Year One 2009

Year One poster

Synopsis

Efter att ha ätit ett äpple från kunskapens träd börjar stenåldersmannen Zed frågasätta meningen med livet. Han hamnar på kant med invånarna i sin by och tvingas att fly med sin slöe vän Oh för att hitta svaren på sina frågor – men det utmynnar istället i en episk resa genom historien och äventyr de aldrig kunnat drömma om.
Ditt betyg
2.1 av 562 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Year One
Biopremiär
29 juli 2009
DVD-premiär
2 december 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

26 juli 2009 | 15:56

Ett skrattlöst år

När duon Jack Black och Michael Cera konverterar till apsläktet är det med en blandning av pubertalhumor och sarkastisk evolutionslära. Ett slående exempel på hur historien upprepar sig, även dålig sådan. För "Supersugen", "Dumpad" och "Year One" må dela på samma koncept men skiljer sig ändå ett antal sekel från varandra.

När komiska genier slår sina stora ihop är det så klart med förhoppningen om komisk storhet oavsett om det handlar om storheten ovan axlarna eller paret under bältet. "Year One" utger sig för att ha tagit modern situationshumor med udda karaktärer till sin extrema miljö, biblisk stenålder, men någonstans på vägen tycks något ha gått fel för Harold Ramis, Gene Stupnitsky och Judd Apatow. Det här är simpel punghumor utan någon vidare punchline.
 
Den egensinnige neandertalaren Zed (Jack Black) lever sitt liv i narcissistisk tanke om att gudarna ämnar honom stordåd. En tro som givetvis inte delas av resten av byn, inte ens hans enda vän Oh (Michael Cera). Och när samhället bara har två karriärsmöjligheter att bjuda på varav den ena innefattar manligt spjutkastande och den andra fjolligt bärplockande är det lätt att blicken söker sig mot horisonten och sinnet drömmer sig bort. När de så naffsar åt sig den förbjudna frukten från kunskapens träd gör de slag i saken, inte på grund av nyfunnen kunskap utan för att de i kombination med att ha bränt ner byn riskerar att bli massakrerade av sina tidigare grannar. En färd som får evolutionen att framstå som trist, vänta det är den ju, och Bibeln till Darwins stora glädje spelar en skrattretande biroll.
 
Vid det här laget är vi alla medvetna om att historien har en tendens att upprepa sig och komedigänget bakom "Year One" har lutat sig mot sina tidigare succéer i nostalgi lättja. För återvinningen är övertotal när karaktärsutbudet vävs ihop med fossilerade skämt. Förutom sina sporadiska småskratt är det här knappast roande där innovation inte ens hägrar i fjärran. Aldrig har väl en så gedigen blandning av stereotyper, sex och ras utgjort en så förlegad grund till överarbetade skämt där förväntningar ställts på besviken skam.
 
Utan förnyelse tillhör våra pojkar snart gårdagens koncepthumor där "Year One" blir en grop i den asfalterade vägen till framgång. Men visst, med rätt mängd bakfylla, chips och IQ-död lär även det här bjuda på en välkommen videokväll. Om neandertalare, av neandertalare, för neandertalare som man säger. 

| 26 juli 2009 15:56 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Year One
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu