Tracks 2014

Äventyr Drama Biografi
Australien
102 MIN
Engelska
Tracks poster

Synopsis

Robyn (Mia Wasikowska) tillbringar två år i Alice Springs med att lära sig att ta hand om kameler, för att förbereda sig för en vandring genom den australiska öknen. För att finansiera resan, som hon egentligen vill genomföra solo, tvingas hon dock ta med sig en National Geographics-fotograf (spelad av Adam Driver) som ska dokumentera. Under det makalösa äventyrets gång avslöjas motivationen bakom hennes äventyrslusta, och varför hon föredrar djur över människor.

"Tracks" är den sanna berättelsen om Robyn Davidson som 1977 vandrade genom 2700 kilometer öken tills hon nådde Indiska oceanen.
Ditt betyg
3.1 av 95 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tracks
Biopremiär
13 juni 2014
DVD-premiär
10 december 2014
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

31 maj 2014 | 12:01

En kameltå till och jag skriker!

Lovande start och mycket vackert foto i en film om ökenvandring som tyvärr sedan bokstavligen rinner ut i den omgivande sanden.

Robyn Davidson ska ge sig ut på äventyr. Hon är trött på staden, människorna, livet och sin egen negativa inställning till de nämnda. I ett halvår ska hon vandra över öknen i Australien. Ensam med bara sin hund och sina fyra kameler som sällskap.

Filmen baseras på boken med samma namn, skriven av verklighetens Robyn Davidson. Bilderna är inspirerade av fotografierna tagna av Rick Smolan som mötte upp Davidson ett antal gånger under hennes färd och för National Geographics vägnar dokumenterade trippen. Smolan spelas här av kufiske Adam Driver, känd från bland annat "Girls".

"Tracks" handlar på ett plan om ett sökande efter en mening, efter sig själv och om att finna ro och möjligen en försoning med sitt förflutna. Men samtidigt handlar det till syvende och sist om en envis och modig kvinnas långa promenad i ett kargt och fientligt landskap.

Under första halvtimmen är planerandet i fokus och vi får följa Robyn när hon tränar kameler och på andra sätt förbereder sig inför sin resa. När resan väl tar sin början är man som publik ett tag förväntansfull och det imponerande fotot och den spännande miljön bådar onekligen inledningsvis gott.

Regin av John Curran är lågmäld och han låter bilderna tala sitt egna språk samtidigt som han effektivt väver in drömlika flashbacks från Robyns förflutna för att om möjligt försöka förklara de bakomliggande motiven till hennes längtan bort och viljan att fly. Dessa ger dock tyvärr inte tillräckligt tillfredsställande svar, varför syftet med dem på något sätt förblir dolt i dunkel. Rätt snabbt blir även det vackra fotot väl rutinmässigt med omväxlande ökenvyer och alldeles för många kamelfötter som strövar på dammig jord, vilket får mitt intresse att drastiskt börja falna.

Vandringen är lång och även om det är fullt av faror på vägen händer inte överdrivet mycket i filmen. Det behöver det inte göra, men i brist på egentligt djup i historien blir de upprepade bilderna på kameltår nästan provocerande tråkiga efter en stund.

Mia Wasikowska känns trots allt mycket trovärdig som den ständigt buttra Robyn och det är med små, subtila uttryck och miner hon också övertygar starkt. Med tanke på situationen kan man inte begära så mycket mer utspel heller och hade det inte varit för att faktiskt det andra känns alldeles för platt och onyanserat efter en timme, hade hennes prestation räckt mycket längre. Wasikowskas ganska monotona agerande förstärker känslan av realism, men då verkligheten (ens under de mest påfrestande omständigheter) inte alltid räcker eller är intressant nog att titta på i närmare två timmar, hjälper det i slutändan föga.

"Tracks" är vacker som naturfilm. Ståtliga kameler, vida vyer och otämjd natur som absolut tjusar den som tjusas vill. Men vill man se en film innehållande en historia med kanske karaktärer i någon typ av dynamisk relation till varandra, lämnar den tyvärr en hel del övrigt att önska.

| 31 maj 2014 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tracks