Brick Mansions 2014

Action Drama Deckare
Frankrike
90 MIN
Engelska
Brick Mansions poster

Synopsis

"Fast and Furious"-stjärnan Paul Walkers sista film där han och skaparen av parkour, David Belle, ska rädda Detroit från att jämnas med marken av en hämndlysten gangsterboss.
Ditt betyg
2.1 av 54 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Brick Mansions
Biopremiär
30 april 2014
DVD-premiär
3 september 2014
Språk
Engelska
Land
Frankrike
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

29 april 2014 | 12:01

Fartfylld action men manuset har brister

Det blir hyfsat sevärt men inte så mycket mer när den klassiska historien om klasskamp och korrumperade politiker berättas ännu en gång på ett inte alltför originellt sätt. Tempot är högt och slagsmålen snyggt koreograferade, men tyvärr är manuset undermåligt och lämnar väldigt mycket övrigt att önska.

Den amerikanska remaken på franska "District B13" handlar inte helt otippat om hämnd och rättvisa, om de som har och de som tar.

I ett dystopiskt Detroit någon gång i en relativt nära framtid är förorten omgärdad av en hög mur. På insidan - i tegelghettot kallat Brick Mansion, bor de kriminella, patrasket och övriga fattiga, medan de rika huserar på utsidan. Stadens politiker planerar att en gång för alla sopa rent gatorna innanför muren och skickar en polis på falskt undercover-uppdrag för att göra grovjobbet.

Det börjar med två parallellhistorier och direkt blir fokus lite spretigt även om berättelsen därefter i gediget mak går framåt. I grunden finns en bra och lagom enkel grundstory och karaktärerna, trots att egentligen ingen är så väldigt nyanserad, känns för sitt syfte ändå tillräckligt intressanta för att funka i en dussinaction som "Brick Mansions" faktiskt är.

Manuset har tyvärr många brister och stundvis är replikskiftet av så dålig karaktär att jag ofrivilligt är på väg att börja fnittra, också när det inte är tänkt att vara skojigt. Överhuvudtaget har jag svårt att ta stora delar av dialogen på allvar trots att skådisarna på de flesta håll gör vad de ska. Framförallt Paul Walker i sin sista färdiga film ger ett stabilt intryck som den hämndlystne polismannen Damien. Vi får lite bakgrundshistoria presenterad och även om den kanske är aningen sökt så lyckas hans karaktär ändå kamma hem viktiga sympatipoäng hos publiken. Flera fartfyllda bilrace med honom bakom ratten ger en lätt bismak i munnen och på slutet då en fin dedikation vid Walkers bild lyder: "In loving memory of..." är tårarna nära.

Det är väldigt högt tempo direkt från början och ganska snart levereras den första av många "löparjaktscener" i vilken birollsinnehavararen David Belle (grundaren av parkour, en slags stunthinderhoppning som går ut på att ta sig fram i omöjlig stadsterräng) får briljera med sin talang. Det är verkligen otroligt energiskt med hopp och skutt över det mesta, fall och sedan spring innan det är dags att åter hoppa och skutta lite till. Dessa akrobatiska sekvenser är väldigt häftiga rent visuellt och påhittigheten var det verkligen inget fel på när slagsmål och övrig action koreograferades.

Tyvärr är fotot väl skakigt på sina håll och även om de snabba klippen på ett effektivt sätt varvas med slow motion- och frysbilder, tar den extremt omfattande redigeringen till sist udden av flera scener. Speciellt mot slutet känns hantverket slarvigt och helhetsintrycket blir därför liknande.

"Brick Mansons" är en relativt sevärd och lagom snygg actionfilm, men knappast något du inte redan sett. Se den för Paul Walkers skull, eller så ser du det klart bättre originalet istället.

| 29 april 2014 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Inte bara dåligt, utan rent av uselt på väldigt många fronter. Storyn är på förhand trist och uttjatad. Ett ghetto fullt med kriminella som man byggt en mur runt och en rik man som vill riva ghettot och bygga fina hus är lika upphetsande som att få räkningar med posten. Parkour killen David Belle är inblandad i ett par häftiga stunts, men de flesta blir förstörda utav klippningen där man byter mellan 2000 olika kameravinklar, vilket gör att det bara blir rörigt. Det finns helt klart grejer som kan vara underhållande och frambringa skratt. Ett av dem är när Walker jagar ikapp en skurk, kraschar bilen in i en betongsugga så att skurken flyger ut genom framrutan och in genom dörren på polisstation. Super arresterad. Så otroligt korkat att inte går att göra annat än att skratta. Eller varför inte varenda eldstrid i filmen där man skjuter och skjuter och skjuter och skjuter, men inte träffar någonting alls. Brick Mansions innehåller nog den sämsta pricksäkerheten jag någonsin sett på film. Paul Walker var en träig skådespelare och RZA är like mycket gangster som en fryst fisk.
Läs mer