SPONSRAT

Skribent

Carl Adam Anderberg

11 oktober 2016 | 20:00

10 påskägg i "Warcraft"-filmen du bara la märke till om du spelat "World of Warcraft"

Så mycket kärlek gick in i att ta världens bästa multiplayerspel till vita duken. Kolla in de här detaljerna!
Lok'tar! Om du är det minsta som jag är så har du också njutit ordentligt av år 2016. Det har ju nämligen varit ett fantastiskt år för allt "Warcraft"-relaterat, med en härligt stilistisk popcornrulle i "Warcraft", och en av de bästa expansionerna hittills till "World of Warcraft" i form av nyligen släppta "Legion". I den här artikeln tänkte jag para ihop de två genom att kolla in tio små påskägg som kanske bara vi som spelat "World of Warcraft" märkte av i filmen "Warcraft" (som släpptes på Blu-ray och DVD nu i veckan).

Häng med!

1. Flygvägen in i Stormwind
Hundratals gånger har vi färdats på en Gryphon-rygg in i människornas stolta huvudstad Stormwind, och därför var det också väldigt kul att se hur noggrant och kärleksfullt Duncan Jones återskapat vår upplevelse från "World of Warcraft" i sin film. Lothar färdas nämligen exakt samma väg som vi som spelare har gjort.

2. Khadgar "levlar" upp


Large c2e040420c8cc72cd72abff9ffaff9f6 khadgar

Ding! När Khadgar lyckats mota tillbaka Sargeras i slutet av filmen lyses han upp av ett gyllene sken. Ytterst välbekant för alla "World of Warcraft"-spelare då skenet i spelet betyder att man gått upp i nivå. Något även Khadgar kan sägas ha gjort efter att ha besegrat en mäktig fiende. En slump? Nä, effekten känns alldeles för lik för att vara en slump.

3. Hogger och Darkmoon Faire
Tavlan ovan, som syns i en av Stormwind-scenerna, innehåller drösvis med referenser till "World of Warcraft" (och även andra "Warcraft"-spel). Mest noterbart postern som hänvisar till ett av de mest klassiska uppdragen i hela universumet, att döda gnoll-hövdingen Hogger. Och längst ner till vänster ser vi också att den mystiska Darkmoon Faire är i stan.

4. Westfall och fienderna från helvetetNär Durotan och Orgrim tittar ut över Westfall skymtar en så kallad Harvest Watcher i bakgrunden. I "World of Warcraft" var de när spelet först släpptes ökända för att bli aggressiva mot spelare från längre avstånd än fienderna man mött tidigare, vilket fick till följd att mången låglevlad spelare råkade dra på sig en bunt av dem för att sedan gå en brutal död till mötes. Men vad gjorde man inte för att samla ihop de där åtta havresäckarna åt stackars Blanchy!

5. Lions Pride Inn in i minsta detalj
När Lothar tar den unge magikern Khadgar för att träffa kungen, så tar han honom till Lions Pride Inn i Goldshire. Goldshire är som bekant det allra första lilla samhället som människokaraktärer kommer till i "World of Warcraft", och stället är på pricken likt, ned till bordens placering och tavlorna i bakgrunden.

6. En Summoning Stone i skogen är bättre än tio i handenVisst tusan har man spenderat en generös mängd tid i "World of Warcraft" åt att stå och häcka vid Summoning Stones runtom i världen? Skojigt då att en reslig rackare hittat in även i filmen. I spelet används de till att transportera spelare till grottor via teleportering.

7. Kilrogg Deadeye, är det du?
Det här är inte bekräftat från officiellt håll, men det spekuleras i att orcen till vänster, den som Gul'Dan ger sin stav till, de facto är Kilrogg Deadeye. Kolla bara frisyren, och tänderna, och kanske mest noterbart, bristen på vänsteröga. Och vem är då Killrogg Deadeye? Jo, ingen mindre än en av bossarna i "Warlords of Draenor"-raiden Hellfire Citadel, och en viktig kugge för Horden under det Första kriget.

8. Grommash Hellscream och den ultimata uppoffringen
Förra expansionens slutgiltiga skurk, Grommash "Grom" Hellscream gör ett kort inhopp i filmen, men får ingen närmare presentation. "World of Warcraft"-spelare känner däremot till honom ändå, som den första orcen att dricka demonen Mannoroths blod och därmed binda sin ras till Burning Legion. Han kämpade sedan tappert och självuppoffrande mot korruptionen som följde, och hans (spoiler) död hedras varje år av hela Horden.

9. Vilka är Gul'Dans blåa slavar?
Det förklaras aldrig i filmen, men varelserna som Gul'Dan "skördar" tillhör den framstående rasen draenei. De introducerades som spelbar ras i den allra första "World of Warcraft"-expansionen, "The Burning Crusade". Vad Garona, som syns ovan, själv inte vet, är att hon faktiskt är en hybrid mellan en orc och en draenei, och inte mellan en orc och en människa. Kanske är det därför som just hon blir tillbedd om hjälp i scenen ovan. 

10. Stora saker väntar för den här lille orc-bebisenGo'el döps han till, Durotans och Drakkas son. Och i en scen som för tankarna till Moses historia skjuts även Go'el iväg på en flod i en flätad korg. för att möta ett okänt öde. Alla "World of Warcraft"-spelare vet dock mycket väl vilken viktig orc han kommer att växa upp till, även om han är mer känd under namnet Thrall. I spelet har han hjälpt till vid stora kriser otaliga gånger, och hans röst görs faktiskt av en av Blizzards allra högsta chefer (eller gjordes, han sa upp sig alldeles nyligen); Chris Metzen.

Märkte du några andra "World of Warcraft"-påskägg i filmen? Kommentera gärna nedan!

"World of Warcraft: Legion" finns ute nu.
| 11 oktober 2016 20:00 |