99 Homes 2014

Drama
USA
112 MIN
99 Homes poster

Synopsis

En kämpande far försöker få tillbaka sin och familjens hem som de har blivit vräkta ifrån, så han börjar jobba för en girig fastighetsmäklare, som även är mannen som är anledningen till att han sitter i den situationen.
Ditt betyg
3.1 av 68 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
99 Homes
DVD-premiär
21 mars 2016
Digitalpremiär
21 mars 2016
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

29 februari 2016 | 10:00

En dissektion av den amerikanska drömmen

När regissören Ramin Bahrani återigen rör sig i de socialekonomiska ytterkanterna i USA viker han sällan undan för den brutala sanningen, och gör med det även ett närgånget porträtt av individens påverkan.
Trots att ha varit ett intressant namn på den amerikanska independentscenen ett bra tag med filmer som ”Man Push Cart” och ”Chop Shop” var det egentligen 2012 som Ramin Bahrani bröt ut på större mark. Med sin ”At Any Price” tog han sig oväntat an den amerikanska jordbruksvärlden för att blanda såväl familjedynamik som problematiken med det ekonomiska systemet i USA. I sin nya film ”99 Homes” kör han vidare på ett liknande spår med en berättelse centrerad kring bostadskollapsen i USA. 

I efterdyningarna av finanskrisen 2007 fick rekordmånga amerikanska husägare problem med att betala bostadslånen och många förlorade sina hus till banken och blev vräkta utan reson. Dennis Nash (Andrew Garfield) är en av de som får se sig själv och sin familj utvisade från huset i Orlando, Florida som varit hans hem sedan barnsben. Livet, som varit svårt redan innan med ensam vårdnad av sin son och försörjning av sin mor, tar sig en ännu värre vändning och det känns som ondskan skrattar honom rakt i ansiktet.

Ondskan personifieras i den lukrativa mäklaren Rick Carver (ljuvligt gestaltad av Michael Shannon) som tagit tillfället i akt och gör affärer på de fattigas fördärv och evakuerar personligen Dennis och hans familj från deras hem. I en vredeskonfrontration från Dennis sida erbjuds han dock jobb hos Ricks företag då hans hantverkarskills kan komma väl till pass vid alla husprojekt som Rick tar sig an. Och vips så är Dennis indragen i något som kommer ställa hans moral hårt på prov.

Liksom i ”At Any Price” använder Bahrani en ekonomisk kris som grund för att berätta en närgången historia om familjedynamik och hur mycket man är villig att svärta ner sitt eget samvete för att skydda sina egna. ”99 Homes” erbjuder dock en mer intressant socialekonomisk skildring om krisen som än idag påverkar många amerikaner. Det äkta mörker som ligger till grund för berättelsen gör sig påmind gång på gång, och det är inte sällan det skär i hjärtat av att se hur bolånekrisen påverkar delar av samhället.

Att se Andrew Garfield tillbaka i ett sammanhang som passar honom bättre än nätsvingande superhjältar är en fröjd, och hans prestation som den desperate familjefadern som brottas med sina kval lyfter filmen avsevärt. Så även Michael Shannon som är så där perfekt rikemansond med sina vita kostymer och guldklockor, samtidigt som han också ger en mänsklig sida till den hämningslöse Rick Carver. Hur bra de två manliga huvudrollsinnehavarna än är så är det dock synd att berättelsen kretsar så mycket kring dem. För i och med detta känns Laura Derns inhopp som mamma Lynn Nash en aning tafatt. Lern skiner såklart lika starkt som vanligt, men hennes insats här känns underanvänd. 

”99 Homes” är en film full av brokiga karaktärer, tuffa samvetskval, sköra förhållanden och korrupta system. Således är det en film med få ljusglimtar, men är det någon som kan dyka ner i mörkret och ta tillvara på det så är det Ramin Bahrani – och det visar han tydligt här. Känslan av att äga ett hem – som är så starkt förknippad med den amerikanska drömmen – åker under lupp och dissekeras sönder och samman. Det är ett lika nyanserat karaktärsdrama som det är en träffande skildring av ett land i kollaps där lagar och regler röjer undan allt vettigt. 
| 29 februari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera 99 Homes
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu