The Tall Man 2012

The Tall Man poster

Synopsis

Gruvstaden Cold Rock har under en längre tid skakats av en rad fall med försvunna barn. Ryktena talar om en spöklik figur, The Tall Man, som sägs röva bort dem. En dag tvingas mamman Julia se sin son bäras iväg av en lång, mörkklädd figur. Hon bestämmer sig för att göra allt för att få tillbaka honom – och ta reda på vad som hänt de andra barnen.
Ditt betyg
2.5 av 131 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Tall Man
DVD-premiär
9 januari 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Atlantic Film
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

12 oktober 2012 | 16:30

Mer djup än väntat

#Sitges 2012 - Marknadsföringen av "The Tall Man" kan var den mest vilseledande sedan trailern som försökte få "Vägen" att likna en actionfilm. Efter en första halvtimme av standardskräck så utvecklas den här originella men splittrade filmen till något tänkvärt och annorlunda - även om det går att ifrågasätta rollsättningen av Jessica Biel som jordnära småstadsläkare.

Både titeln, trailern, postern och, ja, hela upplägget flaggar för att "The Tall Man" är en - ganska löjlig - B-skräckis där Jessica Biel jagar någon läskig gubbe i svart rock och hatt, som rövar bort barn. Och inledningsvis stämmer detta. Biel är den omotiverat snygga (om än osminkade - försöka duger) läkaren i en dammig, fattig liten småstad. Barnen försvinner och rykten går om att en "lång man" ligger bakom. Det är inte svårt att räkna ut att vår hjältinna själv snart kommer drabbas.

Men sedan händer något med filmen. Den tar en drastisk vändning i och med en twist som snart följs av ännu en. Filmen handlar snart om något annat, med förvånansvärt djup och budskap. Det är svårt att beskriva utan att avslöja för mycket men "The Tall Man" är så mycket mer än vad den verkar.

Det är alltid riskabelt att byta stil och genre mitt i en film. Man lyckades med "Kill List" och i viss mån "From Dusk Till Dawn". Här finns absolut en beundransvärd ambition och ett intelligent manus men allt är inte helt vattentätt. Exempelvis är den talangmässigt rätt begränsade Biel väldigt malplacerad i sin roll även om gör sitt yttersta för att leverera mot slutet av filmen.

Det finns vissa aspekter i filmen jag velat ser mer tyngd och fokus på medan andra får för mycket uppmärksamhet istället. Sen har vi hela första halvtimmen som är en onödigt retsam fusksträcka. Hade filmen satsat helt och hållet på den mer dramatiska linjen och en mer trovärdig huvudrollsinnehaverska hade den kunnat bli en riktig uppstickare. Det är fortfarande en intressant, udda och spännande film med tillräckligt oförutsägbara vändningar men det räcker inte hela vägen.

| 12 oktober 2012 16:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Tall Man
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu