Film

Skribent

Christian Björck

23 maj 2017 | 18:00

10 saker du kanske inte visste om Spider-Man

Spider-Man skapades 1962 av Stan Lee och Steve Ditko. Han blev en hjälte efter att han kunde förhindrat mordet på sin Farbror Ben, men inte gjorde det. Det där vet ju alla, eller?
Spider-Man har hoppat runt på bioduken i snart 15 år och hans ursprung kan de flesta rabbla i sömnen. Men hur mycket kan du om karaktären egentligen? För den som inte läser serietidningar blir filmerna den enda referenspunkten, så här kommer 10 saker som du inte visste om Spider-Man – men kan vara bra att känna till!
 

1. Spider-Man kunde hetat Fly-Man

 
 
När Stan Lee fick i uppdrag att skapa en ny superhjälte gick hans hjärna på högvarv. Han kom in på djurtemat och började spana på insekter. Han fastnade för idén att hjälten skulle kunna klättra på väggar, likt en insekt och landade på Fly-Man och även Insect-Man.
 
Hans chefer gillade inte namnen och bad honom ända det, men idén om kraften fanns kvar hos Lee och han tänkte då istället att Spider-Man skulle funka, då spindlar också kan klättra på väggar. Cheferna gillade det mer och Lee spann vidare på idén, varav Spider-Man blev född. Kanske är det därför många skurkar kallar Spider-Man för ”bug” trots att en spindel inte är en insekt.
 

2. Spider-Man dödade Gwen Stacy

 
 
En av de största händelserna i serietidningsvärlden var när Marvel dödade av Spider-Mans flickvän i ”Amazing Spider-Man #121". Orsaken var för att karaktären Gwen hämmade Spider-Man som hjälte, då han är rotad i tragedi och inte lycka. I berättelsen kidnappas Gwen av ärkefienden Green Goblin, som flyger henne till Washington Bridge.
 
Dit kommer Spider-Man efter att Green Goblin utmanat honom och en tvekamp bryter ut. Gwen som ligger avsvimmad på bron blir nedknuffad av Goblin efter att Spider-Man undviker en attack. Spider-Man skjuter desperat ett nät för att fånga upp sin flickvän.
 
Om man tittar noga på panelen ser man en liten ljudeffekt ”SNAP!” i orange som kan vara lätt att missa, som innebär att Gwens nacke bryts.
 
 
Här går det att argumentera för att Gwen hade dött om hon träffat vattnet, varav Goblin skulle vara ansvarig som knuffade henne, men i slutändan är det ändå Spider-Mans handling som resulterar i hennes död och ett val han måste leva med – lite likt den som hände med farbror Ben.
 
Det har bekräftats av Gerry Conway, som skrev äventyret, att det faktiskt var Spider-Mans nät som tragiskt nog dödade Gwen. En del av denna historia bearbetades om och användes som klimax i filmen "Spider-Man" (då med Mary Jane som räddades) och även i "Amazing Spider-Man 2"(där Gwen dog av fallet, inte nätet).
 

3. Spider-Mans dräkt i "Spider-Man: Homecoming" är baserad på två tecknares designer

 
 
Dräkten som Tom Holland har i "Captain America: Civil War" och "Spider-Man: Homecoming" flörtar en del med retro-looken hos karaktären. Framför allt är de rörliga ögonen en klar förbättring och för karaktären närmare till sin förlaga.
 
Och just hur nätmönstret och ögonen på dräkten är designade, för tankarna tillbaka till de som först tecknade Spider-Man under 60-talet: nämligen Steve Ditko och sedmera John Romita. Ditko ritade smalare ögonvitor och tätare nät, medan Romitas gjorde något större ögonvitor och vidare nät.
 
Large 036f2623312ebfa0a527d338cbdfc9d7 spidey s web wings in spider man homecoming unveiled 20 1
 
Även nätvingarna som synts i trailern till "Spider-Man: Homecoming" är baserade på Ditkos design, där de var permanenta.
 

3. Filmen "Spider-Man" kunde haft DiCaprio och Cameron

 
 
Innan Sam Rami och Tobey Maguire togs ombord på projektet, gick tankarna på att göra en Spider-Man-film under 90-talet med James Cameron som regissör. Idén togs aldrig från utvecklingsstadiet, men Cameron hade sin guldgosse Leonardo DiCaprio i åtanken för huvudrollen som Spider-Man/Peter Parker.
 
DiCaprio tackade nej då det inte fanns så mycket till ett manus och säger att han idag inte riktigt minns så mycket mer. Det hade kunnat vart intressant att se Camerons vision för filmen, men i slutändan med facit i hand var valet på Sam Rami nog betydligt mer lyckat.
 

4. Wolverine skulle gjort en cameo i filmen "Spider-Man"

 
 
I de moderna superhjältefilmernas linda gjordes ett försök till att få till det delade universumet. Filmen "X-Men" hade premiär år 2000 och tanken var först att Wolverine skulle haft en kort cameo i "Spider-Man" som strax därefter gick upp på biograferna.
 
Jackman var på plats i stan för att kunna medverka, men filmteamet fick inte tillgång till Wolverines dräkt – så det blev aldrig av. Vems idé var detta då undrar ni kanske? Jo ingen mindre än Kevin Feige, som nu har största ansvaret för att bygga upp filmuniversumet MCU med alla möjliga inhopp och cameos.
 
Istället hoppade Stan Lee in för att göra sitt första av många framträdanden i Marvel-filmerna. Dock hade det varit kul att de Hugh Jackmans Wolverine riffa one-liners med Tobey Maguires Spider-Man, inte sant?
 

5. Spider-Man har haft en Spider-Mobile

 
 
I början 70-talet fick Spider-Man en egen Spider-mobile (avundsjuk på Batman kanske?) i tidningen "Amazing Spider-Man #130". Den kunde samt skjuta nät ur huven och sedan också klättra upp för väggar. På det hela taget var det inte en så lyckad idé och The Spider-Mobile försvann snabbt från tidningarna.
 
Men på senare år har en uppdaterad version tagits in i tidningarna, som Spider-Man nu alltså använder. Även i den tecknade tv-serien Ultimate Spider-Man finns en variant på Spider-Mobile, men är istället en motorcykel kallad The Spider-Cycle. Detta är något som inte kommer med i de framtida filmerna förhoppningsvis.
 

6. Mobbaren Flash Thompson blev sedan Peter Parkers vän och så småningom Venom

 
 
Peter Parker har alltid porträtteras som något av en mobboffer och hans största plåga i high school var ingen mindre än Flash Thompson. Den intressanta dynamiken mellan dem i början var att Flash avgudade Spider-Man och det hade ofta Peter roligt åt. När de två karaktärerna växte upp och Flash gjorde en runda i Vietnam, började en vänskap växa fram mellan dem och snart stod Flash lika nära Peter som Harry Osborn.
 
Flash fick senare problem och förlorade sina ben i det militära, varav han värvades till ett specialprogram med infiltratöragenter. Militären hade fått händerna på Symbioten, den utomjordiska organism som biter sig till Eddie Brock och skapar Venom, och har utvecklat den till en taktisk stridsdräkt.
 
Om Flash bara har dräkten i mindre än 48 timmar och inte tappar kontrollen åtnjuter han styrkan hos symbioten utan bieffekterna, är den på längre kan Symbioten ta över helt. Med dräkten blir Flash Agent Venom. Frågan är ifall Tom Hardy kommer porträttera denna version i den kommande filmen "Venom"?
 

7. Spider-Man har alltid haft mekaniska nätskjutare – utom två tillfällen

 
 
I filmen "Spider-Man" gjordes en ändring till karaktären som kanske var ett av de mindre lyckade valen i filmen – att han producerade nätet ur sin egen kropp. Det är inte en så konstig tanke egentligen på ett logiskt plan (han kan ju klättra på väggar så varför inte skjuta ut när ur kroppen) och regissören Sam Raimi poängterade att det skulle vara konstigt om en tonåring skulle ha kunskapen och tiden för att uppfinna en sådan makalös uppfinning.
 
Men det tog bort det faktum att Peter Parker faktiskt är ett geni för sin ålder (ett viktigt karaktärsdrag) som lyckades skapa ett kemiskt syntetiskt nät. Funktionen för det tillverkade nätet var också att det ibland tog slut, vilket försatte Spider-Man i knipor som gjorde berättelser mer spännande, mot att han hade en obegränsad tillgång på sitt nät.
 
Efter Sam Ramis filmer fick detta fäste i serierna också i "Spectacular Spider-Man #20" där Spider-Man förvandlas till en spindel och kommer ur den likt en fjäril ur en kokong, med de nya nätkrafterna. Skribenterna förstod sedan problematiken och skrotade den idén och Peter återgick till sina nätskjutare.
 
I filmerna "Amazing Spider-Man" och "Amazing Spider-Man 2" gick de tillbaka till rötterna och även så i MCU där Spider-Man nu också har sina nätskjutare med sitt egentillverkade nät.
 

9. Peter Parkers föräldrar jobbade för S.H.I.E.L.D.

 
 
Det är inte mycket filmtittare fått veta om Peter Parkers föräldrar. Men i serietidningarna har de fått ett visst utrymme. På 90-talet introducerades läsarna av Spider-Man för bakgrundshistorien till Peter Parkers föräldrar och vad de gjorde innan de försvann ur Peters liv. I tidningen "Untold Tales of Spider-Man" som kom 1995 skildras de vara agenter i organisationen S.H.I.E.L.D. och förlorar livet under ett uppdrag.
 
Det hintades om föräldrarna lite grann i "Amazing Spider-Man"-filmerna, men eftersom det inte blev en 3:a fick vi aldrig se deras roll i den tolkningen som troligen låg närmare den version som var i Marvels Ultimate Comics (där var fadern en biolog).
 
Men med tanke på hur mycket utrymme S.H.I.E.L.D har fått i MCU-filmerna, hade det vart intressant om det var en tråd som kunde ryckas i. Hittade Tony Stark Peter Parker för att han kände igen namnet från hans fars gamla arbetskamrater? Kände de Hank Pym eller Peggy Carter? Eller så är det kanske bättre att låta dem vila och fokusera på Spider-Man istället.
 

10. The Vulture och The Tinkerer som är antagonisterna i "Spider-Man: Homecoming" var de första superskurkarna Spider-Man mötte

 
 
Michael Keaton kommer att spela superskurken Vulture i den kommande filmen "Spider-Man: Homecoming" och som att det inte var nog kommer Spidey att möta The Tinkerer dessutom, spelad av Michael Chernus. Dessa två var de första superskurkarna Spider-Man mötte i "Amazing Spider-Man #2" i varsitt separat äventyr.
 
Detta känns helt i linje med att Marvel Studios vill ta karaktären tillbaka till hans rötter i MCU. The Vulture (som i princip är en flygande rånare) har fått en något modernare uppdatering till filmen och har nu en hjälm, vilket förvisso är en cool design, men lite synd att den täcker Micheal Keatons ansikte då hans mimik är en så stor del av hans karaktärsskådespel.
 
The Tinkerer som är en mekaniker och bygger uppfinningar för att sätta käppar i hjulet för Spider-Man, har visserligen inte varit en lika stor del av Spider-Mans historia som Vulture men kan nog ändå bli intressant om han används rätt i filmen.
 
"Spider-Man: Homecoming" har premiär 7:e juli.
| 23 maj 2017 18:00 |