Blixten och det magiska huset 2014

Animerat
Belgien
85 MIN
Svenska
Engelska
Blixten och det magiska huset poster

Synopsis

Den övergivna katten Blixten söker skydd i ett gammalt kråkslott där en trollkarl bor tillsammans med sina husdjur och en samling levande manicker. Den märkliga platsen blir snart hans nya hem, men faror lurar bakom varje hörn och snart måste Blixten rädda sina nya vänner från en stundande katastrof.
Ditt betyg
3.0 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Thunder and The House of Magic
Biopremiär
24 oktober 2014
Digitalpremiär
11 maj 2015
Språk
Svenska , Engelska
Land
Belgien
Distributör
Lucky Dogs
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

20 oktober 2014 | 20:00

Fartfyllt familjeäventyr

Animerad film med gulliga karaktärer och fina färger. Men lika snygg som filmen är rent visuellt (och flera scener är verkligen fantastiskt häftiga), lika lite originalitet och egentlig substans finns det på ett djupare plan.
Blixten är en liten katt som på ett brutalt sätt blir övergiven vid en vägkant. Han söker skydd i ett stort gammalt hus där en trollkarl bor med sina husdjur och ett gäng levande leksaker. Den förtrollade platsen blir snart hans nya hem, men katastrofen lurar runt hörnet och Blixten måste mobilisera styrkorna för att rädda både huset och sina nyfunna vänner.

Detta är ett, på många sätt, glatt och fartfyllt familjeäventyr som verkligen, framförallt inledningsvis är en ren fröjd att titta på. Mest tack vare det otroligt skickligt använda 3D-tekniken som är bland det läckraste jag sett på senare tid i animerad film. Många kameraåkningar är i djupled och flera gånger dessutom filmade i point of view på ett sätt som verkligen gynnar de tredimensionella effekterna och det är ofta jag måste blunda eller till och med väja för farande bollar och anfallande spindlar, som kommer till synes obehagligt men också kittlande nära. 

”Blixten och det magiska huset” handlar på något plan om vänskap och lojalitet, om familjeband och acceptans. Historien är simpel och intrigerna tyvärr inte lika genomarbetade som jag finner det andra, mer tekniska vara. Många slöa luckor i storyn blir åtminstone för den vuxne i publiken väl tydliga och även om detta kanske inte tar bort det lustfyllda i att hänga med på en visuellt skön åktur i 180 km/h så är det trist att inte allt i filmen fått samma omtanke. Vissa karaktärer är också rätt intetsägande, om man nu kan begära att ett gäng leksaker ska leverera så mycket personlighet. Eller jo förresten, det kan man visst det! Kom jag nu på när plötsligt ”Toy Story” ploppade upp i tankarna. Jag stör mig dessutom en del på elakingen i berättelsen, vars motiv känns oklara och utveckling från girigbuk till rabiat psykopat med bössa i hand är väl osannolik och stundvis till och med lite opassande i en film som uttryckligen riktar sig till småknattar. 


I övrigt är ”Blixten och det magiska huset” en mycket barnvänlig historia som alltså ändå motsägelsefullt nog innehåller några halvt otäcka och rätt våldsamma scener, i vilka den lilla kattungen är i direkt livsfara. Min fyraåring tyckte var lite läskigt några gånger, medan femåringen inte brydde sig nämnvärt utan vilade i trygg förvissning om att det till sist skulle sluta bra. Vilket det (spoiler!) såklart gör.

Den stora behållningen vid sidan av några tralliga brittpop-låtar (med bland annat The Cure) är ändå enligt mig den färgglada animationen och de fantastiskt fina tekniska lösningarna, som trots brister på andra områden gör filmen (i 3D!) absolut sevärd för både stora och små.
| 20 oktober 2014 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Bästa 3D animerade film jag sett tror jag!! Gång på gång på gång när man går på en 3D film, går man besviket ur salongen med en sorgsen blick av att de bästa 3D effekterna var i reklamen, innan filmen?! Men denna hade allt, en spännande (i bland lite för spännande handling för de små som hoppade av rädsla när 3D effekterna flög fram mitt framför ansiktet) handling, kreativa och välgjord animationer, en handling som var anpassad för barn- så hela familjen kan gå. Magi och drömmar, sådant som barn gillar!! Men framför allt, massor och fantastiska 3D effekter, tjohoo -äntligen!!! Precis så en 3D film ska vara, så betyget blir en 4a, absolut sevärd familjefilm!!! AAAA
Läs mer