The Man Who Sold The World (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En enkel tjänsteman äktar en ung och vacker kabaréartist men kan inte förlikas med den glädje och ångest som giftermålet bereder honom. Filmbröderna Nourys andra långfilm, baserad på en novell av Dostojevskij, är ett visuellt anslående och dystopiskt färgat drama om individens sårbarhet i ett totalitärt styre.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.0 av 3 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE MAN WHO SOLD THE WORLD

Eländigt elände

En typisk festivalfilm - tungt, djupt och deprimerande drama (på arabiska/franska dessutom) om en mans ångest och livskris. X (kallad så då han är "baserad på en sann person") ska gifta sig med vacker kabaréartist med rådjursögon och mycket läppstift. Bästa (och misstänksamt nära) vännen Ney gläds med honom men X får prestationsångest då bristande ekonomi påstås hota hans framtida lycka och när han inte kan koncentrera sig på sitt arbete går han ner sig i en spiral av ångest, depression och psykos.

Likt Jack Nicholson i "The Shining" tar det bara några fåtal scener innan vår huvudkaraktär flippar ut i förvirrade vredesutbrott. Filmen baserar sig på Dostojevskijs novell "Ett svagt hjärta" och fans av Kafka som uppskattar dystopiska draman i postapokalyptiska samhällen lär analysera sönder varenda bildruta. Men en film som denna kräver sin personliga smak och på mig går den bet. Tjatigt ryckiga och hastiga musikvideoklipp med syftet att skildra återkommande hallucinationer, utbrott och ångestattacker.

Amatörmässiga skådespelare agerar som i en Norénregisserad såpa och Said Bey, som spelar X, har karisma (och utseende) som en morot. Skildringar av galenskap har vi sett i tidigare och bättre format. Här blir det bara independent prettofilm av värsta sorten. Eländigt elände för de eländiga.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler