Pieta (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Gang-do arbetar som låneindrivare. Utan familj eller något att förlora lever han ett samvetslöst liv. En dag möter han en kvinna som påstår sig vara hans mor. Till en början vill han inte tro henne men efter en tid börjar han sakta ändra sig och bestämmer sig för att bli en bättre man och lämna sitt grymma liv bakom sig. Men när hans mamma blir kidnappad leder hans jakt på den skyldige till upptäckten av de mest fruktansvärda hemligheter.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: PIETA

Upplevelse som stannar resten av livet
#SFF12 - Kim Ki-duks hänsynslösa drama om medkänsla och hämnd är en film vars frågor man bär med sig resten av livet.

Det är synd om Kim Ki-duk. Hans trimuf när "Pieta", helt rättvist, vann Guldlejonet i Venedig i år överskuggades helt av regeltjafs där juryn fick kompromissa fram hans film som vinnare när de egentligen ville belöna "The Master". Tråkigt eftersom "Pieta", som är döpt efter den klassiska tavlan av Maria med en döende Jesus i knäet, kan vara årets bästa film.

Handlingen kretsar kring Gang-do (Lee Jung-jin) som är en iskall ung man som samlar in pengar från lån som desperat fattiga personer tagit. När de inte kan betala tillbaka skadar han dem så de kan ut pengar i livsförsäkring. En dag träffar han en kvinna som påstår sig vara hans mamma (en fullständigt lysande Jo Min-soo). Han slår henne och vägrar lyssna, men hennes envishet att visa sin kärlek till honom sätter i gång både oväntade och väntade händelser som leder till ett ödesmättat slut.

"Pieta" är ingen enkel film att se. Här finns scener som för stora delar av publiken kommer korsar gränsen för vad som kan visas. Samtidigt är Kim Ki-duks mästerdrag att ställa frågor som är omöjliga att svara på. Kan man förlåta det oförlåtliga? Är hämnd rätt? Kan man älska ett odjur?

Med sparsam stil målar han upp en stadsdel i det moderna Seoul som besitter en hänsynslös verklighet. Maskiner skriker, människor behandlas som materia och pengar styr allt. "Pieta" är ingen perfekt film, men en upplevelse som stannar med åskådaren resten av livet. Därför är den full pott. Svårare än så är det inte.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
AntonKane
En av Ki-duk Kims svagare filmer, mycket på grund av karaktärernas direkta agerande, vilket skapar brist på komplexitet och där med växer ett distanserat förhållande mellan karaktärerna och tittaren. Dock har "Pieta" en stor atmosfärisk grund att stå på, vilket ändock gör Ki-dik Kims minst unika film unik. 3/5.
13181-0
Den här filmen gav mig verkligen ingenting. kan närmast jämföra med 2010's film "Mother is a whore" som jag också gav en 1a. 

Vad har hänt med MZ's recensenter?
Wugllabang
Ok, nu är jag rejält jävla peppad. kan inte begripa hur denna kan få en sådan extremt blandat kritik överallt, känns smått obegripligt.
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler