Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 maj 2023 | 12:00

Skräckexperten tipsar: 10 blodigaste filmerna jag någonsin sett

Vi skräcknördar älskar självklart att bli skrämda. Men mellan de mest nervpirrande, läskiga rysarna är det ibland skönt med en riktigt blodig splatter. Andreas Samuelson tipsar om tio skräckisar där blodet praktiskt taget sprutade ur skärmen.
Sedan Herschell Gordon Lewis splatterklassiker ”Blood Feast” har inspirerade filmskapare sett till att blodet inte bara flyter men sprutar på vita duken. Unga talanger som Sam Raimi och Peter Jackson fortsatte trenden innan tortyrporren med ”Saw”-filmerna i fronten tog över i modern tid.
 
Även om man i verkliga livet kan närapå svimma av att se ett blodigt sår så kan man desto mer underhållas av blod på film, speciellt den mer komiska och överdrivna typen. Som den skräcknörd man är har man sett oräkneliga filmer inom genren där litervis av blod har äcklat, roat och skrämt. Här är de tio blodigaste filmerna som undertecknad bockat av genom åren.
 
 

10. Bone Tomahawk (2015)

 
I en lugn småstad på 1890-talet kidnappas tre lokalbor av en blodtörstig stam grottkannibaler och sheriffen (Kurt Russell) med ett gäng modiga volontärer ger sig ut för att rädda dem. Unik, välspelad och stämningsfull västern utvecklas till blodig skräckfilm efter ungefär halva filmen. Det är surrealistiskt men eggande att se en sådan imponerande ensemble (från Patrick Wilson och Richard Jenkins till en rad veteraner i gästroller) i en film som kulminerar när ett naket offer skalperas, får en benknota nedkörd i halsen, sågas i två delar och äts upp!
 
 

9. Hostel: Part II (2007)

 
Om det är någon som är medveten om regeln att öka mängden blod och våld i sin uppföljare så är det Eli Roth. Redan i föregångaren - en av sin tids mest ikoniska titlar inom tortyrporren - bjöds det på gott om avhuggna och avskurna lemmar, och blod som sprutade åt alla håll. I del två är det ännu mer tortyr och slakt av amerikanska studenter i Östeuropa, denna gång tre unga kvinnor som råkar illa ut medan två affärsmän reser dit för att förverkliga sina sadistiska fantasier. Stackars Heather Matarazzo blir uppskuren med en lie upphängd i taket tills mördaren duschar i hennes blod medan en detaljerad kastreringsscen lär få manliga tittare att blunda.
 
 

8. Green Inferno (2015)

 
En grupp miljöaktivister åker till Amazonas för att rädda regnskogen men flyget kraschar och de hamnar i klorna på en otäck kannibalstam med smärtsamma metoder. Eli Roths hyllning till italiensk 80-talsskräck (inte minst klassikern ”Cannibal Holacaust”) erbjuder hans vanliga frosseri i våld och tortyr där alla möjliga sätt att tortera, mörda och inte minst äta människor presenteras på löpande band. Imponerande effekter för de magstarka nog att hantera innehållet.
 
 

7. Evil Dead II (1987)

 
Sam Raimi tog splatterfilmen in i finrummet när hans långfilmsdebut ”Evil Dead” visades på filmfestivalen i Cannes och tog världen med storm. Uppföljaren (och delvis nyinspelningen) där vår hjälte Ash (Bruce Campbell) fortsätter att bekämpa demoner i skogen är något av samma sort men mer humor - och blod. Det mesta är överdrivet och bisarrt men blodet sprutar - bokstavligen - oavsett. Som blodigast och slaspstick-roligast blir det när frustrerade Campbells hand blir besatt av demonen som orsakar allt möjligt elände.
 
 

6. Piranha 3D (2010)

 
Lagom till en småstads sommarlov och stora strandfest öppnas ett skrev på sjöbotten och släpper lös ett jättestim av förhistoriska pirayor! Ungefär vad du kan förvänta dig av när blodutgjutaren Alexandra Aja (”The Hills Have Eyes”) gör en nyinspelning av Joe Dantes charmiga B-filmsparodi ”Piraya" (1978). Upplägget är exploitationfilm med mycket naket men framför allt ett opretentiöst frossande i slafsiga splattereffekter.  Den typen av film där en speciellt hungrig fisk rapar upp en avbiten penis!
 
 

5. Switchblade Romance (2003)

 
En av de mest kända - och ökända - titlarna inom 2000-talets nya, franska extremitets-genre som med brutalt våld hyllade 1970-talsskräck. En kultförklarad slasher där perverterad galning har ihjäl familj och kidnappar dottern medan hennes väninna desperat försöker rädda henne. Intensiv spänning med några ruggiga, utstuderade mordscener och generöst blodsprut som gör att du nästan överser den ologiska, klumpiga twisten i slutet.
 
 

4. Day of the Dead (1985)

 
”Zombiefilmernas far” George A. Romero introducerade de hjärndöda, köttätande varelserna i ”Night of the Living Dead” och lät makeup-experten Tom Savini visa prov på sina blodiga talanger i uppföljaren ”Dawn of the Dead”. Men det var i tredje filmen som duon på allvar gav oss zombieskräck med hinkvis av blod och diverse utslitna organ. Historien följer forskare i underjordisk bunker som vill studera de zombies som håller på att ta över världen. Våldsamma militärer vill ta kål på dem alla men som finalen visar vet vi vad som händer med kaxiga antagonister i den här sortens film...
 
 

3. Evil Dead (2013)

 
Ungdomar försöker hjälpa drogmissbrukande väninna genom att ta med henne för avvänjning i en stuga i skogen. Väl där läser de högt ur ”De dödas bok” och väcker oavsiktligt onda demoner till liv. Förvånansvärt hygglig nyinspelning av Sam Raimis klassiker må kanske inte leva upp till sin föregångares karaktäristiska stil. Men Fede Alvarez långfilmsdebut har tillräckligt med blod, våld och slafs för fansen inklusive en saftig motorsågsfinal. Så pass våldsam att den fick klippas ned för att gå igenom censuren.
 
 

2. Terrifier (2016)

 
Lågbudget-slasher som först blev känd på allvar när dess uppföljare - dubbelt så lång och dubbelt så våldsam - släpptes lös på omgivningen i fjol. Personligen räckte det med del ett där vitmålad clown förföljer och terroriserar två unga kvinnor under en Halloween-kväll. Andra som hamnar i hans väg går extremt blodiga, brutala öden till mötes. Offren är oftast lättklädda kvinnor och i en scen sågas en upphängd, halvnaken kvinna itu på mitten. Visserligen välgjorda makeup-effekter men ytterst smaklös och kräver (liksom de flesta titlarna på listan) en viss smak...
 
 

1. Braindead (1992)

 
Ung mans överbeskyddande mamma blir biten av en råttapa på zoo och förvandlas snart till en dreglande zombie. Sonen måste då ta hand om henne och alla de andra zombies som ansluter sig. Peter Jacksons (innan Hollywood) uppföljare till kultfilmerna ”Bad Taste” och ”Meet the Feebles” är en hysterisk, kladdig, blodig och extremt kul splatterkomedi. I likhet med Sam Raimis ”Evil Dead”-filmer är det mesta gjort ur humoristisk vinkel men bara en minnesvärd gräsklippar-sekvens spenderar mer fejkblod än en vanlig barnförbjuden skräckfilm gör idag.
 
Vilka är de blodigaste skräckfilmerna du har sett?
| 7 maj 2023 12:00 |