Football Factory 2004

Drama Sport
93 MIN
Engelska
Football Factory poster

Synopsis

Det är en skildring av fotbollsvåldet och den manliga kulturen i England. Det är en historia om vänskap, hämnd och våld. Vi får följa Tommy Johnson, en uttråkad kille i tjugoårsåldern, som lever för helgerna, tillfälliga sexuella förbindelser, billig öl och droger... och för att någon gång ibland få spöa skiten ur någon. Tommys liv fortsätter i de gamla spåren fram tills han en sen kväll gett sig på fel gäng. Han börjar få mardrömmar och börjar för första gången fundera på sitt liv.
Ditt betyg
2.8 av 151 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Football Factory
Biopremiär
1 januari 2004
DVD-premiär
26 januari 2005
Språk
Engelska
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Verklighetstroget om fotbollshuliganer

 För en del betyder fotboll glädje och broderskap. För en annan del är fotboll på liv och död. De lever för sporten och planerar t o m sitt liv efter favoritlagets matcher. Och så finns det idioter som gillar att förstöra för andra och dra skam över alla supportrar genom sitt bedrövliga beteende och sin destruktiva hållning. Huliganer lever inte för sporten utan för att vandalisera och förstöra. De engelska huliganerna är de mest ökända. Ofta förses den brittiska och den lokala polisen med bilder och information om de värsta som ska stoppas innan större turneringar. Ledande brittiska politiker har kraftigt fördömt de egna huliganerna och fotbollsorganisationer som UEFA har hotat klubbar och landslag med böter och uteslutning.

"Football Factory" är filmen baserad på John Kings bok med samma namn. I den beskriver han ett gäng Chelsea-fans i ett av Londons fattigare kvarter. Det är mest killar i olika åldrar som alla har en sak gemensamt: de älskar att slåss med motståndarfansen. I storstaden London finns flera toppklubbar. Populärast bland huliganerna är derbymatcher mellan två lokala lag. Då får man tillfälle att visa vem som är bäst även utanför plan och kanske ta revansch för tidigare möten. Alla har olika rang i gänget. Fysisk styrka innebär oftast högre rang; folk umgås hellre med stora slagskämpar än med yngre grönlingar.

Huvudpersonen är Tommy (Tomas) Johnson, en 20-årig grabb som mest hänger med sina gängkompisar på puben och planerar för kommande matcher. Då och då träffar han någon tjej också. Att få omkull tjejer från rivaliserande lags kvarter verkar ge extra status. Dock är det inte alltid riskfritt att träffa deras bröder och pappor som håller på motståndarlaget! Tommy får ibland mardrömmar om att han blir jagad av motståndarfansen som vill slå ihjäl honom. Egentligen skiljer inte mardrömmen mycket från verkligheten. Filmens fokus är på gängmedlemmarna under några intensiva veckor som inleds med lottningen till cupen. All annan aktivitet läggs ner och alla andra familjemedlemmar ignoreras kvällen då lottningen äger rum. Vissa är fokuserade som om det gällde liv och död: synd om dem som pratar för högt eller kommer i vägen.

Det är mycket slagsmålsscener i filmen. Dialekten är knappast skolengelska och lite svår att alltid förstå. Historien i filmen är förvisso påhittad men väldigt verklighetstrogen. Huliganism är idag fortfarande ett vanligt problem i framför allt Englands fattigare områden. Problemet hänger också ofta samman med brott, droger och annan kriminalitet. Fotboll är kul att utöva och se på men det ska inte handla om liv och död. Det är fortfarande en lek där man är en del av laget och där man kämpar för laget. Att sedan skada och vandalisera är knappast del av idrotten. Förstörelsen tar död på leken och är inte roligt, det är sorgligt. Huliganism är fel, fegt och onödigt.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Football Factory
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu