Monkey Man 2024

Action Thriller
USA
122 MIN
Engelska
Monkey Man poster

Synopsis

En anonym ung man släpper lös en hämndkampanj mot de korrupta ledarna som mördade hans mor och som fortsätter att systematiskt göra de fattiga och maktlösa till offer.
Ditt betyg
3.6 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

24 mars 2024 | 09:00

En imponerande regidebut med själ, hjärta och mycket blod

RECENSION. Med sin regidebut levererar Dev Patel en actionfilm med mer själ, hjärta och trauma än vad genren vanligtvis brukar berikas med. Blodflödet är det heller inget fel på.
“Monkey Man” är inte vad jag förväntade mig och det är en bra sak, trots att mina förväntningar var höga baserat på vad jag trodde filmen skulle vara.
 
Dev Patel, känd från hyllade filmer som “Slumdog Millionaire" och “The Green Knight”, regidebuterar med denna actionfyllda dramathriller om en ung man som är ute efter hämnd. Jag skulle kunna gå in på mer varför, och mot vem, men eftersom filmen inledningsvis vägrar avslöja dessa detaljer så tänker jag också hålla tillbaka. Upptäckten är trots allt en del av upplevelsen. 
 
Säga vad man vill om Dev Patel, men någon typisk actionhjälte är han inte. Vilket jag säger både baserat på utseende och den typ av roller som han än så länge gjort sig känd för. Så när “Monkey Man” dök upp, när första trailern dök upp, väntade jag mig något mer i stil med “John Wick” (som till och med refereras i filmen) och framför allt “Nobody”. Det vill säga actionfyllt till bredden och med en inte helt typisk actionhjälte i huvudrollen.
 
Det saknas inte action, och de actionsekvenser som finns är snygga och skickligt gjorda. Stilistiska, underhållande, utan att kännas överdrivna. Mitt i allt finns det till och med en känsla av realism. Det har vi helt och hållet Patel att tacka för, som förutom att ha kläckt story och medförfattat manus även begår regidebut.
 
Dev Patel har sagt så här om genren: 
 
“Jag tycker att actiongenren ibland har missbrukats av systemet. Jag ville ge den äkta själ, äkta trauma, äkta smärta ... Och jag ville ge den lite kultur.”  
 
Och han levererar.
 
Även om “Monkey Man” börjar med slagsmål, en riggad match med Sharlto Copley som promotor, tar den sig sedan tid att komma till nästa våldsamma inslag. Det här börjar inte med en dödad hund för att sedan eskalera till mer och mer våld. Nej, exakt vad Dev Patels karaktär (kallad Kid i rollistan) har för mål och och hans motiv avslöjas inte helt och hållet förrän en bra bit in i filmen.
 
Istället placeras pjäserna lugnt och metodiskt ut på spelplanen. Det leder också till att jag aldrig vet var historien är på väg, det är svårt att förutse hur det kommer att sluta. Och ju mer vi får veta desto mer känner vi för Kid.
 
Dessutom utvecklas Kid. Återigen handlar det inte bara om hämnden och att hämnden ska genomföras, utan motivationen ändras också över tid. Den blir till något mer. Något viktigare och större än bara Kid själv.
 
Berättelsen utspelas i Indien och är starkt kopplad dit. Förutom det personliga, förutom Kids orsak till hämnd, finns här en politisk och socio-ekonomisk tanke. Det är den som till synes oundvikligen leder till någonting mer. Patel ville göra en film med själ, trauma, smärta och kultur, och jag kan inte säga någonting annat än att han har lyckats.
 
Några klagomål? Ett fåtal. Det finns ett par tillfällen då filmen drar ut lite för mycket. Det är ingen särdeles lång film, ungefär två timmar, men det finns framför allt en sektion i mitten som hade kunnat tajtas till. Bara en aning. Är inte säker på att jag själv är förtjust i en flashbacksekvens i slowotion mot slutet men tycker å andra sidan är filmen vid det laget har gjort sig förtjänt av det.
 
Och på det stora hela är “Monkey Man” en förbannat bra regidebut. Dev Patel hade en vision, en plan, en vilja att göra något mer än bara en standardiserad actionhistoria och lyckades med bravur. Filmen är värd sitt betyg både för att det är en bra film och för vad den gör inom actiongenren.
 
Föga förvånande är jag väldigt nyfiken på vad Dev Patel kan tänkas hitta på nästa gång han ställer sig bakom kameran.
| 24 mars 2024 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Monkey Man
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu