1984 1984

Drama Sci-Fi Thriller
Storbritannien
113 MIN
Engelska
1984 poster

Synopsis

Efter ett kärnvapenkrig är världen indelad i tre stater. London är en av huuvdstäderna och styrs av ett parti som har total kontroll över alla. Filmatisering på George Orwells bok 1984.
Ditt betyg
2.8 av 107 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

23 juni 2024 | 10:15

Omskakande och dystert om diktatorisk tankekontroll

RECENSION. En av tidernas mest hyllade romanklassiker "1984" blev år 1984 filmatiserad med samma titel. Berättelsen om kontroll och övervakning i ett diktatoriskt samhälle blev på bioduken en dyster och omskakande upplevelse.
"Storebror ser dig". Det är förmodligen ett av världens mest använda uttryck. Det är hämtat från romanen "1984" av författaren George Orwell. Den publicerades 1949, men den vision den har av samhället känns ännu mer tänkvärd och aktuell idag än när den gavs ut. Att den är ett av de viktigaste litterära verken i historien råder det ingen tvekan om.
 
Mannen som har fått hedersuppdraget att överföra berättelsen från boksidor till bioduk är Michael Radford. Det märks att han har tagit det på gravallvar. Han gör inte som regissör det som alltför ofta sker när klassiska böcker ska bli film och moderniserar eller försöker göra en snygg produktion av materialet. Den litterära känslan ger en solid grund av hög konstnärlig klass från den första sekunden.
 
Även som manusförfattare så avhåller sig Radford från att underhålla. Den största delen av filmen låter storyn stå tillbaka för att sätta karaktärerna i förgrunden. Deras inre tankar är viktigare än det de gör. De kommunicerar mer med blickar än med ord. Ljudbilden ägnas istället nästan helt åt att låta röster från högtalare i omgivningen tala till det förslavade folket. Allt står ofta stilla till förmån för atmosfär.
 
Vi befinner oss i landet Oceanien. Där regerar ett parti som kort och gott kallas Partiet. Flera politiska alternativ behövs inte i en diktatur. Medborgarnas tankar hålls i ett järngrepp och varje avsteg från den rätta läran är ett brott. Hatet mot motståndsrörelsen hålls brinnande. Överallt påminner bilder av Storebror om att han alltid ser alla. Angivare finns överallt och man kan inte lita på någon.
 
John Hurt spelar huvudrollen som Wilson Smith. Denne jobbar med att censurera bort allt som belyser Partiet på minsta negativt sätt ur nyheterna. Inom sig har han dock tankar som skulle bli hans död om makthavarna kände till dem. Hans plötsliga attraktion till Julia (Suzanna Hamilton) som jobbar på den avdelning som raderar pornografi leder till ett strängt förbjudet förhållande mellan de två.
 
Det här är en film precis så dyster som det krävs för att skildra en värld där njutning är förbjuden. Det är visuellt blekt utan en stråle varmt ljus någonstans i lokaler eller på gator. Alla färger slukas upp av det grå. Samtidigt finns iögonfallande detaljer i bakgrunden exempelvis när en pojke ensam mitt på en smutsig gata syns som en siluett mot vitt. Bilderna från kontor har en stålhård ton som understryker den känslokalla maktens närvaro där.
 
Långsamt tränger sig det hotfulla på. Obehaget blir mer och mer påtagligt desto mer frihet som omfamnas. Det finns inget hopp i kärleken och det förhållande som vi följer är dömt att leda till olycka. Frågan som filmen ställer till tittaren är; vilka risker skulle du vara beredd att ta för att bevara din mänsklighet?
 
Hurt är otroligt intensiv under en lågmäld yta. Hamilton är lika nyanserad med små uttryck i sitt skådespel. Kemin mellan de båda är laddad, men ändå totalt naturlig. Richard Burton gör sin sista roll och hans insats som iskall hantlangare till makten är värdig en mästare. Liksom i en teaterpjäs så omges trion av bara trovärdiga aktörer.
 
"1984" är en skoningslös dystopi som fascinerar och skrämmer. När en film förutom att leverera konstnärlig perfektion lämnar mig så omskakad av tankar kring människan och samhället som den här gör så är den något så sällsynt som en komplett upplevelse. Den ständiga jakten på sådana är anledningen till att jag är cineast.
 
| 23 juni 2024 10:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera 1984
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu