Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 december 2022 | 17:00

10 bisarra julfilmer du aldrig sett

Alla har vi våra favoriter bland gamla, hederliga julfilmsklassiker. Men om du är ute efter något mer udda finns det flera bisarra titlar att välja mellan...
”Livet är underbart”, ”Ensam hemma”, ”Elf”, ”Gremlins”, ”Die Hard”, ja, ”Tomten är far till alla barnen”... det finns oräkneliga julfilmer och alla har vi vår egen favorit som nostalgiskt värmer oss i vintermörkret.
 
Sedan finns det absurda C-filmer som mjölkar det juliga varumärket som kombinerar de mest bisarra upplägg med jul eller jultomten. Här är några av de mest bisarra julfilmerna du aldrig sett - och kanske endast bör se på egen risk...
 
 

1. Bikini Bloodbath Christmas (2009)

 
Denna skräckkomedi ingår i en (med betoning på) mindre franchise som även inkluderar klassiker som ”Bikini Bloodbath Car Wash”. Den här gången blir våra två lättklädda hjältinnor jagade av en mördare under juletid. Nämnvärda skådespelare är Lloyd Kaufman (grundaren av skräpfilmsbolaget Troma) som spelar Dr. O’Masterblaster. Julkul för hela familjen.
 
 

2. Elves (1989)

 
Vi har sett gott om onda tomtar i utvalda skräckfilmer men den här bjuder på mordiska tomtenissar! Och inte vilka som helst - dessa är framexperimenterade av nazistiska vetenskapsmän som försöker skapa en kortväxt mästarras genom att para ihop en av dessa nazistnissar med en oskuld. Den som måste rädda dagen är en alkoholiserad köpcentrum-tomte tillika före detta polis/privatdetektiv.
 
 

3. Holiday in Handcuffs (2007)

 
En romantisk julkomedi med Melissa Joan Hart (”Sabrina tonårshäxan”) och Mario Lopez (Slater i ”Pang i plugget”)? Jajamänsan. Men inte nog med det - hon spelar en nydumpad servitris som kidnappar en kund och tar med honom till familjens julmiddag för att presentera honom som sin pojkvän. Från Ron Underwood, regissören bakom ”Hotet från underjorden”, ”City Slickers” - och ”Pluto Nash”...
 
 

4. Jultomten fixar allt (1964)

 
Om du tror att denna kalkon-klassiker är en harmlös julkomedi baserat på den svenska titeln så bör det noteras att originaltiteln är ”Santa Claus Conquers the Martians”... Ja, jultomten själv blir kidnappad av gröna utomjordingar med syfte att skapa julstämning på Mars. En låg budget inviterar detaljer som en man på alla fyra föreställandes en isbjörn till en robot byggd av papplådor.
 
 

5. A Karate Christmas Miracle (2019)

 
Gör er redo för julmirakel du aldrig upplevt - eller velat uppleva - tidigare. Här är det en pojke vars pappa mördats i en våldsam biografmassaker. Då pojken har flera visioner av detta brutala dåd så får han av utstuderad anledning för sig att avsluta 12 juluppgifter, inklusive bli mästare i karate. Följdes av en annan framtida klassiker, ”A Wrestling Christmas Miracle”
 
 

6. Santa Claus (1959)

 
Ännu en oskyldig titel vars alternativa - ”Santa Claus Vs. The Devil” - gör den mer rättvisa. I den här mexikanska fantasyrullen har vår Jultomtes traditionella tomteverkstad ersatt av en fabrik med barnarbetare i yttre rymden! Djävulen själv är också med på ett hörn och sänder en dansande demon till jorden med planen att göra Tomten till Satans slav. Och trollkarlen Merlin är Tomtens sidekick, som om den här filmen inte var konstig nog.
 
 

7. Santa Claws (1996)

 
En låååååågbudget-slasher om en skräckfilmsdrottning som precis fått huvudrollen i "A Scream Queen Christmas”. Hon inser inte att hennes snälla granne är ett galet fan besatt av henne till graden att han klär ut sig till tomte och mördar hennes kollegor med en... klo? En film som varken lär tillfredsställa fans av sunkig mjukporr (med obekvämt evighetslånga strippscener) eller tafatt B-skräck - men däremot riktigt, riktigt dålig film.
 
 

8. Santa with Muscles (1996)

 
Som om pitchen ”wrestlingstjärnan Hulk Hogan som Jultomten” inte vore illa nog. Han spelar en miljonär som ramlar ner för ett sopnedkast (ironiskt nog) och får minnesförlust, varpå han tror att han är den riktiga tomten. Här finns också skurkar med superkrafter som vill stänga ett barnhem med Mila Kunis. En av de exekutiva producenterna var Jordan Belfort, huvudpersonen från ”Wolf of Wall Street”!
 
 

9. Saving Christmas (2014)

 
Jesus-propaganda av och med uppväxta barnstjärnan Kirk Cameron (”Pappa vet bäst”), idag ultra-konservativ knäppskalle, som med rätta räknas som en av filmhistoriens värsta. Amatörmässig röra sponsrad av Liberty University, ”training champions for Christ since 1971”, där Cameron tjatar om kopplingarna mellan julen och Jesus innan alla dansar loss i ett mardrömsliknande hiphop-montage. En julklassiker för masochister och hjärntvättade sektmedlemmar.
 
 

10. Silent Night, Deadly Night (1984-1991)

 
En av de märkligaste franchises i slasher-genren vars original - om en psykopat som klär ut sig till tomten - gjorde föräldrar så upprörda att de protesterade mot att filmen gick upp på biografer. Uppföljarna inkluderar en hjärntransplantation på en komapatient, lesbiska häxor, mordiska leksaker, robotar och inte minst den ökända ”Garbage Day”-scenen från del två (som för övrigt består av två tredjedelar tillbakablickar).
| 21 december 2022 17:00 |