Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv 2016

Romantik Drama Biografi
Finland
92 MIN
Engelska
Finska
Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv poster

Synopsis

Sommaren 1962 har Olli Mäki chansen att bli världsmästare i fjäderviktsboxning. Hela Finland, från landsbygden till Helsingfors, har förberett sig på hans seger och framgång. Allt Olli behöver göra är att gå ner i vikt och koncentrera sig på matchen. Men det finns ett problem – han har förälskat sig i Raija.
Ditt betyg
3.2 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hymyilevä mies
Biopremiär
10 februari 2017
DVD-premiär
7 juni 2017
Språk
Engelska, Finska
Land
Finland
Distributör
Folkets Bio
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

31 januari 2017 | 10:00

Svartvit knockout på finska

Finskt vemod och humor blandas i denna biografifilm om boxaren Olli Mäki. Det handlar såklart om boxning och svettiga förberedelser, men ännu mer är detta ett drama om kärlek och vad som är det viktiga i livet. Filmen är riktigt underhållande, snyggt filmad i svartvitt och rakt igenom otroligt välspelad.
”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” är den sanna historien om hur den forne finske EM-mästaren Elis Ask (Eero Milonoff) tog sig an och tränade upp Olli Mäki 1962 inför hans proffskarriärs viktigaste match mot amerikanen Davey Moore. Matchen verkar dock ha varit viktigare för Elis medan Olli mest hade ögon för sin flickvän. 

Det här är en fantastiskt fin film. Anspråkslös vid en första anblick, men väldigt vacker, gripande och dessutom rolig. Karaktärerna är otroligt gulliga och känns väldigt äkta och både Jarkko Lahti som Olli och Oona Airola som hans flickvän Raija är fenomenala i sina respektive roller.

”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” är en riktigt härlig finsk film som med rätta skördat framgångar på filmfestivaler runt om i Europa. Regissören Juho Kuosmanen berättar i sin första långfilm ömt och varsamt den vackra kärlekshistorien mellan Olli och Raija som för ett halvt sekel sedan utspelades med boxningen som bakgrund. Det behöver inte vara märkvärdigare än så här för att vara otroligt bra och berörande.
| 31 januari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Finsk biografi om boxaren Olli Mäki som fick en chans att tävla om världsmästartiteln mot amerikanen Davey Moore, men mitt i dem svettiga förberedelserna blir Mäki kär i tjejen Raija till hans tränares stora förtret, och Mäki slits mellan känslorna till titelmatchen och sin stora nya livskärlek..... Fint drama som nästan är filmad som en dokumentär med sitt svartvita foto, dock kommer man aldrig under skinnet på Mäki och därför nåt inte heller storyn ut genom filmrutan :( Det blir ett stort gäsp, det enda fina i filmen är =spoilervarning!! Att det äkta paret Mäki går förbi hand i hand i slutscenen, gamla och fortfarande kära <3 Men annars gav inte filmen mig nåt speciellt så betyget blir en svag 3a... Cast:Oona Airola, Jarrko Lahti, Eero Milonoff mfl.. aaa
Läs mer