någon eventuell skådespelartalang. Vilket inte är så konstigt i sig när första huvudrollen var i utskrattade ”Barb Wire” och övriga filmroller inkluderar titlar som ”Naked Souls”, ”Scooby-Doo”, ”Scary Movie 3”, ”Blonde and Blonder” och ”Superhero Movie”. TV-serierna ”V.I.P.” och ”Stacked” var knappast några förbättringar.

David Caruso (På spaning i New York, CSI: Miami)

Caruso hade redan varit i branschen sedan 70-talet när han slog igenom som detektiv John Kelly i den Golden Globe-belönade kriminalserien. Inte oväntat var det snabbt tal om att ge sig på de stora filmrollerna men både ”Dödskyssen” och ”Jade” floppade och efter några till besvikelser blev det rätt tyst innan han anslöt till brottsplatsutredarna i Miami.

Luke Perry (Beverly Hills 90210)

Den populära ungdomsserien från 90-talet bjöd på en rad unga stjärnskott som alla testade filmlyckan utan framgång. Men hårdast jobbade – och misslyckades – nog flickidolen Perry vars inledande försök ”Buffy vampyrdödaren” inte var den sämsta filmen men gick desto sämre på biograferna. Detsamma gällde för senare försök och än idag är hans korta scen i ”Det femte elementet” den enda minnesvärda titeln i CV:et.

George Clooney (Cityakuten)

Idag en av Hollywoods största, en Oscarsvinnande skådespelare och filmskapare, men det har varit en lång, hård väg från genombrottet som Dr. Doug Ross. Första försöket ”From Dusk Till Dawn” hatades av kritikerna och följande rullarna ”En underbar dag”, ”Batman & Robin” och ”Fredsmäklaren” gick inte heller något vidare. Det tog faktiskt fyra år innan inledde det framgångsrika samarbetet med Steven Soderbergh och saker började ljusna.

Fran Drescher (The Nanny)

Barnvakten med kanske TV:s mest irriterande, nasala röst försökte sig på en romantisk komedi efter”Kungen & jag” och ”Sound of Music”. Att filmen inte skulle leva upp till klassikerna förvånade ingen men kalkonen resulterade i en Razzie-nominering för Drescher som höll sig till TV därefter med undantag för ”Jack” och ”Picking Up the Pieces”, inte oävet två av få floppar av Francis ford Coppola respektive med Woody Allen.

David Boreanaz (Angel, Bones)

Som en av TV:s populäraste hunkar i ”Buffy och vampyrerna” och spinoffen ”Angel” så var det naturligt att testa lyckan på filmduken men ”Scream”-wannabeen ”Valentine”, där Boreanaz gjorde ett gäng kurviga tjejer förföljda av en mördare sällskap, lämnade mycket att önska. Efter fler floppar som ”Mr. Fix It” och ”The Crow: Wicked Prayer” återgick han till det han gör bäst – TV.

Lacey Chabert (Ensamma hemma)

Brunetten var endast 12 när hon gjorde entré som kaxiga lillasystern Claudia i den Golden Globe-belönade  serien och liksom andra barnstjärnor förutsågs hon en saftig skådespelarkarriär. Men när hon, efter motspelarna Neve Campbells och Jennifer Love Hewitts framgångar, testade lyckan resulterade det mest i pinsamma paranteser som ”Dagispapporna”, ”Black Christmas” och ”Flickvänner från förr”. Idag, elva år efter att serien gick i graven, är ”Mean Girls” det enda som står ut på meritlistan.

Bubblare: Lisa Kudrow (Vänner) i Marci X och Lucky Numbers, Emilie de Ravin (Lost) i Santa’s Slay, James Gandolfini (Sopranos) i Surviving Christmas, Lauren Graham (Gilmore Girls) i Evan den allsmäktige och Tre systrar & en mamma, Ana Ortiz (Ugly Betty) i Big mommas, Tiffani Thiessen (Beverly Hills 90210) i Scary video, Tori Spelling (Beverly Hills 90210) i Scary movie 2, Rachel Bilson (O.C.) i Jumper, Blake Lively (Gossip Girl) i Green Lantern, Leighton Meester (Gossip Girl) i Killer Movie, Keri Russell (Felicity), Courtney Cox (Vänner) och Lucy Lawless (Xena krigarprinsessan) i Bedtime Stories, Chad Michael Murray (One Tree Hill, Gilmore Girls) i House of Wax och A Cinderella Story.

| 3 september 2011 13:47 |