Circus of Books 2020

Dokumentär
USA
Engelska
Circus of Books poster

Synopsis

Dokumentär om det äldre paret Karen och Barry Mason som driver en bokhandel med gayporr i Los Angeles.
Ditt betyg
3.0 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Circus of Books
Digitalpremiär
22 april 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix

Recensent

Annika Andersson

20 april 2020 | 21:00

Välstrukturerad och solid dokumentär om gayporrbutik

”Circus of Books” ger en intressant inblick i en familjs okonventionella livsval, när det uppdagas att de alldagliga, propra, intellektuella föräldrarna drivit USA:s största distributionskedja av gayporr.
Det är inte första gången en dokumentärfilmmakare riktar kameralinsen mot den egna familjen, vilket kan skapa starka filmupplevelser – beroende på hur mycket filmmakaren släpper oss inpå livet! Skillnaden är stor mellan exempelvis de starka coming-of-age-dokumentärerna ”Tarnation” och ”Minding the Gap”, eller Sundance-dokumentären ”Aggie” som fungerar mer som ett hyllningsporträtt till filmmakarens mamma, en rätt så ovillig huvudperson dessutom. Inte hört talas om den sistnämnda? Ja, grävs det inte djupt nog, eller om temat inte är superintressant för filmpubliken överlag, går det inte att tävla om uppmärksamheten bland filmer som verkligen berör.

”Circus of Books” hamnar någonstans däremellan. Mycket av dokumentärens behållning är chockfaktorn av hur det alldagliga, intellektuella medelklassparet Karen och Barry Mason kunnat driva gayporrbutiken Circus of Books i över 35 år utan att ens de egna barnen visste om det. Affären var dessutom känd som lite av en institution i Los Angeles LGBT-kretsar, då det tillhandahöll ett utrymme för människor att få vara sig själva, umgås och känna sig trygga.

Dottern och filmens regissör Rachel följer föräldrarna med kameran under den sista tiden innan affären slår igen, samt intevjuar sina två bröder och kompisar från studenttiden om hur det var att inte veta vart pengarna kom ifrån som föräldrarna betalade räkningarna och skickade barnen till college med, samt hur chockerade barnen blev över upptäckten. Förutom affären har föräldrarna även producerat porrfilmer och distribuerat gayporr över hela USA, även till stater där det var förbjudet.

I filmen får vi följa med mamma Karen på porrmässor för att köpa dildos och annat som hon inte vill titta närmare på, samt till synagogan eftersom hon är väldigt religiös och inte riktigt vill kännas vid vad hon arbetar med. Den godmodige Barry är inte lika bekymrad över vad folk ska tycka men följer sin frus vilja, för det är hon som bestämmer enligt de anställda.

Relationen med de anställda och omtanken om dem och kunderna känns dock genuint äkta, och en vissa idealism kommer snart upp till ytan när Karen filosoferar över hur viktigt det var att nå ut till LGBT-kretsar runt om i landet, till personer i små byar som kanske inte hade någon annan referens alls till gaykulturen utan stod helt ensamma. Men när egna sonen visar sig vara gay har Karen trots allt en del djupt sittande fördomar att ta tag i och bearbeta…

”Circus of Books” känns välstrukturerad och solid, särskilt med tanke på att det är Rachel Masons dokumentärfilmsdebut som regissör (hon är annars välkänd i konstvärlden). Filmen håller uppmärksamheten fint utan att för den delen öppna upp för några djupare personporträtt. Den ger en intressant inblick i en familjs okonventionella livsval, varken mer eller mindre, och får tre godkända poäng.
| 20 april 2020 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Circus of Books
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu