Som hund och katt - Kitty Galores hämnd (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I den eviga kampen mellan katter och hundar, har en galen markatta tagit saker ett steg för långt. Kitty Galore, en f.d. agent för kattspionorganisationen MJAUS, tar i med hårdhandskarna och smider djävulska planer inte bara för att få sina hundfiender att sitta fint utan även för att förgöra sina före detta kattkompisar och göra hela världen till sin egen personliga klösplatta. Nu tvingas katter och hundar att slå sig ihop i en osannolik allians!
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SOM HUND OCH KATT - KITTY GALORES HäMND

Charmig James Bond-parodi
Otecknade barnfilmer brukar olyckligtvis vara pinsamt korkade så ungar, föräldrar och alla med barnasinnet kvar kan faktiskt glädjas åt att uppföljaren "Som hund och katt - Kitty Galores hämnd" är en charmig James Bond-parodi med glimten i ögat.

Polishunden Diggs sätts i kennel av sin partner (Chris O'Donnell, om någon undrade vad som hände med hans karriär...) efter att ha oavsiktligt saboterat ett uppdrag. Han kontaktas av en hemlig agentorganisation som behöver hans hjälp att stoppa en ondskefull nakenkatts plan att göra alla hundar galna, förslava människorna och ta över världen! Till sin hjälp får han en veteranhundagent, en knäpp duva och en representant från katternas egna agentorganisation.

Datoranimerade djur är en i barnfilmsgenren envis trend som uppkommit de senaste åren ("G-Force", "Varning för vilda djur", etc.) och det är sällan man lyckas få till något i närheten av trovärdigt och verklighetsliknande. Den här filmen är inte mycket bättre men är desto mer välgjord och krut har istället lagts på ett fyndigt manus.

Likt t ex "Shrek" och Pixars succéfilmer har man kryddat med gott om insiderskämt och lättsmälta ordvitsar (varav många tyvärr lär försvinna i dubbningen). Kärleken till James Bond och andra spionfilmer märks väl i allt från de fräcka förtexterna till skurken Kitty Galore (en blinkning till Bondbruden Pussy Galore i "Goldfinger") och hennes Jaws-liknande sidekick. Det ryms även roliga parodier på "När lammen tystnar" (med en psykotisk angorakatt som analyserar hundar) och "Terminator".

Den här uppföljaren (vars original inte gjorde något större intryck på svenska biografer) vinner på att prioritera story, karaktärer och kul dialog framför slapstick och kiss-och-bajs-skämt som ofta präglar denna typ av film. Det finns ett budskap om att alla hundar har värde och det fina med samarbete vilket lär gå hem hos de unga som filmen är riktad till. Och att det satsats på att göra en snygg agentrulle i 3D för barn lär uppskattas.

Filmen är måhända ingen framtida klassiker, handlingen är väl ordinär och förutsägbar. En del knashumor lär gå i alla fall vuxna och äldre barn på nerverna, inklusive den tjatiga duvan och stackars Jack McBrayer (fantastisk i "30 Rock" och Judd Apatows filmer) i en otacksam biroll som klantig magiker. Men det är uppfriskande att se en barnfilm som faktiskt är välgjord, rolig, smart och spännande. Ungar idag växer snabbare än många tror och behöver inte matas med IQ-befriad buskishumor utan förtjänar smart underhållning. Det har Pixar fattat, liksom skaparna av den här filmen.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
666
Är detta en film för dig?

Nej, det är verkligen inte.
Du skulle väl inte äta gul snö?
Nej, trodde väl inte det.
the_medunjan
Jag diggade 1an :) Får vi se hur denna blir
Andreas Samuelson
För att state the obvious: det är en film för barn.
Visa fler (4)

Relaterade filmer