The Baytown Outlaws 2012

Action Komedi
USA
Engelska
The Baytown Outlaws poster

Synopsis

När Celestes ex-make Carlos skjuter henne skoningslöst tre gånger i magen, inser hon att det är dags att byta taktik. Hon anställer därför tre skrupellösa personer med förhoppningen att med hjälp av dem kunna ta tillbaka sin gudson Rob. Men ingenting är riktigt så enkelt i södern. Vad som börjar som en liten räddningsaktion stegras snart till ett storslaget krig.
Ditt betyg
2.4 av 37 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Baytown Disco
DVD-premiär
30 januari 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures

Recensent

Andreas Samuelson

24 januari 2013 | 22:30

Underhållande bagatell

Quentin Tarantino ringde... Ja, det är ingen tvekan om regidebuterande Barry Battles har samma förkärlek till hårdkokt, serietidningsartad action som den Oscarsbelönade - klart överlägsna - föregångaren. Underhållande är det dock och huvudrollsinnehavarna är sympatiska, men vad Billy Bob Thornton gör i filmen kan man fråga sig.

Bröderna Oodie är tre hejdukar som lever på att åta sig mer eller mindre smutsiga torpeduppdrag och klarar sig undan rättvisan tack vare att skyddas under den korrupte sheriffens vingar. När Celeste (Eva Longoria) anlitar dem för att hämta hennes gudson Rob (Thomas Brodie-Sangster, som gick från snorvalp i "Love Actually" till "Game of Thrones"-stjärna), som kidnappats av hennes gangster till ex (Billy Bob Thornton), så får de fler fiender än de är vana vid på kuppen.

Redan i inledningen där blodet ohämmat skvätter över förtexterna så sätter regissör Battles tonen och man letar nästan efter en exekutiv producent-titel av Tarantino själv. Han har dock inget med filmen att göra och både våldet och humorn är på en annan nivå samt att intelligenskvoten (särskilt i dialogerna) inte håller samma klass.

Det är ett lite underligt hopkok av hämndrulle, pangpang-action, snutfilm och den där slags dramakomiska kulturkrocken i "Rain Man"-stil där bitigt macho boundar med utvecklingsstörd/handikappas/etc. (ja, gudsonen sitter självfallet i rullstol). Historien består till stor del av av brödernas uppgörelser med diverse hantlangare (varav Zoe Bells prostituerade, mordiska MC-flator på en vägkrog är mest minnesvärda) och blir aningen tjatig.

Oväntat nog är det dramat och den spirande relationen mellan både bröderna och den stumma Rob. Att bröderna spelas av relativt okända men även begåvade aktörer gör att man tar till sig karaktärerna på ett annat sätt än om man fyllt filmen med bildsköna TV-ansikten. Indiefavoriten Clayne Crawford (från "Wristcutters" och underskattade "The Perfect Host") gör sig bra som brödernas ledare och Daniel Cudmore får göra mer än spela stor och tystlåten (som i "X-Men"- och "Twilight"-filmerna) som den visserligen fåordige men mest sympatiske brodern.

Att man valt Thornton och Longoria som affischnamn trots rejält tidsbegränsade cameo-roller känns förståeligt men onödigt. Samma sak gäller Bells, Michael Rapaports och fotbollsspelaren Quinn Earlys framträdanden. En sidointrig med "den ärliga polisen" (Paul Wesley, från "Vampire Diaries") vs. den korrumperade sheriffen känns också mest som utfyllnad.

"The Baytown Outlaws" är en ofta underhållande bagatell med visst potential, men på tok för rörigt och slarvigt hopkokat för att lämna något bestående intryck.

| 24 januari 2013 22:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Baytown Outlaws
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu